CAO-akkoord ProRail: stakingen van de baan

Icoon economisch nieuws Door een principeakkoord tussen ProRail en de vakbonden lijken verdere stakingen voorlopig van de baan. Vrijdag 17 juni legden medewerkers van de spoorbeheerder het werk nog neer, waardoor er de hele dag geen treinen konden rijden. De bonden gaan nu echter akkoord met het eindbod van ProRail.

Als het akkoord wordt goedgekeurd door de achterban van de vakbonden betekent het dat alle 2800 werknemers met terugwerkende kracht een loonsverhoging van 1% krijgen per januari van dit jaar. Volgend jaar worden alle lonen met nog eens 1,75% verhoogd. Bovendien worden er veranderingen aangebracht in de salarisschalen, onkostenvergoedingen en verlofdagen, waardoor veel werknemers er meer op vooruit gaan.

"Beide partijen hebben een beetje water bij de wijn gedaan om dit pakket overeen te komen. Wat er nu ligt is echter beduidend beter dan het eerdere eindbod van ProRail", aldus T. Nijenhuis van FNV Bondgenoten. Ook ProRail is tevreden met de nieuwe CAO. "Hiermee sluiten we de achterliggende periode af en hebben we een evenwichtig en verantwoord pakket van arbeidsvoorwaarden", aldus Anita Arts van de Raad van Bestuur.