Smead mag geen 40-urige werkweek invoeren

JaapB had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Financieel nieuws Kantoorartikelenfabrikant Smead Europe mag van de rechtbank in Groningen geen 40-urige werkweek invoeren. Dit bleek vandaag uit de uitspraak van de rechter na een kort geding, aangespannen door de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Kiem.

De 40-urige werkweek werd maandag ingevoerd in de plaats van de in de CAO afgesproken 36-urige werkweek, omdat het bedrijf anders in financiële problemen zei te komen. Voor de langere werkweek kregen de werknemers niet extra betaald. De maatregel werd door een meerderheid van het personeel gesteund.

Volgens Smead was de CAO-grafimedia niet eens van toepassing op het bedrijf, maar de rechter oordeelde anders. Bovendien vond de rechter dat er in geen geval afgeweken mag worden van een CAO zonder overleg met de vakbonden. "Zelfs al heeft het personeel ingestemd, dan nog mag Smead niet overgaan tot het instellen van een langere werkweek. Want dat zou de bijl leggen aan de wortel van de CAO. Dit houdt geen oordeel in over de wenselijkheid van een langere werkweek", aldus de rechter.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het jammer dat de juridisch beste uitspraak niet gelijk staat aan de economisch beste regeling. Voor de vakbonden was deze zaak een principekwestie omdat als wijzigingen in de duur van de werkweek zomaar buiten de CAO om zouden mogen, het hele principe van een CAO nietig verklaard zou worden.