NOS Teletekst bestaat 25 jaar

NOS Teletekst bestaat vandaag precies 25 jaar. In 1980 begon deze service op de publieke televisienetten vanuit de kelder van het Mediacentrum op het Mediapark in Hilversum. De NOS viert het jubileum vandaag in besloten kring en via allerlei media zal aandacht zijn voor het 25-jarig bestaan. Daarnaast zal het boek '25 jaar in 101 verhalen' uitkomen en is er een speciale site gemaakt.

Nog altijd is de dienst erg populair. Dagelijks kijken er 2,1 miljoen mensen naar Teletekst. Van alles is er te vinden op de pagina's. Van het nieuws op de 101, het sportnieuws op de 601, de file-informatie op de 703 tot de zon- en maanstanden op pagina 718. "Er zijn mensen die ervoor opstaan, om te zien hoe laat de maan opgaat", zo zegt redactiechef Eugène Leenders.

Inmiddels is de redactie verdeeld over de verschillende onderdelen van de NOS. De nieuwstak zit sinds begin dit jaar samen met het NOS Radionieuws. De servicepagina's worden nog bijgehouden vanuit de kelder. Maar duizenden pagina's worden ook nog automatisch aangemaakt. Zoals de aankomsttijden op Schiphol en de spoorweg-informatie.

"NOS Teletekst kost een kwartje per Nederlander per jaar", zo berekende Bernadette Slotboom, baas van NOS Online, waaronder ook Teletekst valt. "En de piek van de bezoeken is tijdens het achtuurjournaal. Kijkers zijn dus blijkbaar tijdens de nieuwsuitzending nog op zoek naar meer informatie. Zo zijn er ook veel kijkers die in de pauze van een film op SBS gauw even naar NOS Teletekst zappen." Dat ze niet naar de teletekst-pagina's van de commerciëlen gaan snappen de makers van de NOS wel. "De omgeving telt mee. Op SBS-Text komt nieuws toch wat onbetrouwbaar over wanneer dat tussen de advertenties voor rijpe negerinnen staat."

Dat NOS Teletekst nog altijd zo goed scoort (ook op internet) heeft volgens de makers een simpele reden. "Wie snel wereldnieuws tot zich wil nemen, heeft aan ongeveer tien korte tekstberichten genoeg." De NOS heeft vandaag mede hierom dan ook haar eigen internetsite aangepast. Teletekst-berichten komen voortaan integraal in een aangepaste omgeving op de nieuwssite van de NOS te staan. De redactie van NOSnieuws.nl maakt daarbij achtergronden die apart opvraagbaar zijn.

Ken je ze nog? Die nieuwsmomenten die bij bleven? Op het FOK!forum zijn ze verzameld. klik hier om ze te zien.


Teletekst in den beginne