Zwarte Cross: Achterhoek als beschavingsideaal

De Zwarte Cross was onmundig mooi. 'Onmundig', mag ik dat zo zeggen als hoofdstedeling? Van sommigen waarschijnlijk niet. Het schijnt dat de echte Crossers niet dol zijn op de toegenomen belangstelling voor de Zwarte Cross vanuit de meer stedelijke gebieden in Nederland. Dat kan wel wezen, maar dan hebben ze het er zelf naar gemaakt. De Zwarte Cross is immers het meest vriendelijke en tolerante festival van Europa en daarmee brengen de Achterhoekers de rest van Nederland een stukje beschaving bij.

U zult denken beschaving: dat is toch iets voor het westen van Nederland? Beschaving, dat is toch voor mensen met een goede kantoorbaan die accentloos Nederlands spreken en weten wat goede (supermarkt)wijn is? Beschaving is toch niet iets voor keetzuipende, boerende, ruftende, modderrollende provincialen met ringen in het oor? Fout. Hartstikke fout! Er is geen grotere beschaving denkbaar dan de jaarlijkse middelgrote provinciestad waar Tante Rikie de scepter zwaait. Beschaving is niets anders dan eenvoudigweg vriendelijk voor elkaar zijn en elkaar helpen.Noaberschap heet dat in de taal van Rikie.

Het is ook prima te verklaren waarom de Zwarte Cross is uitgegroeid tot het lichtend voorbeeld van beschaving. Ieder zichzelf iets te serieus nemend bedrijf heeft tegenwoordig diverse kernwaarden en een mission statement. De Zwarte Cross bewijst dat dit gelul is en dat je maar één kernwaarde nodig hebt:'niet nöhlen'. In het westen is nöhlen beter bekend als zeiken, zeuren of jammeren. Dat moet je dus niet doen. Simpel. Het succes van de filosofie bewijst dat boerenslimheid prevaleert boven het moderne geneuzel van conceptbedenkers, strategieconsultants en bedrijfsfilosofen. 

In tegenstelling tot andere feesten wordt er niet genöhld op de Zwarte Cross. Op housefeesten reageren mensen nog wel eens kribbig als ze worden aangestoten en een slokje bier over hun shirt heenkrijgen. Op de Cross is tegen iemand oplopen verheven tot een niet voorziene begroeting. Bier is niet alleen lekker om te drinken, maar kan ook prima fungeren als hemelwater. Geen betere douche dan de bierdouche. De beveiliging in Lichtenvoorde bestaat niet uit nors kijkende betonblokken die meer uren hebben doorgebracht met bankdrukken, dan in de schoolbanken, maar uit vriendelijke mensen die je een goed festival wensen. Jongens en meisjes die je bier uit blik overgieten in een plastic bekertje als je van de camping het festivalterrein op komt. Beveiliging die je dus daadwerkelijk helpt met iets!

Natuurlijk helpt het ook dat de taak van beveiligers op de Zwarte Cross gemakkelijker is. Zo hoeven zij niet strict op drugs te fouilleren. De Cross is namelijk het laatste xtc-vrije festival in Nederland. Xtc hebben ze in de Achterhoek niet nodig. Mannen zijn mannen, en met je vrienden hoef je dus niet te knuffelen. Wederzijdse waardering wordt op een mannelijke manier uitgesproken. Door je kameraad de modder in te gooien. Samen door de zwarte drek wentelen terwijl het bier jullie shirts bevochtigt, dat is nog eens kameraadschap!

Daarnaast nöhlt niemand over elkaars kledingkeuze. Je hoeft je niet af te vragen welk shirtje je aantrekt naar de Zwarte Cross, je hoeft je niet druk te maken of dat leuke bandje in je haar wel kleurt bij je oorbellen en je hoeft al helemaal niet na te denken of je kersverse sneakers te prooi zullen vallen aan viezigheid. Even dacht ik dat het verplicht was om een t-shirt te dragen met een schijtlollige tekst. Ele dag dronken is ook een geregeld leven, boer(in) zoekt bier, wie het laatst lacht denkt het langzaamst, de brandweer spuit pas als hij is uitgerukt. Dat soort werk. Maar gelukkig werd ik in mijn rode IAMsterdam-polo (mij werd geadviseerd kleding te dragen die ik daarna weg kan gooien) ook volledig geaccepteerd. Ook mijn halflange haar en Gooische achtergrond werden volledig geaccepteerd. Zolang ik maar niet nöhlde. De Achterhoekers moeten zich geen zorgen maken om de instroom van westerlingen op het festival. Gewoon niet teveel concessies doen. Die dancetent en de spoelwc's zijn prima, maar laat de techno alsjeblieft wegblijven op de Zwarte Cross. Echte crossers kunnen zich altijd nog onderscheiden door niet te douchen en alleen naar rockmuziek te gaan. Laat de groepen die op de Cross nu alleen in grappen worden genoemd: kakkers, negers, homo's en Marokkanen, maar komen naar de Cross. Tijd dat ze kennis maken met een echte beschaving, met niet nöhlen als enig gebod.

Heb ik dan helemaal niks te nöhlen over de Zwarte Cross? Toch wel. Want hoewel ik stoer genoeg ben voor de Zwarte Cross, ben ik te mieterig om motor te rijden. Daarom ben ik aangewezen op het treinvervoer. Voor mijn reis naar Lichtenvoorde moest ik vier keer overstappen. Dat kan toch niet als je naar een middelgrote provinciestad reist! Daarom zeg ik, lieve NS, geen genöhl en geef Lichtenvoorde-Groenlo een keer per jaar een intercity, zodat de beschaving nog beter bereikbaar is voor stedelingen. Owja, lieve organisatie, de volgende keer graag weer Mooi Wark op het programma, die komen niet elke dag naar Paradiso!

Virtuele noaber van de auteur worden kan op Twitter.