FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 december 2023

Demonstraties in Belgrado gaan door: “Vuvic, je bent een dief”

Duizenden Serviërs verzamelden zich zaterdag in de hoofdstad Belgrado in het zoveelste protest tegen de nietigverklaring van de resultaten van de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen van 17 december.

De regeringspartij van de Servische president Aleksander Vuvic - de Servische Progressieve Partij (SNS) - werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen met iets meer dan 46 procent van de voorlopige stemmen. Oppositiepartij 'Servië tegen Geweld' beweerde echter dat de verkiezingen gestolen waren en beschuldigde de SNS van stemfraude.

Ondanks een zwakke gezondheid als gevolg van een aanhoudende hongerstaking, betrad oppositieleider Marinika Tepic zaterdag het podium en zei opnieuw tegen demonstranten dat de "verkiezingen nietig moeten worden verklaard". De toespraak van de politica werd beantwoord met een daverend applaus en gezang tegen Vuvic toen ze van het podium werd geholpen.

"Vrijheid en democratie - dit is iets dat bij Belgrado hoort," zei demonstrant Katarina Popovic zaterdag. "Wij, de burgers, geven nu een teken dat we dit willen," voegde ze eraan toe, en ze eiste verandering in de regering van het land.

De voorlopige resultaten bepaalden dat Servië Tegen Geweld tweede werd in de verkiezing met iets meer dan 23,5 procent van de stemmen. De Servische Socialistische Partij eindigde als derde.

Zelenskyy bezoekt Andiivka om Oekraïense soldaten te bedanken

Ondanks dat de Russische influencers al weken duidelijk maken dat de Oekraïense verdediging van Andiivka een verloren zaak is en het Oekraïense leger zich daar terugtrekt besloot president Volodymyr Zelenskyy er zelf even te gaan kijken. Hier maakt hij een praatje om de miltairen te bedanken voor hun inzet. Dat allemaal op twee kilometer van de frontlinie, ruim binnen bereik van artillerie, drones en mortiergranaten. Je kunt niet ontkennen dat de man ballen heeft. Of zijn tegenstander Poetin ook in de buurt van het front durft te komen is niet bekend.

Skiester Shiffrin domineert met dubbele zege in Lienz

De beste alpineskiesters ter wereld op de technische onderdelen kwamen de afgelopen dagen in actie in Lienz. Op de Oostenrijkse sneeuw, gelegen tussen de helaas nog treurig groen ogende weides, werden een reuzenslalom en een slalom afgewerkt door de vrouwen.

Reuzenslalom
In de eerste run waren de verschillen gelijk fors: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was weer eens de snelste, Sara Hector uit Zweden was met 0,63 seconden de enige die binnen één seconde wist te blijven. Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen volgde op 1,03 seconden en de rest van het veld werd aangevoerd door de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+1,49), Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland en de Italiaanse Federica Brignone (beiden +1,63).

Brignone verdedigde haar positie in de tweede run, Robinson zakte met 1,11 seconden achterstand een handvol posities terug. Met 0,83 seconden verloor Gut-Behrami vervolgens ook een paar plekken, Mowinckel zakte met 1,55 seconden zelfs meer dan tien plekken terug. Hector deed een serieuze aanval op Brignone's tijd, maar kwam 0,07 seconden tekort, waarna het aan Shiffrin was. De Amerikaanse leverde weliswaar tijd in, ze hield genoeg over en won met 0,38 seconden voorsprong op Brignone, met Hector op plek drie. De voor Tsjechië uitkomende voormalig Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde als 27e.

Slalom
Niet geheel verrassend was Shiffrin in de eerste run oppermachtig: niemand bleef binnen één seconde, haar Amerikaanse landgenote Paula Moltzan was op 1,14 seconden verrassend de 'best of the rest'. Anna Swenn Larsson uit Zweden stond op 1,32 seconden, voor de Zwitserse Michelle Gisin (+1,39) en Lena Dürr uit Duitsland (+1,66), die daarmee op plek vijf ook al de laatste was die binnen twee tellen van Shiffrin stond. De Nederlandse Kiara Derks sloot de eerste run als 53e af en plaatste zich niet voor run twee.

Met fors verschil behield Dürr in de tweede run in elk geval haar positie, Gisin kwam vervolgens 0,11 seconden achter de Duitse terecht. Swenn Larsson kwam 0,60 seconden tekort en kwam op plek drie terecht, waarna Moltzan aan het eind van de piste onderuit schoof. Shiffrin mocht het opnieuw afmaken en deed dat met verve: ze won met maar liefst 2,34 seconden voorsprong, met Dürr en Gisin naast haar op het podium.

Turkije pakt 189 IS-verdachten op

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben bij landelijke invallen tientallen mensen gearresteerd die vermoedelijk banden hebben met de terroristische organisatie 'Islamitische Staat' (IS). Minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya schreef op het online platform X, voorheen bekend als Twitter, dat 189 verdachten in hechtenis zijn genomen.

Geheime diensten en politie-eenheden doorzochten gedurende de nacht adressen in 37 steden en provincies, waaronder Istanboel en Ankara. Yerlikaya deelde op X foto's van verdachten met handboeien om die in hun huizen werden gearresteerd. De nationaliteit van de verdachten en details over eventuele aanvalsplannen zijn niet bekend.

Honderden arrestaties in december
Het was een van de vele grote staatsacties tegen de IS-omgeving: vrijdag werden 29 mensen gearresteerd die ervan werden beschuldigd aanslagen te hebben gepland op kerken en synagogen in Istanbul. De Turkse autoriteiten zeiden dat ze aanvalsplannen hadden verijdeld. Een week geleden waren er bij dergelijke operaties ruim 300 arrestaties.

Blokkade A10 Zuid: bijna 400 klimaatdemonstranten opgepakt, 380 weer vrij

Extinction Rebellion is vanaf 12.00 uur vandaag een klimaatdemonstratie bij het voormalige ING-kantoor langs de A10 Zuid gestart. Ondanks dat het de demonstranten is verboden om de A10 te blokkeren, heeft de groep dit toch gedaan. 

De politie laat weten nog niet over te gaan tot ontruimen. Eerst wordt getracht om in contact te komen met de demonstranten op de snelweg, aldus een politiewoordvoerder.

Update 18.20 uur:
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat er ongeveer 400 demonstranten zijn aangehouden na de blokkade, die vaf 15.20 uur door de politie werd 'afgebroken'. Twintig demonstranten worden er van verdacht opzettelijk een gevaar op de weg te hebben veroorzaakt. Zeven van hen zijn al aangehouden, naar de overige dertien wordt nog gezocht door de politie. De andere groep demonstranten, ongeveer 380 personen, zijn vervoerd naar een locatie in Noord en zijn zonder ID-controle weggestuurd. Volgens het OM speelt het gebrek aan capaciteit bij de politie en het feit dat het om vreedzame demonstranten gaat een rol bij het snelle wegsturen. 

Eerdere berichtgeving:
De instanties hielden er al rekening mee dat de demonstranten vanmiddag de A10 zouden gaan blokkeren. Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente Amstelveen. "Naar verwachting wordt de A10 buitenring vanaf knooppunt Amstel richting knooppunt de Nieuwe Meer in één richting afgesloten voor verkeer. Tijdens de afsluiting van de A10 geldt een omleiding voor verkeer via de A2 en A9."

De Amstelveenseweg is tussen de De Boelelaan en het Stadionplein afgesloten voor verkeer. Er worden extra verkeersregelaars ingezet om het verkeer rondom het Amsterdam UMC, locatie VU in goede banen te leiden. Vanwege de afsluiting rijdt bus 62 om en rijdt tram 24 de hele dag niet.

" frameborder="0">

Pieterse klopt Alvarado in spannend in Hulst

Puck Pieterse heeft haar de derde overwinning op rij gepakt. In Hulst reed de Nederlands kampioene in de openingsronde weg. Door meerdere foutjes van Pieterse kon Ceylin del Carmen Alvarado in de slotronde aansluiten, maar in het tweede deel van de laatste ronde was ze alsnog de beste.

Puck Pieterse had de beste start in Hulst. De Nederlands kampioene reed in de openingsronde direct een mooie voorsprong bij elkaar, mede doordat Fem van Empel en Ceylin del Carmen Alvarado hun start een beetje gemist hadden. Na de openingsronde was het verschil tussen Pieterse en de eerste achtervolgster Van Empel en Lucinda Brand al tien seconden. Alvarado volgde al op twintig seconden.

Pieterse kon haar voorsprong lang vasthouden en in de achtergrond wist Alvarado de aansluiting te maken bij Brand en Van Empel. Het verschil tussen de koploopster en de achtervolgster bleef vijftien seconden. Wereldkampioene Van Empel moest vanwege een valpartij afhaken, terwijl Alvarado en Brand probeerde om het gat naar Pieterse te verkleinen.

Ondanks het vele werk was de achterstand bij het ingaan van de slotronde nog steeds vijftien seconden. Maar in het eerste deel van de laatste ronde maakte Pieterse een paar kleine foutjes, waarna Alvarado net de aansluiting kon maken bij de Nederlandse kampioene. Brand moest afhaken.

Pieterse bleef het tempo hooghouden en Alvarado kwam niet verder dan het achterwiel van de Nederlandse kampioene en niet veel later moest de leider in de wereldbeker ook afhaken bij Pieterse, waardoor de 21-jarige Nederlandse alleskunner op de fiets haar derde zege op rij pakte.

Van der Poel ook de beste in Hulst

Mathieu van der Poel heeft ook zijn zevende veldrit van het seizoen gewonnen. In Hulst reed de Nederlandse wereldkampioen na twee rondes weg bij zijn concurrentie en pakte eenvoudig de winst. Joris Nieuwenhuis kwam als tweede over de streep, voor zijn ploeggenoot Lars van der Haar.

Naast Mathieu van der Poel stonden ook Tom Pidcock en Wout van Aert aan de start in Hulst. In de eerste bocht was de cross voor Pidcock al over nadat hij in daar ten val kwam. De Engelsman reed nog wel de cross uit, maar zou nooit meer vooraan geraken. Ook Van Aert zou ten val komen waarbij zijn ketting eraf viel en de Belg in de achtervolging kon, maar hij zou ook nooit meer meedoen voor de winst.

Van der Poel deed het in de eerste twee rondes rustig aan. De wereldkampioen schoof mee in de wielen, maar ontsnapte ook tot twee keer toe aan een valpartij. Na twee rondes vond hij het wel genoeg en bij de eerste versnelling reed Van der Poel iedereen uit de wielen en reed zo eenvoudig naar zijn zevende winst van het seizoen. In de zevende en laatste ronde toen de Nederlander al zeker was van de overwinning spuugde Van der Poel nog naar iemand in het publiek. Deze toeschouwer vertoonde al sinds het inrijden "onsportief gedrag", verklaarde hij na afloop.

Joris Nieuwenhuis reed naar een knappe tweede plaats. In een strijd met zijn ploeggenoten Lars van der Haar en Pim Ronhaar streden de drie Nederlanders lange tijd om plek twee, waarin Nieuwenhuis in de slotronde de sterkste was, voor Van der Haar en Ronhaar.

Anime fan wil nog meer 'plastic fantastic'

Van 'Wonder Girl' op Venice Beach tot levensecht anime-karakter, Leslie Luxx heeft zichzelf getransformeerd tot het meisje van haar eigen dromen. Leslie groeide op als een enorme anime-fan en was altijd jaloers op de vrouwelijke personages die "erg voluptueus en erg mooi" zijn. "Cosplay inspireerde me om plastische chirurgie te ondergaan," zei Leslie.

Tot nu toe heeft het Instagram-model ongeveer 100.000 dollar uitgegeven aan ingrepen. "Ik voel me erg onder druk gezet om plastische chirurgie te ondergaan vanwege het werk wat ik doe," voegde ze eraan toe. "Er is altijd een nieuwe look en iemand met nog grotere rondingen. Ik wil extreem mooi zijn en ik wil extreem relevant zijn." Leslie's obsessie om de grootste te hebben en de mooiste te zijn maakt haar familie en vrienden bezorgd, vooral haar vriend Michael. "Ik hou van Leslie's look omdat ze bijna elke dag verandert. Het is alsof je elke dag een nieuwe vriendin hebt," zei hij. "Ik steun haar als ze weer nieuwe doelen wil bereiken. Maar aan de andere kant is het een paradox."

Polen beschuldigt Rusland van schending luchtruim

Polen heeft Rusland met hardere reacties bedreigd als Russische raketten opnieuw het Poolse luchtruim zouden schenden.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Bartoszewski zei in Warschau dat een object bijna drie minuten lang over Pools grondgebied richting Oekraïne vloog. Het werd geïdentificeerd als een Russische geleide raket.

Bartoszewski had eerder de Russische zaakgelastigde Ordasch ontboden en geprotesteerd tegen het incident. Ordash beschreef de beschuldigingen tegen Rusland als ongegrond en voegde eraan toe dat Polen geen enkel bewijs had geleverd.

Wereldbevolking groeit naar acht miljard

Op nieuwjaarsdag zal de wereldbevolking de acht miljard overschrijden. 

Statistisch gezien worden er elke seconde 2,1 mensen geboren. De wereldbevolking is dit jaar met ongeveer 66 miljoen toegenomen tot 8,073 miljard - hoewel de groei is blijven vertragen.

De wereldbevolking is in 2023 met iets minder dan 66 miljoen mensen gegroeid. Volgens de Duitse Stichting voor Wereldbevolking (DSW) leefden er eind december 8,073 miljard mensen op aarde.

Hoewel dit een recordaantal is, is de groei sinds de piek tussen 1965 en 1970 voortdurend vertraagd. In 2020 daalde het groeipercentage voor het eerst sinds 1950 onder de één procent. Momenteel bedraagt het 0,8 procent per jaar.

Een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de wereldbevolking is het geboortecijfer. In veel regio's in de wereld is dit recentelijk gedaald. Volgens gegevens van DSW bedraagt het momenteel gemiddeld 2,3 kinderen per vrouw wereldwijd. Dit betekent dat het gemiddelde aantal kinderen per vrouw sinds de jaren 1960 meer dan gehalveerd is.

Europa heeft het laagste geboortecijfer
Er zijn echter grote regionale verschillen: Europa (1,5 kinderen per vrouw) en Noord-Amerika (1,6 kinderen per vrouw) hebben de laagste geboortecijfers.

In Afrika is het gemiddelde aantal kinderen per vrouw het hoogst met 4,3 - maar zelfs hier was het nog 6,7 in het midden van de jaren 1960. Het niveau is vooral hoog in de zogenaamde sub-Sahara landen in Afrika: de koplopers zijn Niger (6,7 kinderen per vrouw), Somalië (6,3) en de Democratische Republiek Congo (6,2).

Volgens de DSW groeit in Afrika de grootste generatie jongeren aller tijden op. In 2080 zullen er naar verwachting 2,5 miljard mensen wonen, meer dan twee keer zoveel als nu. Gebrekkige en vaak ongeschikte seksuele voorlichting voor jongeren, vaak moeilijke toegang tot voorbehoedsmiddelen en een gebrek aan gendergelijkheid zijn redenen waarom vrouwen daar vaak op zeer jonge leeftijd kinderen krijgen en vervolgens een zeer groot aantal kinderen.

"Bovendien worden kinderen in te veel samenlevingen en regio's nog steeds gezien als een verzekeringspolis voor de oude dag of een teken van welvaart," legt DSW-directeur Jan Kreutzberg uit. Om hier anders over te denken, moeten vooral vrouwen zelf kunnen beslissen wanneer en met wie ze hoeveel kinderen krijgen.

2,1 geboorten per seconde
Volgens de DSW worden er wereldwijd statistisch gezien elke seconde 2,1 mensen geboren, wat neerkomt op meer dan 180.000 geboortes per dag. De stijgende levensverwachting is echter ook deels verantwoordelijk voor de bevolkingsgroei. In 2019 was deze wereldwijd 72,8 jaar - een stijging van bijna negen jaar sinds 1990 - en de verwachting is dat deze zal stijgen tot 77,2 jaar in 2050.

Bijna 60 procent van de mensen woont in Azië
De meerderheid van de bevolking - vanaf 2022 - woont in Azië met 59,4 procent. India en China alleen al zijn goed voor meer dan een derde van alle mensen. In het voorjaar van 2023 zal India China voorbijstreven als het dichtstbevolkte land. De overige mensen wonen verspreid over Afrika (17,8 procent), Europa (9,3 procent), Latijns-Amerika (8,2 procent), Noord-Amerika (4,7 procent) en Australië/Oceanië (0,6 procent).

In november 2022 had de wereldbevolking de grens van acht miljard al overschreden. De Verenigde Naties schatten dat er in 2050 ongeveer 9,7 miljard mensen op aarde zullen wonen en in 2080 10,4 miljard. Daarna zal de wereldbevolking tot 2100 ongeveer gelijk blijven.

Er zijn echter ook wetenschappelijke scenario's die een aanzienlijk lagere groei voorspellen. Volgens deze scenario's zal een piek van slechts 8,8 miljard mensen worden bereikt in 2064.

De snelle toename van de wereldbevolking is een recent fenomeen. 2000 jaar geleden leefden er naar schatting 300 miljoen mensen op aarde en het eerste miljard werd rond 1800 bereikt. Er waren twee miljard mensen in 1927, drie miljard in 1960 en het duurde slechts 14 jaar om het vierde miljard te bereiken. Het vijfde miljard werd gepasseerd in 1987 en het zesde in 1999. In 2011 werd de zeven miljardste persoon geboren.

VS-experts verwachten toename Russische aanvallen op Oekraïne

Na de recente verwoestende luchtaanvallen op Oekraïne, waarbij veel doden en gewonden vielen, verwachten Amerikaanse experts een verdere uitbreiding van de Russische aanvallen. Volgens een rapport van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War is dit Moskou's manier om het Oekraïense moreel te verzwakken.

De experts voorspellen ook dat het vermogen van Oekraïne om zijn verdediging tegen Rusland op peil te houden, zal worden ondermijnd. Tegelijkertijd benadrukten de analisten dat Rusland na bijna twee jaar agressieve oorlog waarschijnlijk niet in staat zal zijn om regelmatig grootschalige raketaanvallen uit te voeren, gezien zijn reserves en productiecapaciteiten. Wel zullen er waarschijnlijk constantere aanvallen met drones plaatsvinden, aldus ISW.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanvallen door meerderheid
De laatste grootschalige Russische luchtaanvallen op Oekraïne werden ook besproken door de VN-Veiligheidsraad. In een speciale zitting, die was aangevraagd door Oekraïne en meer dan 30 andere landen, veroordeelden de VS en andere staten de raket- en drone-missies. In een verklaring zei secretaris-generaal Guterres van de VN dat aanvallen op burgers en civiele infrastructuur het internationaal humanitair recht schenden en onmiddellijk moeten worden gestopt.

Volgens informatie uit Kyiv zijn er nacht van donderdag op vrijdag 31 burgers gedood en meer dan 160 gewond geraakt bij de luchtaanvallen. Dit waren de zwaarste Russische luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog.

Nieuwe aanvallen gedurende de nacht
Afgelopen nacht heeft Rusland Oekraïne opnieuw aangevallen vanuit de lucht. Het Oekraïense leger meldde dat er Russische gevechtsdrones over het land waren gevlogen, die verschillende keren van richting veranderden.

Er zouden echter ook Oekraïense luchtaanvallen zijn geweest: het Russische ministerie van Defensie maakte bekend dat het leger 32 Oekraïense drones had neergeschoten boven de regio's Bryansk, Oryol en Koersk bij de grens, en boven de regio Moskou.

Van Gerwen naar kwartfinale WK darts, kampioen Smith kansloos onderuit

In het Londense Alexandra Palace is vrijdagavond de derde ronde afgesloten op het wereldkampioenschap darts. Uit die ronde stond nog één wedstrijd gepland in de avondsessie, daarna werden de eerste twee achtste finales van het WK gespeeld.

Boris Krcmar uit Kroatië nam het in de laatste derderondepartij op tegen de Schotse oud-wereldkampioen Gary Anderson. Die had het in het begin lastig tegen de sterk spelende Kroaat, maar na het verlies van de eerste set kwam Anderson wat beter in zijn spel en begon hij ook de dubbels goed te raken, waar Krcmar niet meer tegen op kon: 2-3, 3-1, 3-2, 3-1, 3-0 voor Anderson.

De achtste finales werden geopend door Michael van Gerwen en de Engelsman Stephen Bunting, die tot nu toe misschien wel de meeste indruk maakte van iedereen dit WK. Tegen Van Gerwen had hij het echter moeilijk en in de eerste twee sets was het de Nederlander die de beslissende leg won. Dat was een klap waar Bunting niet meer overheen kwam: Van Gerwen hield zijn set voor 3-0 en maakte het af met 3-2, 3-2, 3-1, 3-1.

Wereldkampioen Michael Smith nam het vervolgens op tegen Chris Dobey, wat kwalitatief een meer dan uitstekende wedstrijd was: beide heren stonden een gemiddelde van ruim boven de 100 punten per beurt te gooien. Smith had echter grote moeite om zichzelf op degelijke finishes te zetten, wat Dobey nagenoeg perfect deed. Die maakte hij ook nog eens af, waardoor Smith geen enkele set wist te winnen en een zeer indrukwekkende Dobey met 3-1, 3-2, 3-0, 3-1 naar de kwartfinales gaat.

Veel schade door plofkraak op geldautomaat in Amstelveen

Een geldautomaat in Amstelveen is vannacht doelwit geworden van een plofkraak. De schade aan de gevel is groot.

De plofkrakers hadden het gemunt op een Geldmaat naast een supermarkt aan de Van der Hooplaan. Omwonenden hoorden rond 4.30 uur drie harde, doffe knallen. 

Door de explosies werd de pui eruit geblazen en sneuvelden meerdere lampen. Zelfs panden aan de overkant van de straat raakten beschadigd.

De politie heeft de omgeving rond de geldautomaat afgezet voor onderzoek. Explosievenexperts van de politie en defensie zijn ter plaatse gekomen. Het is onbekend of er iets is buitgemaakt.

Vorige week was een geldautomaat in Osdorp rond hetzelfde tijdstip al doelwit van een plofkraak. Ook toen was er sprake van veel schade.

Schouten Nederlands kampioene 3km na heerlijke strijd, Kok oppermachtig op 500m

In Heerenveen is vrijdagavond de tweede dag afgewerkt op het Nederlands kampioenschap afstanden. Op drie individuele afstanden werd gestreden om de nationale titels, maar ook om de startbewijzen voor het WK afstanden, waar er telkens drie van beschikbaar waren.

3000m vrouwen
In de breedte werd er al vroeg goed gereden, maar in de zesde rit ging het voor het eerst écht hard: Elisa Dul rekende met een indrukwekkende race in 3:59,87 minuten af met Antoinette Rijpma-De Jong (4:01,11). In een prachtig onderling duel konden Dul's teamgenotes Marijke Groenewoud en Irene Schouten elkaar daarna ronde na ronde opstuwen naar een snelle tijd en die fantastische race resulteerde in winst voor Schouten: 3:56,78 tegen 3:57,56 voor Groenewoud. Joy Beune viel de toptijden in de slotrit nog aan, maar ze strandde in 4:00,29 minuten voor de zesde keer op rij op plek vier en dus mogen Zaanlander-teamgenotes en NK-podiumklanten Schouten, Groenewoud en Dul naar het WK afstanden.

500m vrouwen
In de eerste omloop stond er geen maat op Femke Kok: met 37,33 seconden was ze ruimschoots de snelste, met 37,32 seconden wist ze in de tweede omloop nog eens een groter gat te slaan. Jutta Leerdam werd op ruime afstand tweede: met 37,69 en 37,78 noteerde ze in beide omlopen de tweede tijd. Marrit Fledderus was de duidelijke nummer drie, door met 37,91 en 37,84 in beide races de derde tijd op te laten tekenen. Zo pakte Kok de Nederlandse titel, voor Leerdam en Fledderus, en mogen die drie dames naar het WK.

1500m mannen
De eerste keer dat het echt hard ging was in rit zeven: Tim Prins won een heerlijke rit in 1:45,02 minuten van de eveneens indrukwekkend sterk rijdende marathonspecialist Bart Hoolwerf, die met 1:45,12 net als Prins een dik PR reed. Patrick Roest dook daar gelijk door in 1:44,38 af te rekenen met Thomas Krol, die met 1:45,28 al gelijk wist dat hij het WK niet ging halen. Wesly Dijs mengde zich met een ijzersterke race in 1:44,45 in de strijd om het podium, maar dé toptijd kwam in de slotrit: Kjeld Nuis was ontketend en knalde naar 1:43,75 minuten, driekwart seconde boven zijn baanrecord van begin 2020. Nuis, Roest en Dijs vormden zo het podium en daarmee ook het drietal voor het WK afstanden.

Forse toename files in 2023

De filedruk in Nederland is in 2023 met 17% toegenomen, zo meldt de ANWB.

Zowel in de spits als overdag namen de files toe. De ochtendspits was gemiddeld 10% zwaarder, de avondspits 18%, en de files buiten de spitsen namen zelfs met 23% toe. De filezwaarte is daarmee weer terug op het niveau van voor covid19.

Dinsdag en donderdag zijn nog altijd de topdagen qua files. Op vrijdag nam de filedruk af, maar raakte deze wel iets meer verspreid over de dag. Het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen lijkt volledig verdwenen als middel om de totale filezwaarte te verminderen. In 2023 zorgden ook weersomstandigheden en wegwerkzaamheden, zoals die aan de Haringvlietbrug, voor extra filedruk.

Op donderdag 6 april, net voor Pasen, werd met 1491 kilometer de drukste spits gemeten. In de top tien van drukste trajecten zien we dat vooral wegen van en naar steden in Noord-Brabant veel hinder ondervinden van de files. De sterkste toename van de filezwaarte was in de provincie Zeeland, waar deze met 50% steeg. Hoewel onvermeld door de ANWB, zal dit met de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug in verband staan.

De wielrijdersbond meet op alle A- en N-wegen de filezwaarte door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de tijdsduur van de file.

Fileleed ( Foto: Pixabay)
Fileleed ( Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: droog maar bewolkt

winterbanner

Goede morgen!

Allereerst: om een reactie te geven over een special of jaaroverzictht; ik heb hier noch tijd, noch energie voor weten te vinden. Maar gelukkig was daar user Frutsel, die een heel mooi overzicht heeft gemaakt over wat er in 2023 speelde en waar dat speelde. Dit kan je allemaal hier teruglezen:

WKN Jaaroverzicht 2023

En voor het weer op dit moment in Nederland raadplegen wij het KNMI:

Vanochtend is er een afwisseling van zon en wolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit een west- tot zuidwestelijke richting en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag is er op meerdere plaatsen nog zon, maar van het zuidwesten uit komt er steeds meer bewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog, in het westen is er een kans op wat lichte regen of motregen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust meest vrij krachtig.

Vanavond is er vrij veel bewolking. Het blijft droog. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht blijft het droog. Het is zacht met een minimumtemperatuur van ongeveer 7°C. De wind uit een zuid tot zuidoostelijke richting is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen!

                   

Onbewolkt maar vrij veel wind aan het IJ te zien. (Foto: DJMO)
Onbewolkt maar vrij veel wind aan het IJ te zien. ((Archief)Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1143

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wellinger opent Vierschansentournee met thuiszege in kolkend Oberstdorf

In Oberstdorf is vrijdag de Vierschansentournee van start gegaan, het jaarlijkse hoogtepunt van het seizoen in het schansspringen. Na de wedstrijd in Oberstdorf trekt men naar Garmisch-Partenkirchen en vervolgens naar de twee Oostenrijkse wedstrijden, Innsbruck en Bischofshofen.

In het uitverkochte en kolkende stadion in Oberstdorf was Andreas Wellinger voor eigen publiek de beste in de eerste ronde. De Japanner Ryoyu Kobayashi zat er niet ver achter, maar kon in de finaleronde geen vuist maken tegen de opnieuw sterk springende Wellinger, die de Duitsers zo alvast weer hoop gaf op een eerste Duitse tourneewinnaar sinds Sven Hannawald in 2001/02.

Kobayashi hield wel stand op de tweede plek, terwijl de Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft ondanks een mindere tweede sprong wel plek drie vast wist te houden. De vierde plek ging naar de Sloveen Lovro Kos, die na de eerste ronde nog op de dertiende plek stond, maar ver naar voren kwam met de beste sprong van iedereen in de finaleronde. Marius Lindvik uit Noorwegen werd vijfde, voor de Duitsers Philipp Raimund en Karl Geiger.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.