15 jaar eis voor doden cafébaas Hoorn

MisdaadDe 20-jarige Brayn Cliff S. uit Hoorn hoorde gisteren 15 jaar cel tegen zich eisen voor de rechtbank in Alkmaar. Volgens justitie is S. de moordenaar van de Hoornse cafébaas Mustafa Kaplan. De 39-jarige uit Turkije afkomstige Kaplan werd vorig jaar doodgeschoten voor zijn zaak café Harem aan het Nieuwland.

Volgens S. liep hij rond 05.00 uur langs het café toen hij een bekende zag zitten die hij een lift wilde aanbieden. Toen hij op het raam klopte van de gesloten kroeg, kwam eigenaar Kaplan met een honkbalknuppel en nog een man naar buiten. Na wat geschreeuw volgden enkele schoten waarbij de café-eigenaar dodelijk werd geraakt.

S., (kind van Surinaams/Marokkaanse ouders) ontkent in alle toonaarden. Een getuige beweert echter dat de 'kabouter' heeft geschoten. Met kabouter wordt de 1 meter 58 kleine S. bedoeld.

Na de moord dook S. onder. Op de vraag waarom hij dat had gedaan als hij toch onschuldig is, antwoordde de verdachte dat hij heel bang was voor dreigementen uit de kring van het slachtoffer. Bovendien had hij geen zin om te gaan zitten. Na twee maanden meldde hij zichzelf bij de politie. De uitspraak is over 14 dagen.