Duitse boeren gaan de hele week protesteren

Vanaf vandaag zullen Duitse boeren gedurende een week actievoeren. Ze protesteren tegen het verminderen van landbouwsubsidies door de Duitse regering door middel van blokkades en bijeenkomsten. Automobilisten in Duitsland moeten rekening houden met ernstige vertragingen.

Snelwegblokkades, konvooien en sluipverkeer: boeren willen vanaf maandag het verkeer in heel Duitsland lamleggen om te protesteren tegen het schrappen van subsidies. 

Hoewel de Duitse overheid de geplande bezuinigingen in de landbouwsector gedeeltelijk heeft geannuleerd, bereiden boeren massale landelijke protesten voor die vandaag beginnen. Ook andere sectoren willen meedoen. De politie en de autoriteiten verwachten ernstige verkeersproblemen. Scholen en tal van andere maatschappelijke sectoren zullen waarschijnlijk ook hinder ervaren.

Minister van Financiën en FDP-leider Christian Lindner noemde de protestplannen buitenproportioneel. De politie heeft ook gewaarschuwd voor gevaar in het verkeer en bedreigingen voor de openbare veiligheid en orde. De Duitse autoriteiten vrezen ook radicalisering door infiltratie van extreme partijen in de protesten.

De onrust in de Duitse landbouwsector is al geruime tijd aan de gang. Boze boeren gaan de straat op sinds de regering heeft besloten om onder andere subsidies voor boeren sneller af te bouwen om een begrotingstekort aan te pakken.

Gedurende de hele week moeten automobilisten in heel Duitsland rekening houden met lange files. Boeren zijn van plan om langzaam over snelwegen te rijden of wegen volledig te blokkeren.