Joseph Ratzinger nieuwe paus

Icoon Buitenlands nieuws De 78-jarige Duitser Joseph Ratzinger is de nieuwe paus. Hij volgt de onlangs overleden Johannes Paulus II op. Ratzinger zal als 265ste paus de geschiedenisboeken in gaan, luisterend naar de naam Benedictus XVI.

Het conclaaf van de kardinalen begon gisteren. In de avond werd een eerste stemronde gehouden. Daaruit kwam geen winnaar met de vereiste tweederde meerderheid voor. Ook vanochtend was er zwarte rook te zien. Omstreeks 17.50 verscheen de witte rook. Voor een uitzinnige menigte van honderdduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein werd hij gepresenteerd.

Ratzinger was jarenlang de rechterhand van Johannes Paulus II op het gebied van theologie en christelijke doctrine. Als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer bewaakte hij de rechtzinnigheid. In 1977 werd Ratzinger tot aartsbisschop van Munchen en Freising gewijd. Nauwelijks een maand later volgde de creatie tot kardinaal. In 1981 maakte Ratzinger de overstap naar de Romeinse curie, als prefect van de Congregatie van de Geloofsleer.