FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 januari 2024

Waterpolosters met monsterzege naar halve finales EK

De Nederlandse waterpolosters hebben zich zoals verwacht met een monsterzege geplaatst voor de halve finales van het EK. In Eindhoven werd de ploeg van Groot-Brittannië met 25-6 doodsimpel opzij gezet, met onder meer vijf goals van Lieke Rogge en vier stuks van Simone van de Kraats, Kitty Lynn Joustra en Lola Moolhuijzen.

Twee van de drie andere kwartfinales waren vooraf ook al bepaald niet interessant wat spanning betreft, en terecht: Spanje won met 17-6 simpel van Kroatië en Griekenland boekte met 15-7 de voorspelde ruime zege op Frankrijk. De enige kwartfinale waar de ogen vooraf wél serieus op gericht werden, Italië tegen Hongarije, leverde die spanning ook zeker op: Italië kwam vroeg op 4-2, hield continu nét een kleine voorsprong en won met 12-11.

Nederland speelt donderdag om 19.00 uur de halve finale tegen Italië, Spanje neemt het op 20.30 uur op tegen Griekenland.

In Kroatië wonnen de Nederlandse mannen ondertussen met 23-7 simpel van Slovenië in hun derde en laatste groepswedstrijd, ook dat verliep zoals verwacht. Nederland eindigde daardoor als tweede in de groep en speelt donderdag om 19.00 uur in de playoffs tegen vicewereldkampioen Griekenland, winnaar van olympisch zilver in Tokyo, met als inzet een plek in de kwartfinales.

Zuid-Korea stopt consumptie hondenvlees

Het Zuid-Koreaanse parlement (Gukhoe) heeft unaniem besloten om de handel in hondenvlees te verbieden.

Met ingang van 2027 is het fokken van honden voor de slacht en de handel in het vlees verboden. De consumptie van hondenvlees is een traditie die toch al onder druk stond, onder meer doordat met de stijgende welvaart meer inwoners een hond als huisdier hebben genomen. De meeste inwoners eten dan ook geen hond.

Hondenvleesfokkers, waarvan er nog zo'n 1000 zijn in het land, zullen hun protest tegen het verbod voortzetten en ook gerechtelijke stappen nemen in hun pogingen om dit verbod te stoppen. Overtreders lopen straks het risico op een celstraf van 3 jaar en boetes tot 30 miljoen won (ca. €21k).

Water loopt in metrotunnel door gesprongen leiding

Door een gesprongen waterleiding bij de Sixhavenweg in Amsterdam Noord stroomt water de tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn in. De metro (lijn 52) rijdt daardoor niet meer tussen Noord en Centraal Station. Voor reizigers zijn pendelbussen ingezet.

In de metrotunnel tussen Centraal en Noord is een waterkering geplaatst. Zo loopt het water niet verder de tunnel in, meldt een woordvoerder. De kapotte leiding is inmiddels afgesloten waardoor geen water meer wegstroomt. Morgen wordt het gat gerepareerd. 

De leiding is geraakt bij het het rooien van bomen. Zowel Waternet als de brandweer waren bij de gesprongen leiding ter plekke. Waternet liet weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. 

Bruin water uit de kraan
Bij sommige mensen kan door de lekkage bruin water uit de kraan komen. Hen wordt aangeraden het water even te laten stromen tot het weer helder is. Dan kan het veilig gedronken worden, aldus Waternet. 

Het metroverkeer tussen Centraal en Noord blijft waarschijnlijk de rest van de avond gestremd. De IJtunnel blijft voor zover bekend wel open.

Burgemeester Aboutaleb kondigt vertrek aan na 15 jaar leiderschap in Rotterdam

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft aangekondigd dat hij komend najaar zal aftreden. Hij is momenteel vijftien jaar burgemeester van de stad en bevindt zich in zijn derde ambtstermijn, die hij niet zal voltooien. In een brief aan de gemeenteraad legt hij uit dat het na vijftien jaar tijd is om het stokje over te dragen aan een opvolger. Hij benadrukt dat zijn besluit weloverwogen is genomen, gezien de raad en het college nu goed zijn ingewerkt.

De exacte datum van zijn vertrek is nog onbekend, maar zal in overleg met het presidium van de gemeenteraad worden bepaald om een ordentelijke overdracht te garanderen. In 2021 werd Aboutaleb nog erkend als de beste burgemeester ter wereld en ontving hij de World Mayor Prize voor zijn bestuurswijze.

Zijn woordvoerder benadrukt dat Aboutaleb al langere tijd over zijn vertrek nadacht en voelt dat het nu tijd is om het burgemeesterschap over te dragen. Over zijn plannen na het burgemeesterschap heeft Aboutaleb, 62 jaar oud, nog niets bekendgemaakt. Voor zijn burgemeesterschap was hij wethouder in Amsterdam en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2023 warmste jaar sinds metingen

Dat het qua weer een prima jaar was was duidelijk. Het jaar 2023 heeft namelijk een ongekend warmterecord gevestigd, volgens een rapport dat aanstaande dinsdag door de Europese klimaatdienst Copernicus wordt gepubliceerd. Het was gemiddeld 1,48 graden warmer dan in de pre-industriële periode. Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus, omschrijft 2023 als een "uitzonderlijk jaar" waarin "klimaatrecords als dominostenen omvielen"

Deze trend werd al eerder voorzien door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties en Copernicus zelf, die in oktober al aankondigde dat 2023 waarschijnlijk het warmste jaar ooit zou worden. Het rapport bevestigt de toenemende impact van klimaatverandering, iets wat als zorgwekkend wordt beschouwd. Elk dag van het afgelopen jaar was minstens 1 graad warmer dan voor de industrialisatie, en op twee dagen in november werd zelfs de 2 graden-grens overschreden, wat in strijd is met de doelstellingen van het Parijsakkoord.

Burgess benadrukt dat de temperatuur in 2023 "waarschijnlijk" hoger was dan in enige andere periode van de afgelopen 100.000 jaar. Dit heeft ernstige implicaties voor de omstandigheden waarin de beschaving zich heeft ontwikkeld en de gemaakte afspraken in Parijs. Het natuurverschijnsel El Niño heeft bijgedragen aan de verhoogde temperaturen, met name door de opwarming van het oceaanwater.

Gondel stort neer in Oostenrijks skigebied, vier ernstig gewond

Een tragisch ongeval heeft plaatsgevonden in het Oostenrijkse skigebied Hochoetz in Tirol, waar een gondel van de Acherkogelbahn met vier mensen aan boord neerstortte. Alle inzittenden hebben hierbij zware verwondingen opgelopen. Volgens de eerste berichten zou een omvallende boom de oorzaak zijn van het losraken van de gondel. Het incident vond plaats kort na 10.00 uur vanochtend, waarbij een technisch mankement aan de lift is uitgesloten.

Een grootschalige reddingsoperatie werd onmiddellijk op touw gezet, hoewel het ruige terrein de reddingswerkzaamheden bemoeilijkte. Uiteindelijk zijn de gewonden met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Ook is het onduidelijk vanaf welke hoogte de gondel is gevallen.

De inzittenden van andere gondels van de skilift zijn veilig geëvacueerd naar de stations aan de boven- en onderzijde van de lift. Volgens webcambeelden is de Acherkogelbahn momenteel buiten bedrijf.

Hoge Raad: levenslange celstraf Willem Holleeder definitief

De strafzaak tegen Willem Holleeder hoeft niet opnieuw, dat oordeelt de Hoge Raad. De Amsterdamse crimineel moet met die beslissing de rest van zijn leven achter tralies doorbrengen. Holleeder werd in juni 2022 door het Gerechtshof in Amsterdam veroordeeld voor het geven van vijf moordopdrachten. Hij ging gelijk in cassatie, maar vangt nu bot bij de hoogste strafrechter van het land. 

'De Neus' zit momenteel al tien jaar vast in de extra beveiligde inrichting in Vught. Hij zat al meerdere straffen uit maar stond nog terecht voor het geven van vijf moordopdrachten, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout raakte ook Robert Ter Haak dodelijk gewond.

'Pisbak'
Tweemaal werd Holleeder al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, hij zou de opdracht hebben gegeven de mannen te vermoorden. Het laatste oordeel, dat van het Gerechtshof in Amsterdam, was  juni 2022.  

"Het hof vindt dat het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder veel bewijs bevat dat zijn schuld aantoont. Dat bewijs bestaat onder meer uit verklaringen van veel getuigen. Ook zijn de geluidsopnamen belangrijk waarin Holleeder, zonder dat hij wist dat hij werd opgenomen, een deel van de feiten bekent", aldus het hof vorig jaar. Holleeder ging direct in cassatie. 'Pisbak', zei hij toen hij door de deur naar het cellenblok verdween. 

Geen uitslaande brand in appartementencomplex Gendringen

In het Gelderse Gendringen is dinsdagochtend geen brand uitgebroken in een appartementencomplex. Die vrees was er wel even, waardoor de Gendringense brandweer en collega's uit Doetinchem opgetrommeld werden.

De eerste tankautospuit meldde kort na aankomst dat er in het complex geen brand was aangetroffen en dat men het dak ging controleren. De situatie bleek te berusten op een misverstand omtrent het dak: een combinatie van de laagstaande zon, rook vanuit ventilatie- of verwarmingssystemen en mogelijke verdamping van ijs op het dak werd aangezien voor brand.

De vraag van de dag: wat is er bij jou niet aangetroffen?

Geen brand in Gendringen (Bron: X)
Geen brand in Gendringen (Bron: X)

NFL: Alle playoffteams bekend, ook Steelers, Texans, Bucs, Packers en Bills naar postseason

In de NFL is het reguliere seizoen voorbij, afgelopen weekeinde werden de laatste wedstrijden gespeeld en daarmee werden ook de laatste vijf tickets voor de playoffs vergeven, ter aanvulling van de negen al geplaatste teams. Komend weekeinde gaan die playoffs van start met de Wild Card Games, in de weken erna gevolgd door de Divisional Playoffs, de Conference Championships en op 11 februari de Super Bowl.

Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers
De Ravens hadden zich al geplaatst voor de playoffs, de Steelers moesten om te beginnen een overwinning boeken. Dat deden ze: Najee Harris en Diontae Johnson (71 yards) scoorden een touchdown en een field goal van Chris Boswell hielp de ploeg richting een 10-17 overwinning tegen de Ravens, waar alleen Isaiah Likely tot een touchdown kwam. Daarna moesten de Steelers hopen op een nederlaag voor de Buffalo Bills óf de Jacksonville Jaguars. De Jaguars speelden als eerste van die twee ploegen en verloren met 28-20 van de Tennessee Titans, dus de Steelers mochten de playoffs in.

Indianapolis Colts - Houston Texans
Het meest overzichtelijke duel wat betreft de playofftickets: de winnaar van de wedstrijd mocht het postseason in, de verliezer niet. Rookie quarterback CJ Stroud van de Texans speelde de wedstrijd van zijn leven en bediende Nico Collins (75 yards) en Andrew Beck (1 yard) voor touchdowns in de eerste helft. De Colts kwamen terug middels onder meer een 49-yard touchdown run van Jonathan Taylor en een geslaagde two-point conversion van Mo Alie-Cox, maar in Q4 zorgde Devin Singletary met een 3-yard run voor wat uiteindelijk de winnende touchdown bleek voor de Texans: 19-23.

Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers
Niet het meest enerverende duel, in elk geval voor de liefhebbers van een flinke offense. De scores in de eerste helft bleven beperkt tot twee field goals van Buccaneers-kicker Chase McLaughlin, waarna het in de tweede helft zelfs bij één field goal van hem bleef: 0-9 was de eindstand, maar voor de Buccaneers was dat voldoende voor de NFC South-titel én daarmee ook het playoffticket.

Green Bay Packers - Chicago Bears
De opvolger van Aaron Rodgers als Packers-quarterback, Jordan Love, deed wat Rodgers vorig jaar niet lukte: de ploeg naar de playoffs leiden. Daarvoor moest thuis gewonnen worden van de Bears en via een 10-yard touchdown pass op Dontayvion Wicks kwam de thuisploeg op voorsprong. In Q3 bediende Love diezelfde Wicks over 12 yards, waar de drie field goals van de Bears niks tegen konden doen: 17-9 voor de Packers, het playoffticket was een feit.

Miami Dolphins - Buffalo Bills
Voor de Bills was de opgave ook vrij simpel: winnen en de AFC East-titel was binnen. Het playoffticket was bij de start al een feit, want daarvoor had men een nederlaag van de Steelers of de Jaguars nodig en dat laatste geschiedde. Na een goede start van de Dolphins, met touchdowns van De'Von Achane en Tyreek Hill in Q2 en een touchdown van Trent Sherfield namens de Bills tussendoor, draaiden de Bills het in Q4 om: Deonte Harty scoorde een 96-yard punt return touchdown en Dawson Knox scoorde op aangeven van Josh Allen de winnende touchdown, 14-21.

Uitslagen NFL week 18
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 10-17
Indianapolis Colts - Houston Texans 19-23
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 31-14
Detroit Lions - Minnesota Vikings 30-20
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 28-20
New England Patriots - New York Jets 3-17
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 48-17
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 0-9
Green Bay Packers - Chicago Bears 17-9
Las Vegas Raiders - Denver Broncos 27-14
New York Giants - Philadelphia Eagles 27-10
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 20-21
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 12-13
San Francisco 49ers - Los Angeles Rams 20-21
Washington Commanders - Dallas Cowboys 10-38
Miami Dolphins - Buffalo Bills 14-21

Speelschema playoffs, Wild Card Games
Zaterdag 13 januari, 16.35u (22.35u NL); AFC Wild Card Game, Houston Texans - Cleveland Browns
Zaterdag 13 januari, 20.15u (02.15u NL); AFC Wild Card Game, Kansas City Chiefs - Miami Dolphins

Zondag 14 januari, 13.05u (19.05u NL); AFC Wild Card Game, Buffalo Bills - Pittsburgh Steelers
Zondag 14 januari, 16.40u (22.40u NL); NFC Wild Card Game, Dallas Cowboys - Green Bay Packers
Zondag 14 januari, 20.15u (02.15u NL); NFC Wild Card Game, Detroit Lions - Los Angeles Rams

Maandag 15 januari, 20.15u (02.15u NL); NFC Wild Card Game, Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles

Random Pics van de Dag #1153

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.