15 doden bij bomexplosie in Jeruzalem

In het centrum van Jeruzalem is donderdag rond lunchtijd een zware bom ontploft. Er vielen zeker 15 doden, waaronder 6 kinderen, en 90 anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de radicale organisaties Jihad en Hamas.

De explosie deed zich tijdens lunchtijd voor in een pizzeria in de Jaffastraat, een drukke winkelstraat in hartje stad. De bom, die op het lichaam van de dader zat, veroorzaakte een explosie die zo krachtig was dat er van het restaurant weinig meer over was.

De Palestijnse groepering Islamitische Jihad eiste in eerste instantie de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Donderdagavond claimde ook de islamitische beweging Hamas de aansprakelijkheid voor de aanslag.

Vergeldingsacties
Kort na de aanslag had Benjamin Ben-Elieser, de Israëlische minister van Defensie, een ontmoeting met leidinggevende generaals om over vergeldingsacties te beraadslagen. Een woordvoerder van de regering verklaarde dat Israël "adequaat en proportioneel" zal reageren. Uit angst voor luchtaanvallen liet de Palestijnse Autoriteit in de middag alle openbare gebouwen ontruimen.

Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, zei de aanslag te verafschuwen. Tegelijkertijd riep hij de inwoners van de stad op niet in paniek te raken. Dit kon echter niet voorkomen dat de politie groot alarm sloeg toen op het centrale busstation van de stad één van de voertuigen een klapband kreeg.

Staakt-het-vuren
De Palestijnse leider Arafat veroordeelt de aanslag. Hij verklaarde zelfs "alle acties tegen burgers'' af te wijzen. De Palestijnse leider riep de Israëlische regering op om onmiddelijk samen met de Palestijnen een nieuw staakt-het-vuren uit te roepen. Maar een Israëlische functionaris verklaarde onmiddeijk dat Arafats oproep alleen bedoeld was om een mogelijk Israëlische vergeldingsactie te blokkeren. "Als Arafat werkelijk een wapenstilstand had gewild, had hij de terroristen van Jihad en Hamas een halt toegeroepen'', aldus de functionaris.
De Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Nederland en verscheidene andere landen hebben de aanslag scherp veroordeeld. De Amerikaanse president Bush eist dat de Palestijnse leider Arafat de personen laat arresteren die medeverantwoordelijk zijn geweest voor de zelfmoordaanslag donderdag in Jeruzalem. Arafat zou bovendien 'direct in actie' moeten komen om soortgelijke 'vreselijke' aanslagen in de toekomst te voorkomen.

UPDATE Bij de aanslag donderdagmiddag in Jeruzalem zijn vijf Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een gezin dat in Israël woont.

De ouders en drie kinderen kwamen om. Twee andere kinderen zijn volgens het ministerie gewond geraakt, maar verkeren niet in levensgevaar.

De explosie deed zich tijdens luchtijd voor in een pizzeria in de Jaffastraat in het centrum van Jeruzalem. In totaal kwamen 15 mensen om en 90 anderen raakten gewond.

Zowel de Palestijnse groepering Islamitische Jihad als Hamas eisten de aanslag op.