Overstromingen in Europa: Hongarije, Nederland en Litouwen zetten zich schrap

Delen van Noord- en Midden-Europa bleven donderdag kampen met overstromingen na hevige regenval. Nederland en Duitsland richten stormvloedkeringen op. 

Deze week zijn op tal van plaatsen langs de IJssel waterkeringen geplaatst na een langdurige periode van hevige regenbuien. Volgens de autoriteiten is het waterpeil in de rivier die noordwaarts door Nederland loopt ‘zeer snel’ gestegen, soms met een snelheid van één centimeter per uur. De verhoogde waterstanden zijn veroorzaakt door recente zware regenbuien, gecombineerd met zwaar weer in buurland Duitsland, waardoor de bodem verzadigd is geraakt, waardoor het water moeilijk kan wegvloeien.

Voor het eerst in tien jaar werd een barrière bij de Duitse stad Maagdenburg geopend om de druk van de rivier de Elbe te verlichten, terwijl enkele dieren uit hun verblijven in een safaripark in Noord-Duitsland werden verwijderd.

De waterstanden in Boedapest hebben het hoogste punt van de afgelopen tien jaar bereikt. Woensdag laat lag het hoogste niveau van de Donau, die door de Hongaarse hoofdstad loopt, op 6,93 meter. Auto's die op de gesloten lagere dijken van BoedaPest waren achtergelaten, moesten worden verwijderd vanwege het stijgende waterpeil, aldus het kantoor van de burgemeester. Delen van Boedapest stonden op verschillende plaatsen onder water. De zware sneeuw die door het uitzonderlijke mild weer ontdooide, verergerden de overstromingen.

Vooruitlopend op hevige regenval in de komende dagen wordt verwacht dat het waterpeil in West-Litouwen zal stijgen. Hoewel de waterstanden in bepaalde gebieden beginnen te dalen, zorgt de voorspelling van 15-25 mm regen voor zorgen. West-Litouwen, is de thuishaven van de delta van de grootste rivier van het Baltische land, de Nemunas, ervaart doorgaans in de lente overstromingen.  Deze winter is echter al voor de tweede keer raak in twee maanden dat de natuurlijke waterstanden een kritiek niveau hebben bereikt.