Drinken uit andermans tiet

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen stoppen met het eten en drinken van zuivelproducten. Eigenlijk gaat dat in tegen alles wat ik de afgelopen 45 jaar heb meegekregen omtrent goede voeding. Zowel thuis als op school en via de televisie hoorde ik nooit anders dan dat ‘melk moet’ en  het ‘de witte motor’ is. Nu is Google mijn beste vriend en ben ik me eens in dit onderwerp gaan verdiepen. Daarbij  kom ik steeds meer tot de conclusie dat er heel veel waarheid schuilt in wat de anti-melkmensen beweren.

Het is eigenlijk een heel maf idee dat wij melk drinken die voor een kalf bedoeld is. Als een mensenvrouwtje een kind baart, kan ze het zelf voeden en meestal als het kind rond een jaar is, droogt deze bron vanzelf op. Zo heeft de natuur dat bepaald. Het kind heeft inmiddels tanden en een sterkere maag en kan vast voedsel aan. Dus heeft het geen moedermelk meer nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een kalf. Het wordt gezoogd door de moeder tot het vast voedsel kan eten en dan wordt er niet meer bij de moeder gedronken. Kunstmatig houden wij de melktoevoer van de koe in stand om het zelf op te zuipen en om de melk te verwerken in allerlei producten! Maf toch eigenlijk, als je daar goed over nadenkt? Als een baby gezoogd wordt door de moeder, zitten in die voeding precies dié voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Dat geldt voor een mensenbaby, maar ook voor een kitten, een puppy of een kalf. Het is niet moeilijk om te bedenken dat uit een vrouwenborst minder melk komt per voeding dan uit een koeienuier.

Mensen drinken melk van zoogdieren. Zoogdieren drinken nooit melk van andere zoogdieren. Ja, heel misschien als baby-dier. Zo hadden wij vroeger tegelijkertijd een nest puppy’s en een nest kittens. Er zijn nog foto’s van, hoe die kittens dronken bij de moederhond. Tja, niet zo verwonderlijk, die katjes konden nog niet eens zien, dus die gingen op de geur af en gaven vooral toe aan hun zuigreflex. Een paar dagen later moesten ze al niets meer hebben van die grote hond!

Wij drinken koeienmelk. Van kleins af aan. “Drink je melk op kind, dat is goed voor je,” placht mijn moeder vroeger altijd te zeggen en die tekst heb ik ook weer herhaald naar mijn eigen kinderen. Een kind dat geen melk lust, bezorgt moeders vaak een naar gevoel. Daar worden ze tobberig van. ‘Mijn kind lust geen melk, hoe moet hij nou ooit groot en sterk worden?’ Maar nu wordt deze theorie dus achterhaald. Waarom eigenlijk? Nou, simpel, een mens is geen koe. Wij wegen bij onze geboorte zo’n zeven pond en doen er ongeveer een jaar over om te gaan lopen. Een kalf weegt veertig kilo bij de geboorte en gaat meteen staan en lopen. Na twee maanden gezoogd te zijn door zijn moeder heeft een kalf het gewicht van een volwassen man. De mens heeft naar verhouding veel grotere hersenen dan een koe. De melk van een koe heeft eigenlijk maar één functie: het kalf zo snel mogelijk laten groeien.

In koeienmelk zitten veel te veel eiwitten. Nee, niet te veel voor een kalf, maar wel voor een mens! Veel mensen hebben een zogenaamde koemelkintolerantie. Dit wordt veroorzaakt door deze eiwitten. Maar ook hartziekten, aderverkalking, de ziekte van Crohn en nog meer ziektes worden in verband gebracht met een bepaald eiwit uit de koemelk, namelijk het caseïne-eiwit.

In alle melksoorten van zogende moeders, mens en dier, zit veel lactose oftewel melksuiker. Dit is nodig voor de groei en de ontwikkeling van de baby. Een beetje gek, om dit nog te drinken als volwassene. Dan hoef je toch immers niet meer te groeien? Het enige wat er dan nog gaat groeien is die zwemband rond je middel. En wie zit daar op te wachten? Lactose-intolerantie lijkt weer een van die moderne allergieën te zijn. Maar eigenlijk is lactose-intolerantie een heel normaal proces. Een kind stopt op een gegeven moment met  drinken uit mama’s borsten, het heeft die melk namelijk niet meer nodig. Maar in Nederland gaan we door met ‘zogen’!  Eerst door onzinproducten als ‘opvolgmelk’, daarna de melk die voor een kalf bedoeld is.

Ook doen veel fabeltjes de ronde over het feit dat melk goed zou helpen tegen osteoporose, oftewel botontkalking. Wel gek. De gemiddelde Nederlander drinkt zo’n zestig liter melk per jaar. Dat is hoog in de wereldranglijst van koemelkconsumptie. Maar we staan ook hoog in de wereldranglijst van osteoporose-patiënten…  Hee, dat is gek!

Maar waarom drinken we dan in vredesnaam melk, als het eigenlijk alleen maar slecht voor je is? Dat komt door de media. En als je maar vaak genoeg iets roept en de media handig gebruikt van generatie op generatie, dan wordt iets vanzelf als waarheid beschouwt. Zoals met alles eigenlijk, is dit ook gewoon weer een centenkwestie.

Tachtig jaar geleden verkeerde Nederland ook al in een crisis. Er was maar heel weinig geld, maar wel heel veel melk! Om Nederland financieel gezonder te maken, werd melk aan de man gebracht. Het werd op een voetstuk geplaatst als zijnde de weg naar gezondheid. En dat werd van ouders op kind en weer van ouders op kind doorgegeven. Het is bijna een religie geworden. Zoals je een gelovige echt niet kan wijsmaken dat God niet bestaat, zo kan je de meeste Hollanders niet aan het verstand peuteren dat melk slecht is voor een mens. Toch is het zo.

Koemelk is goed voor de melkveehouder, de melkboer, de zuivelfabrikant, de dokter en de farmaceutische industrie, maar niet voor de mens. Indirect drinken we gewoon uit andermans tiet!

En dat is een waarheid als een koe.