Halsema mag blijven na spoeddebat en herhaalt: 'Maximale gedaan tegen geweld'
De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft het spoeddebat over de geweldsuitbarsting in de stad doorstaan. Oppositiepartij JA21 diende een motie van wantrouwen in tegen haar, maar geen enkele andere partij in de gemeenteraad steunde deze motie. Tijdens het debat werden onder andere vragen gesteld over de snelheid van de reacties op 112-meldingen en of de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv niet formeel als hoogrisicowedstrijd had moeten worden aangemerkt.
De burgemeester benadrukte dat de driehoek (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie) "het maximale" heeft gedaan om het geweld te vermijden. Ze erkende echter dat het niet is gelukt om "de veiligheid van iedereen in de stad te garanderen". Rond de wedstrijd was het vorige week woensdag al onrustig, een dag voor de aftrap. Na de wedstrijd op donderdagavond escaleerde de situatie in de stad aanzienlijk. Ook in de dagen erna waren er soms ongeregeldheden, vooral gisteravond in Amsterdam-West.
De burgemeester herhaalde dat ze lang voor de wedstrijd contact had gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die oordeelde dat er geen extreem risico bestond. Daarom was het niet nodig om fans van Maccabi Tel Aviv te weren. De stad had ook al vroeg in het proces contact met de Europese voetbalbond UEFA.
Volgens Halsema staat Maccabi Tel Aviv niet bekend als een 'hoogrisikoclub'. "Er is een harde kern en fanatiek gedrag bestaat vooral uit het afsteken van fakkels. Er is inderdaad een incident in Athene geweest (waarbij een Egyptische man door een groep supporters werd mishandeld, red.). Maar dat was op kleine schaal. We hebben dat meegewogen en dat leidde niet tot een ander oordeel."
De burgemeester stelde dat de wedstrijd in de praktijk wel degelijk als een hoogrisicowedstrijd werd beschouwd. De politie-inzet werd verhoogd en pro-Palestijnse demonstraties die bij de Arena waren gepland, werden verplaatst om confrontaties tussen supporters en demonstranten te voorkomen.
Halsema sprak zich krachtig uit tegen antisemitisme, maar ook tegen het labelen van bevolkingsgroepen als antisemitisch. Ze blikte met een feitenrelaas opnieuw terug op de ongeregeldheden. Een groep Maccabi-supporters rukte woensdag een vlag van een gebouw op het Rokin en viel een taxichauffeur aan die dit opmerkte. Daarnaast zongen ze anti-Arabische leuzen terwijl ze de volgende dag naar de Johan Cruijff Arena werden begeleid.
Maccabi-supporters die terugkwamen van de wedstrijd werden vervolgens belaagd door groepjes die 'hit-and-run-acties' uitvoerden. Daarbij werd op sociale media gesproken over een 'Jodenjacht', waarbij meerdere mensen werden mishandeld en gevraagd werd naar hun nationaliteit.
Halsema en politiecommissaris Holla merkten op dat vooral de 'hit-and-run-acties', ondanks de inzet van honderden extra agenten, moeilijk te voorkomen waren en dat de politie ook landelijk worstelt met het aanpakken van dit soort aanvallen.