Franz Beckenbauer (78) overleden

Oud-voetballer Franz Beckenbauer is op 78-jarige leeftijd overleden, zo melden Duitse media. De familie van Der Kaiser heeft aan persbureau DPA bekendgemaakt dat hij zondag is overleden.

De voetballegende werd in 1945 in München geboren en staat bekend als de beste Duitse voetballer ooit, en een van de beste spelers in de geschiedenis van de sport. Beckenbauer pakte in 1974 zijn grootste prijs als speler: het door hem aangevoerde West-Duitse elftal pakte de wereldtitel, door in de finale met 2-1 van Nederland te winnen.

Op zijn palmares stond naast de wereldtitel onder meer drie keer de Europa Cup I met Bayern München, waar hij ook vier keer landskampioen mee werd. Tevens werd Der Kaiser twee keer verkozen tot beste Europese voetballer van het jaar en werd hij tweede in de verkiezing van beste Europese voetballer van de eeuw, achter Johan Cruijff.

Na zijn loopbaan als speler, die in 1983 eindigde, werd Beckenbauer trainer van het West-Duitse elftal. De ploeg verloor in 1986 de WK-finale en twee jaar later nam Nederland revanche op Beckenbauer en co door in Duitsland de halve finale van het EK te winnen. Toch wist hij zijn land ook als coach naar de wereldtitel te leiden: Die Nationalelf pakte in 1990 de wereldtitel.

Met die prestatie werd Beckenbauer de tweede ooit die als speler én trainer de wereldtitel pakte, opmerkelijk genoeg na de enkele dagen geleden overleden Braziliaan Mario Zagallo. Beckenbauer vervulde verder nog diverse rollen in het voetbal, met zijn periode als president van Bayern München van 1994 tot 2009 als voornaamste wapenfeit.