1,6 miljoen kijkers voor X-Factor

Icoon X-factor Het nieuwe televisieprogramma X-Factor, dat gisterenavond werd uitgezonden op RTL4, heeft 1.578.000 kijkers getrokken. Dat is goed voor een zenderaandeel van 23,6 procent. Alleen het NOS Journaal heeft meer kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Kijkonderzoek.

X-Factor is een talentenjacht dat veel weg heeft van het programma Idols. Het verschil bij X-Factor is dat ook koppels en ouderen zich aan kunnen melden. Er wordt dus niet zozeer gezocht naar een idool, maar wel naar iemand die de x-factor bezit. De presentatie ligt in handen van Wendy van Dijk.

De jury wordt gedaan door Henkjan Smits, Henk Temming en Marianne van Wijnkoop. In de eerste aflevering bleek dat ze niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Henkjan Smits heeft liever zijn voormalige Idols-juryleden. "Met Jerney en Eric was het bijna een theekransje. We hadden een geweldige chemie. Het was even zoeken naar de chemie bij Marianne en Henk", aldus Smits.

Temming blijkt een man te zijn die de mensen niet al teveel pijn wil doen, maar Smits staat erom bekend ongezouten zijn mening te geven. "Ik ben meer van: 'Wees maar duidelijk'. Dan is het voor iedereen helder, zowel voor de kandidaat als voor de mensen thuis", zegt Smits. Temming is de enige van de juryleden die echt voor een groot publiek opgetreden heeft. "In theorie ben ik de enige die hier verstand van zou moeten hebben", vindt hij. Van Wijnkoop moest vaak tussen beide ruziënde heren komen.

"De succesvolle start van X-Factor toont aan dat er een grote behoefte bestaat aan grootschalig amusement op de zaterdagavond", aldus RTL-programmadirecteur Wim ter Laak. Vanavond om 21.30 uur zal het programma X-Factor verder gaan.


Wendy van Dijk presenteert X-Factor

Zie ook het FOK!forum X-Factor!