Cohen maant Floradorp tot kalmte

De burgervader van Amsterdam, Job Cohen, heeft de bewoners van Floradorp opgeroepen tot kalmte. Het is al dagenlang onrustig in het gebied in Amsterdam-Noord. De politie controleert streng op mogelijke voorbereidingen van een kerstboomverbranding, die door de stadsdeelraad dit jaar voor het eerst is verboden.

De afgelopen dagen zijn al 30 mensen aangehouden in Floradorp wegens vernieling en openlijke geweldpleging. Ook vannacht liepen de feestelijkheden weer uit de hand. Toen de politie zich terugtrok, braken opnieuw stevige rellen uit. Door bewoners werden vier molotovcocktails tegen de gevel van een sportschool en het gebouw van het wijkopbouworgaan gegooid.

Cohen heeft gezegd dat hij geen extra maatregelen neemt voor oudjaarsnacht. Dan wordt het hoogtepunt van de ongeregeldheden verwacht. Volgens de burgemeester is de situatie echter wel zorgelijk.

Tot zo'n vijftien jaar geleden werden in Floradorp de kerstbomen nog gewoon temidden van de huizen op de brandstapel geworpen, maar dat kan allang niet meer. Lantaarnpalen trokken krom van de hitte en ruiten in de omgeving barstten.

In 2002 was de brandstapel van kerstbomen, hout, huisvuil en autobanden uiteindelijk 1.600 vierkantemeter groot. Twee gestolen auto's werden het vuur ingereden en ontploften. Toen de brandweer het vuur wilde blussen, werd dat onmogelijk gemaakt door een groep van vijftig tot honderd buurtbewoners. Dat is de reden dat de stadsdeelraad dit jaar tot een verbod is gekomen.

-
Een uitgebreid artikel over Floradorp staat vandaag in het Parool.