Girls Game Talk: Stapelgek


Stapelgek word ik van de stapels. Ik heb namelijk veel te veel games. Er liggen tientallen games naast mijn computer en de stapeltjes naast mijn consoles groeien ook gestaag. Dan heb ik het nog niet eens over de uitpuilende kast gehad. Toch blijf ik nieuwe kopen. Er komen gewoon veel te veel leuke games uit. Op het moment staan er een stuk of tien games, die ik nog niet uitgespeeld heb, op mijn computer geïnstalleerd. Ik zit vast bij een puzzel waarvoor ik niet genoeg aanwijzingen heb, vind het even niet leuk meer, die ene sprong lukt me maar niet of er moest eerst een review af waardoor ik nu eigenlijk een beetje het verhaal kwijt ben (en mijn aantekeningen en plattegronden!). Af en toe begin ik vol goede moed aan een nieuw spel, maar na een paar dagen komt er dan meestal toch weer iets tussen. Dan staat er dus weer een halfgespeeld spel op mijn computer waarvan ik na een paar maanden niet meer weet hoe ver ik er mee was.

Als ik naar de stapels kijk, krijg ik zin om ze allemaal tegelijk te spelen. Zo veel games nog om me mee te vermaken. Zo veel leuke uren door te brengen in mysterieuze werelden, zo veel leuke verhalen om te beleven, zo veel leuke karakters om te leren kennen, zo veel raadsels om op te lossen. Al snel doemt de onvermijdelijke vraag op: "Maar wanneer ga je ze spelen dan?" Veel van de games zijn RPG's, die doorgaans wel de nodige weken gaan kosten om uit te spelen. Maar ook adventures en action-adventures waarvan ik weet dat ze hooguit twaalf uur zullen duren, liggen al maanden te wachten op een beetje aandacht. Ik heb er simpelweg te weinig tijd voor naast mijn werk, het huishouden en FOK!games. Het probleem bestaat echter al veel langer, op sommige doosjes zit nog een prijssticker in guldens...

Ik probeer mezelf wel te dwingen regelmatig een spel uit te spelen, en mijn man "verbiedt" me soms ook om nieuwe games te kopen tot de stapels significant kleiner zijn geworden. Verbiedt tussen aanhalingstekens, omdat we het iedere keer dat we in de stad zijn toch niet kunnen laten om even te gaan snuffelen in de winkelrekken. Als die nieuwe adventure of RPG waar ik al tijden naar uitkijk eindelijk uit is, kan hij het me toch niet weigeren. Als een game die me wel leuk leek, maar niet geweldig genoeg om tegen de volle prijs te kopen, nu in de aanbieding is dan mag ik die heus wel kopen. Nog in de auto terug naar huis lees ik de manual en verheug ik me op het spelen van het spel, dat bij thuiskomst dan toch bovenop de stapel belandt en waarschijnlijk voorlopig niet meer aangeraakt zal worden.

Ik heb me nu voorgenomen om tijdens de drie weken kerstvakantie echt eens wat games te gaan uitspelen. Het volgende probleem dient zich aan: welke van de ongeveer zeventig games zal ik kiezen? Eerst de halfgespeelde spellen uitspelen of gewoon vooraan beginnen bij een nog ongespeeld spel? Een RPG zodat ik er misschien maar één of twee uit krijg, of een paar adventures zodat in ieder geval de stapel een stukje kleiner wordt? Ik heb in ieder geval dit jaar geen games op mijn verlanglijstje voor kerst gezet. De meeste games die de laatste tijd uitgekomen zijn en die me leuk leken heb ik toch al, ze liggen ergens in de stapel. Het wordt eigenlijk ook wel eens tijd voor een fatsoenlijk opbergsysteem, dan kan ik in ieder geval niet meer gek worden van de stapels.

Welke game(s) raad jij me aan om in de kerstvakantie te spelen, en waarom? Hieronder volgt een kleine greep uit de games die ik nog moet (uit)spelen:
Atlantis Evolution
Atlantis III
Anachronox
Black&White
Divine Divinity + vervolg
Doshin the Giant
Fable
The Feeble Files
The Final Cut (Hitchcock)
Final Fantasy Crystal Chronicles
Final Fantasy X
Gothic
Grandia II
Icewind Dale + vervolg
Necronomicon
NeverWinterNights + expansions
Oddworld Munch's Odyssee
Pikmin
Primal
Return to Mysterious Island
Shadow of Memories
Silent Hill 2 + 3
Startopia