Tweede Amerikaanse staat sluit Trump uit van voorverkiezingen

Na Colorado nu ook Maine: voormalig president Trump is verwijderd van het stembiljet voor de voorverkiezingen in een tweede Amerikaanse staat - vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool in 2021. De beslissing zal echter waarschijnlijk worden aangevochten in de rechtbank.

De hoogste verkiezingsautoriteit in de Amerikaanse staat Maine heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesloten van deelname aan de voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De politica die verantwoordelijk is voor de verkiezingen in Maine, Secretary of State Shenna Bellows, heeft de naam van Trump van het stembiljet geschrapt op grond van zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Trump zette aan tot rellen toen hij valse beweringen verspreidde over kiezersbedrog bij de verkiezingen van 2020 en vervolgens zijn aanhangers opriep om naar het Capitool te marcheren om te voorkomen dat wetgevers de stemming zouden certificeren, zei Democraat Bellows in haar verklaring.

Beroep op de grondwet
De tegenstanders van Trump in verschillende staten beroepen zich op het 14e Amendement van de federale grondwet, dat dateert uit de Burgeroorlog. Het verbiedt mensen een ambt te bekleden als ze "opstand of rebellie" hebben gepleegd na het afleggen van een eed van trouw aan de VS. De critici van Trump zien zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool als bewezen.

Bellows schreef in een 34 pagina's tellende verklaring dat ze niet lichtvaardig tot haar besluit was gekomen. "Ik ben me ervan bewust dat geen enkele staatssecretaris ooit een presidentskandidaat de toegang tot het stembiljet heeft geweigerd op basis van Sectie Drie van het 14e Amendement. Maar ik ben me er ook van bewust dat geen enkele presidentskandidaat ooit heeft deelgenomen aan een opstand."

In hoger beroep tegen beslissing Colorado
Bellows heeft echter niet het laatste woord. Tegen haar beslissing kan beroep worden aangetekend bij de rechtbank in Maine. Daarnaast zal het Amerikaanse Hooggerechtshof waarschijnlijk het laatste woord hebben over de vraag of Trump zich volgend jaar opnieuw verkiesbaar kan stellen.

Maine is de tweede staat die de voormalige president diskwalificeert. Vorige week oordeelde het Hooggerechtshof in Colorado in een opzienbarende beslissing dat de Republikein niet zou mogen deelnemen aan de presidentsvoorverkiezingen voor de Republikeinen in de staat vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Rechtbanken in de staat Michigan hadden anders beslist.

De Republikeinen in Colorado gingen deze week in beroep tegen de beslissing; Trump zelf kondigde aan dat hij in beroep zou gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.