IsraŽl geeft gebruik fosfor als wapen toe

Icoon OorlogEen IsraŽlische minister heeft voor het eerst gezegd dat zijn land in de strijd tegen Hezbollah in Libanon fosforgranaten als wapen heeft gebruikt. Een woordvoerder van minister Yakov Edery bevestigde zondag een bericht daarover de krant Haaretz.

De minister van Relaties tussen Parlement en Regering heeft vorige week tegen parlementariŽrs verteld over het gebruik van fosforgranaten tegen Hezbollah-doelen. Hij citeerde een reactie van het leger naar aanleiding van een vraag daarover. Het leger heeft altijd beweerd witte fosfor te gebruiken om doelen te markeren.

Witte fosfor is een giftig middel dat vreselijke brandwonden veroorzaakt, en ook organen als lever, longen en hart kan aantasten. Het geldt volgens internationale afspraken niet als een chemisch wapen. Het Rode Kruis is voorstander van een totaal verbod op het gebruik van fosforbommen.

Edery heeft niet gezegd op welke schaal het wapen is gebruikt tijdens de IsraŽlische militaire operatie in juli en augustus. Na een resolutie van de VN-Veiligheidsraad kwam medio augustus een bestand tussen de strijdende partijen tot stand. De laatste IsraŽlische militairen verlieten eind vorig maand Libanon, maar IsraŽl behoudt zich het recht voor om controlevluchten boven Libanon uit te voeren om wapensmokkel op te sporen.

De IsraŽlische minister van Defensie Amir Peretz heeft dat zondag herhaald tijdens de wekelijkse kabinetszitting. Volgens Peretz heeft de IsraŽlische geheime dienst aanwijzingen dat de radicale sjiitische beweging Hezbollah in het geheim nog altijd van wapens wordt voorzien.

Peretz reageerde daarmee op uitspraken van de commandant van de VN-missie in het zuiden van Libanon (Unifil), generaal Alain Pellegrini. Die zei enkele dagen geleden dat hij desnoods luchtafweer wil inzetten tegen de schendingen van het Libanese grondgebied door IsraŽlische gevechtsvliegtuigen.