De staat: Snel verminderen stikstof onuitvoerbaar
In de rechtszaal van Den Haag eiste Greenpeace dat de Nederlandse Staat het stikstofniveau rond kwetsbare natuurgebieden snel zou verlagen. De milieuorganisatie beroept zich op Europese regels die landen verplichten de natuur gezond te houden. Greenpeace benadrukte dat Nederland die regels niet nakomt, met een verslechterende natuur als gevolg. De Staat, die tegenover Greenpeace stond, noemde de gevraagde maatregelen echter “onuitvoerbaar” en wees op de enorme impact op de maatschappij.
De overheid stelde dat veel stikstofproblematiek al bestond vóór Europese regels werden ingevoerd. Snel stikstofreductie realiseren zou volgens de landsadvocaat leiden tot “extreem ingrijpende maatregelen” die zware maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Greenpeace, gesteund door groepen van groene boeren, waarschuwde echter dat juist de natuurverslechtering grote gevolgen zal hebben voor de maatschappij, inclusief de landbouwsector.
RIVM voegde toe dat een brede verlaging van stikstofemissies niet effectief genoeg is, maar specifieker optreden in bepaalde gebieden misschien wel. De Staat benadrukte de aanzienlijke investeringen in stikstofbeleid, maar Greenpeace vraagt zich af wat die concreet opleveren, vooral nu het grootste deel van de 24 miljard aan hervormingsgelden door het nieuwe kabinet is geschrapt.
Naast Greenpeace en de Staat kwam ook de Stichting Stikstofclaim aan het woord, die beleid dat boeren op korte termijn zou schaden wil tegenhouden. Volgens hun advocaat is de situatie van de natuur minder alarmerend dan Greenpeace stelt. De uitspraak van de rechter volgt op 22 januari.