Poetin: 'verhoogde militaire aanwezigheid aan Finse grens'

De Russische president Vladimir Poetin heeft een versterking van de militaire aanwezigheid in het Russisch-Finse grensgebied aangekondigd en deze stap gerechtvaardigd vanwege de toetreding van Finland tot de NAVO.

Moskou zal het ‘militaire district Leningrad’ in het noordwesten van het land vestigen. Daarom zullen een "bepaald aantal eenheden" worden verplaatst, zei Poetin in een interview op de Russische staatstelevisie. Poetin beschuldigde het Westen ervan het altijd neutrale Finland naar de NAVO te hebben "gesleept". Finland sloot zich in april 2023 aan bij de militaire alliantie nadat het zich had aangemeld als gevolg van het Russische militaire offensief in Oekraïne dat in februari 2022 begon.

Poetin heeft nu gezegd dat Finland en Rusland voorheen “geen geschillen” hadden en dat alle territoriale kwesties al "lang geleden waren opgehelderd". De toetreding van Finland tot de NAVO zal volgens Poetin nu “problemen” veroorzaken. Finland en Rusland delen een 1.340 kilometer lange landgrens.