Gaat het in het nieuwe jaar nog beroerder worden dan in 2023?

Veel mensen hebben de verwachting dat 2024 een moeilijker jaar zal worden dan 2023, dit vanwege de voortdurende oorlogen, een ingewikkelde formatie en een kabinet dat niet in staat is om bestaande problemen snel op te lossen. Wat denk jij?

2024 staat voor de deur (@serhii_bobyk on Freepik)
2024 staat voor de deur (@serhii_bobyk on Freepik)

Over de toestand in de wereld zijn mensen weinig hoopvol: twee van de drie (64 procent) denken dat deze nog beroerder wordt. Ook zijn veel mensen pessimistisch over de toekomst van Nederland. Ongeveer de helft (46 procent) denkt dat 2024 een minder goed jaar zal zijn voor ons land.

Het woord "oorlogen" wordt het meest genoemd als mensen terugkijken op het afgelopen jaar. Vooral vanwege de voortdurende situatie in Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas vinden negen van de tien mensen (88 procent) dat 2023 een slechter jaar was voor de wereld dan in 2022.

En de meeste mensen denken dat 2024 nog erger zal zijn. "Die oorlogen zijn dit jaar echt niet ineens opgelost. Of Rusland wint, dat zou ook een rampscenario zijn", verwoordt iemand de verwachting van velen. Mensen vrezen ook dat de oorlogen zich komend jaar zullen verspreiden naar andere delen van de wereld.

Mensen maken zich ook zorgen over een mogelijke herverkiezing van Donald Trump en de klimaatcrisis. Sommige deelnemers aan het onderzoek hebben het gevoel dat "de wereld steeds gekker wordt" of mijden het journaal en andere nieuwsbronnen omdat ze alle ellende zat zijn. "Vooralsnog hebben we maar geluk dat we in Nederland wonen", schrijft iemand.

663 stemmen , laatste: 02-01-2024, 13:01