Studenten? Een zootje ongeregeld

Column door Gramps

Dat is niet noodzakelijk de mening van mij als docent, maar je hoort het nogal eens, getuige het volgende verhaal. Een geleerde schreef een brief aan een confrater om eens fiks te klagen over het bedroevende niveau en gedrag van zijn studenten. Er deugde helemaal niks aan – ze toonden geen respect, kletsten onder zijn colleges, maakten geen ruimte voor hem in de gangen van het gebouw, waren zeer luidruchtig en de taal zie ze uitsloegen was ronduit profaan. En de studieresultaten?

Hou op, schei uit. Aartslui waren ze. En hun intelligentie liet ook veel te wensen over. Het was al een hele opoffering voor die verwende kinderen om naar college te komen, thuis studeren was echt teveel van het goede. Nee, lekker uitgaan en je vol laten lopen was heel wat beter te pruimen als tijdverdrijf. En als de kater de volgende morgen wat te groot van formaat was, nou dan bleef je toch lekker in bed? Nee, het werd elk jaar beroerder met die studenten, hij wachtte met angst en beven de volgende lichting af. Het zou nooit meer wat worden, let op zijn woorden.

Foei, wat had die docent het slecht getroffen. Het lijkt onze school wel, tenminste, ik hoor dat soort verhalen ook wekelijks. Alleen moet het bovenstaande verhaal een ietsepietsie in het verleden worden geplaatst. Dat dacht je al, omdat het niet ging over GSM's, computers en dergelijke? Goed gezien, de klagende leraar heette Aristoteles en het verhaal speelt zich dus tweeduizenddriehonderd jaar geleden af.

Als hij gelijk had en het werd echt iedere generatie slechter met de studie en de bedrijvers ervan, dan liepen we nu allemaal op vier pootjes rond, hadden een krulstaart en rolden knorrend door de modder. Ik zal volgende week eens kritisch naar mijn klas kijken, maar ik weet eigenlijk nu het antwoord al. Het klopt niet van die krulstaartjes, en een geitenbende maken ze ervan als je effe niet oplet. Dat is van alle tijden. Verder moet je al dat gejammer met een flink kluitje zout tot je nemen.

Jullie zijn een generatie van zesjesjagers? Nou, dat waren wij 45 jaar geleden ook al. Alleen rekenden we het eindcijfer toen met het koppie uit en nu op de zakjap, oftewel, het gokblok. Vooruitgang moet er zijn, nietwaar?

Gramps