Nederlander heeft zorgen over portemonnee

Icoon economisch nieuwsDe Nederlander blijft pessimistisch over de eigen financiële situatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral alleenstaande 45-plussers blijken somber. Een kwart van hen verwacht de komende maanden een verslechtering.

Net als vorig jaar is het aantal pessimisten groter dan het aantal optimisten. Bijna één op de vijf huishoudens verwacht een achteruitgang, ongeveer 14 procent een verbetering. Het merendeel van de Nederlanders verwacht noch een vooruitgang noch een verslechtering van de eigen situatie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat betalingsachterstanden minder vaak voorkomen. Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meer achterstanden, ongeveer dertien procent kwam volgens eigen zeggen moeilijk rond. Eenoudergezinnen blijken het het moeilijkst te hebben, zo'n zestig procent heeft onvoldoende middelen om bijvoorbeeld versleten meubelen te vervangen. De helft heeft niet genoeg geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Volgens het CBS hebben eenoudergezinnen behalve weinig inkomen vaak ook minder eigen vermogen om op terug te vallen.