Sony: Sorry!

Icoon FinancieelElektronicaproducent Sony heeft excuses aangeboden voor de ongemakken die een terugroepactie van laptopaccu's heeft veroorzaakt. Het Japanse bedrijf zal alle defecte accu's vervangen tegen een prijs van bijna 340 miljoen euro. Het bedrijf meldt ook dat er geen topfunctionarissen zullen worden ontslagen vanwege de kwestie. Analisten noemen dit jaar een 'rampjaar' voor Sony.

De excuses komen vlak na een winstwaarschuwing van Sony. Mede door de prijsdrukking van de uit te komen PlayStation 3 en door de terugroepactie stelde het bedrijf haar winstvoorspelling terug van 130 miljard yen (867 miljoen euro) naar 80 miljard yen (534 miljoen euro). De jaaromzet voor dit jaar bleef gehandhaafd en staat op 8,2 biljoen yen (54,7 miljard euro). Ondanks de problemen loopt het bedrijfsonderdeel dat accu's produceert geen gevaar, omdat er maar enkele concurrenten zijn op dat marktgebied.

De excuses werden tijdens een conferentie, gehouden in Tokyo, gemaakt door topfunctionarissen. De functionarissen maakten daarbij een buiging, maar bleven zitten, en dat is ongebruikelijk. Meestal wordt een buiging, horende bij een excuus van deze omvang, staande gemaakt, en wordt er diep gebogen. Het feit dat de topmannen dat niet deden, onderstreept nogmaals dat Sony de gemaakte fouten niet wil toegeven, volgens sommigen.