Bedreiger PvdA-Kamerlid krijgt celstraf

Icoon misdaad nieuwsEen 49-jarige man uit Heerenveen heeft negen maanden celstraf opgelegd gekregen vanwege het bedreigen van PvdA-parlementariër Jacques Tichelaar. Het Openbaar Ministerie had een jaar cel en tbs geëist. De uiteindelijke straf is gelijk aan het voorarrest. Gerard N. komt desondanks niet vrij, omdat hij ook nog een andere straf moet uitzitten.

De Fries probeerde sinds 2003 een uitspraak van de Hoge Raad in zijn nadeel onder de aandacht van minister Donner van Justitie te krijgen. Tichelaar, die in de buurt van Heerenveen woont, moest hem daarbij helpen. Tevens moest de politicus de media inlichten over het 'onrecht' dat N. is aangedaan. De man bedreigde de PvdA'er via telefoon en voicemailberichten, en bezocht hem thuis. Tichelaar was zo onder de indruk van de bedreigingen dat hij in het openbaar terughoudend werd met uitlatingen over politieke kwesties.

De rechtbank noemde het gedrag van N. 'volstrekt ontoelaatbaar' en rekent het hem 'zeer zwaar aan' dat hij een volksvertegenwoordiger heeft bedreigd. De man heeft een geschiedenis van bedreigingen en mishandelingen achter de rug. De laatste twintig jaar verzamelde hij een strafblad van vijftien pagina's. Justitie gaat in hoger beroep.