Netanyahu zinspeelt op hernieuwde onderhandelingen om gijzelaars vrij te krijgen

De Israëlische premier Netanyahu heeft aangegeven dat er nieuwe onderhandelingen gaande zijn om de gijzelaars  die door de terreurgroep Hamas worden vastgehouden vrij te krijgen. Het Israëlische offensief in de Gazastrook heeft bijgedragen aan een overeenkomst om gijzelaars in november vrij te laten, zei Netanyahu.

Hij vertelde het Israëlische onderhandelingsteam dat deze militaire druk de inspanningen om gijzelaars te bevrijden ondersteunde. Netanyahu herhaalde dat hij zou vasthouden aan harde maatregelen in de Gazastrook, ondanks de groeiende kritiek uit bijvoorbeeld de VS. Israël is in een existentiële oorlog verwikkeld. Nadat Hamas is verslagen, zal de Gazastrook worden gedemilitariseerd en onder Israëlische veiligheidscontrole worden geplaatst.

De binnenlandse druk op Netanyahu is toegenomen nadat Israëlische soldaten per ongeluk drie gijzelaars hadden neergeschoten. Er waren spontane protesten in Israël over het incident. De drie mannen werden gedood, ook al zwaaiden ze met een witte doek, aldus het leger. De Israëlische stafchef Halevi zei dat er voorschriften zijn geschonden. Er zal alles aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten zich niet meer voordoen.