Moordenaar Lennon: 'Ik voelde me verplicht'

Icoon MuziekMark Chapman, de moordenaar van ex-Beatle John Lennon, heeft in een onlangs vrijgegeven interview verklaard zich verplicht te hebben gevoeld om Lennon om het leven te brengen. Het vraaggesprek werd uitgevoerd in het kader van de nieuwe Lennon-biografie 'Let me take you down'.

Chapman noemde Lennon 'een succesvolle man, die de wereld aan een ketting had. En daar was ik, nog geen schakel in die ketting; gewoon een mens met een persoonlijkheid. Iets in mij was gebroken.' Over de moord zelf voegde de man daaraan toe: 'Ik hoorde een stem zeggen: "Do it, do it, do it". Toen hij mij passeerde, richtte ik mijn pistool op zijn rug en haalde de trekker vijf keer over.'

'Ik voelde me volledig verplicht. Dat gevoel was als een rijdende trein, die niet gestopt kon worden. Het maakte niet uit wat... niets kon mij nog tegenhouden,' aldus Chapman op geluidsopnames, die worden gebruikt voor een NBC-documentaire over het feit dat de moord op 8 december aanstaande precies 25 jaar geleden is gepleegd.

Chapman zit op het moment nog zijn straf uit voor de moord op Lennon. In 2006 wordt bekeken of de man in staat is om weer terug te keren in de maatschappij.


John Lennon (l.) en de man die hem om het leven bracht.