Poolse premier wil geen fotocensuur

Icoon MediaPoolse persfotografen mogen voortaan geen foto en profil van de Poolse premier Jarosław Kaczyński meer maken. Met deze opmerkelijke richtlijn is de voorlichtingsdienst van de Poolse regering gekomen, meldde het Poolse dagblad Dziennik vrijdag.

Regeringswoordvoerder Jan Dziedziczak meldde dat het ''simpelweg niet nodig'' is de premier van de zijkant te fotograferen. Hij weersprak dat Kaczyński uit ijdele motieven handelt. De onderkin van de kleine en gedrongen premier valt minder op als hij van voren wordt gefotografeerd.

Om te voorkomen dat fotografen het verbod schenden, zullen in de zaal waar de premier gewoonlijk zijn persconferenties houdt aan de zijkanten van het spreekgestoelte schermen worden geplaatst. De vrijwel identieke tweelingbroer van Jarosław, Lech, is de president van Polen.

Update 23:54 uur:

De Poolse premier Jarosław Kaczyński heeft vrijdagavond een richtlijn van zijn voorlichtingsdienst ingetrokken dat hij niet meer van opzij gefotografeerd mag worden door de pers. ''Er geldt geen censuur voor fotojournalisten'', zei de premier in een haastig belegde persconferentie.

De Poolse krant Dziennik maakte eerder op de dag melding van het bizarre voorschrift. Kaczyński toonde zich echter verrast door de overijverigheid van zijn medewerkers, dat men voortaan zijn dubbelkin niet meer en profil mocht laten zien. Met een ''hier is mijn profiel'' wendde hij de geamuseerde fotografen zijn zijkant toe.

Jaroslaw Kaczynski
Jarosław Kaczyński: toch tevreden met profiel