Prorail moet bezuinigen

Icoon VervoerSpoorbeheerder ProRail moet bezuinigen. De komende drie jaar vervallen bij de verkeersleiding op het spoor zeventig van de 580 arbeidsplaatsen. Het gaat niet alleen om mensen die het treinverkeer regelen, maar ook bijvoorbeeld om brugwachters. Het ministerie van Verkeer heeft het staatsbedrijf de reorganisatie opgelegd om te bezuinigen.

Waarschijnlijk vallen er geen gedwongen ontslagen. ProRail denkt dat de banen kunnen vervallen door natuurlijk verloop. Opvallend is dat het bedrijf bij andere onderdelen juist op zoek is naar werknemers. Zo is er vraag naar veiligheidsspecialisten, die het spoor na ongevallen of werkzaamheden inspecteren en vrijgeven voor treinverkeer. Ook wordt er extra geïnvesteerd in het bestrijden van terrorisme en er komt een bureau dat de punctualiteit van de treinen gaat onderzoeken. Per saldo verdwijnen er echter in de hele ProRail-organisatie arbeidsplaatsen. Hoeveel is niet bekend.

Volgens de spoorbeheerder neemt de werkdruk van de treindienstleiders niet toe door de reorganisatie. De verkeersleiders mogen bijvoorbeeld minder aan projecten deelnemen en opleidingen vinden voortaan op de werkplek plaats.