Lachend rijk worden

“Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen”, houden Bassie en Adriaan ons voor. Er is geen beroepsgroep die dit beter in de oren heeft geknoopt dan radiosidekicks. Co-presentatoren op de radio lachen namelijk enorm veel. Sterker nog, als je met je lachspieren zou kunnen vechten dan zou zelfs Badr Hari het niet winnen van sidekicks. Daar hoeft niet eens een slechte grap over afwassen aan te pas te komen. Het is mij een raadsel waarom ooit bedacht is dat sidekicks moeten lachen. Moeten zij het publiek er van overtuigen dat de presentator toch echt een hele grappige meneer is? Willen zij de verveelde filerijder laten horen dat elke dag werken wel leuk kan zijn? Of heeft een of andere radiobobo ooit het idee opgevat dat luisteraars na het nieuws iets vrolijks nodig hebben? Lijkt een bomaanslag in Afghanistan minder dramatisch als drie volwassen pubers daarna schaterlachen om een schunnig mopje?

En hoe verloopt een sollicitatiegesprek van een sidekick? Waarschijnlijk worden cv en motivatie even kort besproken. Je doet er dan als sollicitant goed aan om te beginnen met flauwe grappen. Wanneer je gewezen wordt op je niet-afgeronde MBO-opleiding zul je in de verdediging moeten. “ Hoogopgeleid? Ach, wat is hoogopgeleid? Ik zat tijdens mijn school op de negende verdieping. Dat is ook hoogopgeleid”. Wanneer deze horde gepasseerd is volgt de echte test. De lachtest. Je wordt, zo stel ik mij voor, in de ruimte gezet met een presentator. Deze presentator vuurt de ene slechte grap na de andere op je af. Binnen twee tellen na de grap moet je gaan lachen en moet je een voorzet geven voor de volgende grap. Dat is een stuk moeilijker dan je denkt. In de eerste plaats is timing essentieel. Soms zit je bij een slechte grap op een clou te wachten totdat blijkt dat de climax al gepasseerd is. Ten tweede dien je je plek te kennen. Het is belangrijk om aanvullende grappen te maken, maar ze moeten niet leuker zijn dan die van de presentator. Je moet wegcijferbereid zijn. Het is vergelijkbaar met het voetbal. Spitsen krijgen de meeste aandacht, maar een goede aanvoer is minstens zo belangrijk. Ten derde dien je de juiste sidekicklach te hebben.

Zenuwopwekkende hysterische lachjes, à la Gerard Joling zijn uit den boze. Doorgaan met praten terwijl je eigenlijk moet lachen, zoals René van der Gijp, is ontoelaatbaar op de radio. Lachen je sidekicks zo hoog en piepend als Marc-Marie Huijbregts dan vliegen er in het land radio's woest het raam uit. De sidekicklach moet kort, krachtig, regelmatig en mannelijk zijn. Mijn lach is ongeschikt. Hij is te onregelmatig, soms iets te uitbundig en dan weer te ingetogen. Soms hard gebulder en dan weer zacht gegrinnik. Het zou mijn grote droom zijn om met de lach mijn geld te verdienen. Er zijn veel beroepen waar je geld kunt verdienen met humor. Cabaretier, schrijver, toneelspeler of skihutmuzikant. In al deze professies kun je geld verdienen aan de lach van andere mensen. Maar de sidekick is de enige die echt lachend rijk kan worden. Hoog tijd om aan mijn lach en wegcijferbereidheid te werken.

U kunt virtuele sidekick van de auteur worden via Twitter.