FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 september 2023

Ajax ontslaat technisch directeur Mislintat

Ajax heeft per direct afscheid genomen van technisch directeur Sven Mislintat. Het besluit kwam na urenlang overleg volgend op het bij een 0-3 stand gestaakte duel met Feyenoord afgelopen middag.

"Diverse pogingen om het bredere draagvlak te herstellen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid en dat leidt tot onrust in en rond de club, ook door de teleurstellende prestaties", aldus interim-directeur Jan van Halst in een verklaring. "Sven heeft zich de afgelopen maanden enorm ingezet voor Ajax, daarvoor zijn we hem dankbaar. Het is nu in het belang van de club om zo snel mogelijk met vereende krachten de sportieve weg weer omhoog te vinden."

Mislintat trad op 19 mei in dienst van Ajax en was verantwoordelijk voor de aanstelling van trainer Maurice Steijn en kocht voor 110 miljoen aan nieuwe spelers, van wie de meesten teleurstellend presteren. Daarnaast verkocht hij ook voor meer dan 150 miljoen aan spelers. Een paar dagen geleden werd bekend dat er tegen hem een extern onderzoek loopt wegens belangenverstrengeling bij transfers. Ajax benadrukt dat dit ontslag los staat van dat onderzoek.

World Cup-podium BMX'ster Smulders, mannen vallen tegen

In het Franse Sarrians is zondag de zesde World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de BMX'ers gehouden. In de praktijk was het overigens de vijfde wedstrijd, want het evenement van zaterdag moest vanwege de harde wind afgelast worden.

Vrouwen
Met de gezusters Laura en Merel Smulders en Judy Baauw had Nederland drie dames in de finale. Alleen Merel Smulders wist zich in de strijd om de podiumplaatsen te storten, met succes: op het laatste stuk passeerde ze de Amerikaanse Alise Willoughby voor plek drie. De Australische Saya Sakakibara boekte een overtuigende zege, voor Zoe Claessens uit Zwitserland. Laura Smulders werd vijfde, Baauw zevende.

Mannen
Geen van de Nederlanders kwam zelfs maar tot in de halve finales: Niek Kimmann en Ynze Oegema waren kansloos in de kwartfinales en Mitchel Schotman, Justin Kimmann, Jaymio Brink, Dave van der Burg en Nick Roelofs gingen er voor die tijd al uit. In de finale namen zes Fransen het op tegen Diego Arboleda uit Colombia en Cedric Butti uit Zwitserland. Even leek Arboleda het feestje te verpesten, maar hij werd ingehaald en de Fransen pakten het volledige podium in: Joris Daudet won, voor Sylvain André en Jeremy Rencurel.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing, Renske van Santvoort en Indy Scheepers stonden namens Nederland in de finale, waarin Wissing en Van Santvoort domineerden. Achter hen gingen wereldkampioene Tessa Martinez uit Frankrijk en Veronika Sturiska uit Letland onderuit, maar Wissing en Van Santvoort rondden hun 1-2'tje fraai af, voor de Belgische Aiko Gommers en Scheepers. Amber Walravens ging er in de kwartfinales uit.

Mannen onder 23
Geen Nederlanders in de finale: Julian Bijsterbosch ging er in de halve finales uit, Casper Pipers en Tim Goossens sneuvelden in de kwartfinales en Rik Ouwendorp, Brian van Eeuwijk, Boris Brekelmans, Jaro van Lier, Bart Bakker, Ryan Hartman, Rinke Oegema en Mika Lang sneuvelden in de eerdere rondes. In de finale was de Zwitser Kip Stauffacher de beste, voor een heel thuiscontingent: de Fransen Mateo Colsenet en Mathis Jacquet completeerden het podium, voor landgenoot Robin Genestroni.

Fun met Funda 277: halleluja!

Deze riante woning in het hart van Nederland vinden we momenteel te koop op Funda.

Het betreft een voormalige pastorie die bijna 30 jaar geleden werd losgekoppeld van de kerk. De woning is zeer ruim en bovendien hoort er zeer ruime tuin bij. Helaas geen parkeergelegenheid op eigen terrein.

Hoewel de woning heel ruim is, zijn zaken als sanitair en keuken vrij sober. Of gewoon zeer gedateerd kun je ook wel stellen. Wel heel leuk is de wijnkelder, helaas niet gevuld aan de foto's te zien. 

Wat niet zo sober zal zijn is het energieverbruik. Met energielabel E zul je diep in de buidel moeten tasten om deze woning aangenaam warm te houden in de winter.

Bijzonderheid is dat tegelijk met dit woonhuis ook de naastgelegen Joseph kerk te koop is. Of dit gebouw bij de vraagprijs van net geen €2mln is inbegrepen wordt niet direct duidelijk uit de advertentie, maar naar de bescheiden mening van uw redacteur is zo'n kerkgebouw meer een last dan lust. Wellicht is er een FOK!er die daar anders over denkt en dit koopje van de week niet aan zich voorbij wil laten gaan.

Kipchoge domineert marathon Berlijn, Assefa verplettert wereldrecord

Eliud Kipchoge heeft zondag de marathon van Berlijn gewonnen. Voor de Keniaanse legende is het de vijfde keer dat hij de snelste marathon op aarde op zijn naam schrijft, waarmee hij nu één keer vaker heeft gewonnen dan de Ethiopische grootheid Haile Gebrselassie.

Kipchoge werd prima op gang geholpen, maar moest het na een ruime dertig kilometer alleen verder doen. Vorig jaar liep hij in de Duitse hoofdstad in 2:01.09 uur een dik nieuw wereldrecord, dat zat er nu niet in, maar hij was wel ongenaakbaar en won in 2:02.42 uur. Landgenoot en debutant Vincent Kipkemboi werd in een indrukwekkende 2:03.13 uur tweede, voor zijn Ethiopische mededebutant Tadese Takele (2:03.24).

Bij de vrouwen stond er geen maat op Tigist Assefa. De Ethiopische werd door haar mannelijke haas fantastisch geholpen en kon in zijn kielzog naar een bizarre tijd lopen: met 2:11.53 uur haalde ze meer dan twee minuten van Brigid Kosgei's 2:14.04 van Chicago 2019 af. Mary Keitany's 2:17.01 uur van Londen 2017 is wel nog altijd de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw in een niet-gemengde wedstrijd.

Uitslag RKC Waalwijk - FC Twente

FC Twente heeft in de Eredivisie zijn eerste puntverlies van dit seizoen geleden. Tegen RKC Waalwijk leed het door een late treffer een 1-0 nederlaag.

In de eerste helft was Twente de bovenliggende partij en kreeg het ook diverse kansen om op voorsprong te komen. Zo belandde een vrije trap van Vlap op de lat en trof een inzet van Steijn de paal. Aan de andere kant was RKC dichtbij een goal maar een kopbal van Van den Buijs ging net naast.

In de tweede helft zocht de thuisploeg wat meer de aanval en dit resulteerde ook in meer mogelijkheden. Kramer en Niemeijer waren dichtbij een goal maar keeper Unnerstal stond in de weg. Vlak voor tijd was het alsnog raak toen Stevanovic de 1-0 maakte. Na een korte onderbreking omdat er wat bekertjes op het veld waren beland werd in de resterende minuten niet meer gescoord.

RKC Waalwijk

1 - 0

FC Twente

 89' Stevanovic    
 
 Gele kaart: Oukili, (RKC Waalwijk), Vlap, (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.512
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld
Adewoye
v.d.Buijs
Meijers
Roemeratoe (Gaari/90 2)
Niemeijer (Bruma/90 2)
Oukili
Cleonise (Stevanovic/69)
Kramer (Min/81)
Bakkali (Margaret/69)
  Unnerstall
Sampsted
Hilgers
Pröpper
Regeer
Kjölö (Eiting/67)
Steijn (v.Wolfswinkel/51)
Sadílek
D.Rots (v.Bergen/51)
Ugalde (Besselink/ 85)
Vlap (Taha/67)

Uitslag PEC Zwolle - AZ

AZ heeft ook na vijf wedstrijden nog het maximum van de punten. In de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle won de ploeg van Pascal Jansen eenvoudig met 0-3.

AZ verloor doordeweeks nog in de Conference League met 4-3 nadat het bij rust nog met 0-3 voorstond. Maar tegen PEC Zwolle pakte de ploeg uit Alkmaar weer de draad op en kwam al vroeg op voorsprong in Zwolle. Mayckel Lahdo zorgde na dertien minuut voor het openingsdoelpunt.

Na rust liep AZ uit naar een 0-3 overwinning. Myron van Brederode was de maker van het tweede doelpunt nadat zijn inzet werd veranderd door Bram van Polen. Vangelis Pavlidis zorgde in de negentigste minuut voor de 0-3. De Griek werd bediend door Ibrahim Sadiq en schoot vervolgens raak.

Laporte pakt Europese titel op VAM-berg, brons voor Kooij

Christophe Laporte heeft zich in Drenthe gekroond tot Europees kampioen wielrennen op de weg. De Fransman bleef op de VAM-berg net Wout van Aert en Olav Kooij voor.

Vroeg in de wedstrijd kregen we een kopgroep van vijf, met daarbij de Europees kampioen tijdrijden Joshua Tarling. Ze kregen ruim twee minuten, maar in het peloton namen al snel België en Denemarken de controle en op ruim dertig kilometer werden Mathias Vacek en Stefan Bissegger als laatste twee renners van de kopgroep ingerekend.

Op dat moment begon ook de finale op het EK. Er zou een kopgroep van tien ontstaan met daarbij de twee Nederlanders Olav Kooij en Mike Teunissen. Ook favorieten als Mads Pedersen, Wout van Aert, Arnaud de Lie en Christophe Laporte waren mee in de kopgroep. Italië had de kopgroep gemist mede doordat hun kopman Filippo Ganna bij een valpartij betrokken was.

Met het ingaan van de laatste ronde had de kopgroep 25 seconden voorsprong. Laporte plaatste als eerste een aanval en aan het begin van de laatste keer de VAM-berg had de Fransman een voorsprong van tien seconden. In de achtergrond trok De Lie de sprint aan voor zijn landgenoot Van Aert en Kooij volgde. In laatste honderd meter kwamen ze aan het wiel van Laporte, maar de Fransman had nog wat over en won het EK voor Van Aert en Kooij.

Results powered by FirstCycling.com

Ajax en Feyenoord definitief gestaakt wegens vuurwerk

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord is zondag definitief stilgelegd. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot de wedstrijd definitief te staken nadat er tot tweemaal toe vuurwerk op het veld was gegooid. Op het moment van staken, vroeg in de tweede helft, stond Feyenoord al met 0-3 voor.

Op het moment van staken stond Feyenoord al met 0-3 voor in de Johan Cruijff Arena. In de eerste helft werd het duel al twee keer stilgelegd. De eerste keer na de 0-2 toen er een beker op het veld was gekomen en aan het einde van de eerste helft vanwege vuurwerk. Toen er vroeg in de tweede helft opnieuw vuurwerk op het veld kwam werd de wedstrijd definitief gestaakt.

Ajax begon fel aan de wedstrijd, maar al snel keken de Amsterdammers tegen een achterstand na een doelpunt van Santiago Giménez, waarbij Anton Gaaei makkelijk van de bal werd gezet. Ook bij het tweede doelpunt ging de rechtsback volledig in de fout door de bal in de voeten te spelen van Giménez, die zijn tweede van de middag maakte. Uit een corner van Ajax wist Feyenoord te scoren. Na een mislukt schot van Borna Sosa lag het helemaal open bij Ajax en speelde Feyenoord het overtal eenvoudig uit en zorgde Igor Paixão voor de 0-3.

Bezzecchi wint eerste Grand Prix van India, WK-leider Bagnaia onderuit

Op het Buddh International Circuit is zondag de allereerste Grand Prix van India in de MotoGP-geschiedenis verreden. In het bloedhete Uttar Pradesh was de strijd om de winst weliswaar niet spannend, achter de leiding werd wel degelijk stevig gevochten.

Marco Bezzecchi stond op poleposition, Jorge Martin en Francesco Bagnaia stonden naast hem op de eerste startrij. Op rij twee stonden de Honda's van Joan Mir en Marc Marquez samen met Johann Zarco, terwijl Fabio Quartararo en de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro rij drie vormden.

Bezzecchi en Bagnaia duelleerden in de openingsronde en het was Bezzecchi die de leiding in handen nam, voor Bagnaia. Martin, Marquez, Quartararo en Mir volgden, voor Zarco, Brad Binder en Espargaro. Martin opende al snel de aanval op Bagnaia's tweede plek, met succes, terwijl Marquez na een paar ronden vanaf plek vier uit het niks onderuit schoof.

Halverwege de race had Bezzecchi zeer ruim de leiding in handen, Martin en Bagnaia reden min of meer samen en Quartararo probeerde bij hen in de buurt te komen, met Mir en Binder daar weer achter. Wereldkampioen Bagnaia nam even later de tweede plek weer terug van Martin, maar dat was van korte duur: bij het aanremmen raakte hij de controle over zijn Ducati ineens kwijt en zijn race was voorbij.

De valpartij van Bagnaia was ook met het oog op het WK een belangrijke: Martin, nu weer terug op plek twee, stond in het kampioenschap virtueel zo ineens op nog maar een flinke handvol punten van Bagnaia. Daar moest hij in de slotronde nog wel hard voor vechten, want Quartararo was aangesloten en opende volle bak de aanval op de tweede plek.

Bezzecchi was ongenaakbaar en zorgde dat hij nog altijd van de partij is in de strijd om de wereldtitel. Martin hield met moeite tóch vol en werd tweede, voor Quartararo, terwijl Binder, Mir, Zarco, de verrassende Franco Morbidelli en Viñales de top-8 completeerden.

Uitslag Sparta - Vitesse

Vitesse heeft in de Eredivisie zijn vierde nederlaag op rij geleden. Tegen Sparta werd er op Het Kasteel met 1-0 verloren.

De Rotterdammers kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, Verschueren scoorde met een droog schot de 1-0. Ook in de rest van de eerste helft was Sparta dominant, maar het slaagde er niet in nogmaals te scoren. Er waren wel kansen voor Verschueren, Clement en Lauritsen, maar deze werden niet benut.

Ook in de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. De kansen waren voor Sparta, zo raakte het o.a twee keer de lat, maar gescoord werd er niet. Vitesse slaagde er niet in ook maar één kans te creëren en leed daardoor ondanks het kleine verschil in doelpunten een kansloze nederlaag.

Sparta Rotterdam

1 - 0

Vitesse

 6' Verschueren    
 
 Gele kaart: Bakari, (Sparta Rotterdam), Cornelisse, Arcus, (Vitesse)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Bakari
Meissen
Velthuis
v.d.Kust
Clement (Neghli/84)
De Guzman (Metinho/78)
Verschueren
Kitolano
Saito (Anello/50)
Lauritsen (Brym/77)
  Room
Arcus
Hendriks (Altena/ 87)
Isimat-Mirin
Pinto (Oroz/87)
Boutrah (Hamulic/27)
Meulensteen
v.Ginkel
Cornelisse
Kozlowski (Jonathans/64)
Fofana (De Regt/64)

Moto2-coureur Van den Goorbergh stunt met 6e plek in India, Acosta domineert

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van India verreden. Op het Buddh International Circuit begon de race nogal chaotisch, maar na de hectische openingsfase kalmeerde de boel een beetje en kon onder meer de Nederlandse racefan er goed voor gaan zitten.

Met Jake Dixon op poleposition en Pedro Acosta met Sergio Garcia naast hem was de eerste rij op de grid gevuld. Zonta van den Goorbergh voerde rij twee aan na zijn geweldige zaterdag, voor Darryn Binder en Alonso Lopez, terwijl Tony Arbolino, Joe Roberts en Somkiat Chantra vanaf rij drie vertrokken - Bo Bendsneyder moest het doen vanaf de 23e plek.

Al in bocht één ging het vlak achter Van den Goorbergh fout: Jeremy Alcoba verremde zich en ontketende een valpartij waar hij zelf bij lag, net als Chantra, Celestino Vietti, Marcos Ramirez en Taiga Hada. Dat was allemaal wat teveel van het gedoe en dus werd de rode vlag gezwaaid zodat de troep opgeruimd kon worden - alle rijders leken wel in orde te zijn.

Na de onderbreking kon men een nieuwe poging wagen, wat dit keer al vrij rap in het middenveld fout ging: Aron Canet, Sam Lowes en Ai Ogura - drie mannen die veel verder naar voren zouden moeten rijden - gingen het grind in. Acosta pakte ondertussen de leiding, Arbolino, Garcia en Lopez volgden en Van den Goorbergh zakte naar de achtste plek.

Niet veel later ging het wederom fout: in de strijd om plek zes werd de wat weggezakte Dixon onderuit gebeukt door Lopez. In de ronden daarna kalmeerde het even en reed Acosta zich naar een mooie voorsprong op Arbolino, die op zijn beurt Garcia en Roberts achter zich aan had. Van den Goorbergh had het tempo ook lekker te pakken en voerde de rest van het veld aan op plek vijf.

Op Acosta stond geen maat, hij reed met overmacht naar weer een zege. Arbolino sloot zijn eenzame race als tweede af, maar om plek drie werd hevig gevochten. Roberts won die strijd en werd derde, voor Garcia, Manuel Gonzalez en Van den Goorbergh, die daarmee veruit zijn beste resultaat ooit boekte en zelfs zijn eerste WK-punten pakte, tien in één klap. Bendsneyder moest het doen met een achttiende plek.

Het nutteloze feitje van de dag: nieuwe buren

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Geografie biedt talloze leuke feitjes en deze keer duiken we ook in een stukje geschiedenis. Er kan veel gebeuren in een mensenleven en er is aan het einde van de vorige eeuw veel gebeurd. Wist je dat geen van de buurlanden van Polen in 1989 tegenwoordig nog bestaat? De DDR hield op te bestaan na de eenwording van Duitsland, Tsjecho-Slowakije splitste op in Tsjechië en Slowakije en tenslotte hebben we de Sovjet-Unie dat qua buurlanden van Polen uiteenviel in Oekraïne, Balarus, Rusland en Litouwen.

Volleybalsters grijpen naast olympisch ticket na verlies op OKT

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd om op het olympisch kwalificatietoernooi in Ningbo een startbewijs te verdienen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. In China ging Nederland zondag met 3-2 onderuit tegen de Dominicaanse Republiek.

Vooraf was de opdracht weliswaar niet simpel, maar wel duidelijk: een 3-0 of 3-1 zege zou Nederland naar de Spelen helpen, alle andere resultaten zouden de Dominicaanse ploeg het ticket bezorgen. De eerste twee sets werden onderling verdeeld, waarna Nederland in set drie nauwelijks bij leek te kunnen blijven. De Dominicaanse ploeg maakte het overtuigend af voor setwinst en kon daarmee het olympisch ticket vieren, waarna de rest er eigenlijk niet echt meer toe leek te doen: 20-25, 25-20, 19-25, 25-23, 12-15.

Nederland zal nu één van de vijf via de wereldranglijst beschikbare startbewijzen moeten pakken, waarvoor onder meer de Volleyball Nations League van volgend jaar telt. Op het moment staat Nederland negende, terwijl Turkije (1e) en Servië (3e) zich al voor de Spelen geplaatst hebben. Twee landen uit het rijtje met de VS (2e), Italië (5e) en Polen (7e) plaatsen zich en Brazilië (4e) en Japan (8e) verdelen zondag ook nog één rechtstreeks startbewijs.

Spanje in shock door AI-naaktfoto's minderjarige meisjes

Een slaperig stadje in Zuid-Spanje is geschokt nadat bleek dat door AI gegenereerde naaktbeelden van jonge lokale meisjes zonder hun medeweten op sociale media rondgaan.

De foto's zijn gemaakt met behulp van foto's van de meisjes, volledig gekleed, van hun eigen sociale media-accounts.

Deze zijn vervolgens verwerkt door een applicatie die een beeld genereert van de persoon zonder kleding.

Tot nu toe hebben ruim twintig meisjes, tussen 11 en 17 jaar, zich gemeld als slachtoffers van het gebruik van de app in of nabij Almendralejo, in de zuidwestelijke provincie Badajoz.

"Op een dag kwam mijn dochter uit school en zei: 'Mam, er circuleren topless foto's van mij'", zegt María Blanco Rayo, de moeder van een 14-jarige. "Ik vroeg haar of ze naaktfoto's van zichzelf had gemaakt, en ze zei: 'Nee, mama, dit zijn nepfoto's van meisjes die momenteel veel worden gemaakt en er zijn andere meisjes in mijn klas bij wie dit ook is gebeurd.'"

De politie doet nu onderzoek en heeft nu minstens elf jongens uit het dorp geïdentificeerd die betrokken zijn bij het maken van de afbeeldingen of bij de verspreiding ervan via de WhatsApp- en Telegram-groepen. Onderzoekers onderzoeken ook de beschuldiging van afpersing van één van de meisjes met een nepafbeelding van haar.

De impact die de verspreiding van de beelden heeft gehad op de getroffen meisjes varieert. Mevrouw Blanco Rayo zegt dat haar dochter het goed volhoudt, maar dat sommige meisjes "hun huis niet eens durven uit te gaan".

Almendralejo is een pittoresk stadje met iets meer dan 30.000 inwoners dat bekend staat om zijn productie van olijven en rode wijn. Waar eigenlijk nooit iets gebeurt. De moeder van één van de meisjes, Miriam Al Adib heeft deze zaak landelijk onder de aandacht gebracht. Ze is een gynaecoloog die haar toch al prominente profiel op sociale media heeft gebruikt om deze kwestie in het middelpunt van het Spaanse publieke debat te plaatsen. 

Hoewel wordt aangenomen dat veel van de AI-beelden afgelopen zomer zijn gemaakt, kwam de zaak pas de afgelopen dagen aan het licht nadat dr. Adib een video plaatste waarin ze de getroffen meisjes en hun ouders geruststelde.

"We wisten niet hoeveel kinderen de afbeeldingen hadden, of ze waren geüpload naar pornografische sites - we zijn erg bezorgd", zegt ze. “Als je het slachtoffer bent van een misdrijf, als je bijvoorbeeld wordt beroofd, doe je aangifte en verstop je je niet omdat de ander je schade heeft berokkend. Maar bij misdaden met een seksueel karakter voelt het slachtoffer vaak schaamte en verbergt zich en voelt zich verantwoordelijk. Dus ik wilde die boodschap benadukken: het is niet jouw schuld."

De verdachten in de zaak zijn jongens tussen de 12 en 14 jaar oud. De Spaanse wet heeft niet specifiek betrekking op het genereren van afbeeldingen van seksuele aard als het volwassenen betreft, hoewel het maken van dergelijk materiaal met behulp van minderjarigen als kinderpornografie zou kunnen worden beschouwd. Een andere mogelijke aanklacht zou het overtreden van de privacywetgeving zijn. In Spanje kunnen minderjarigen pas strafrechtelijk worden vervolgd vanaf de leeftijd van 14 jaar. 

Florida: alligator aangetroffen met dode vrouw in zijn bek

Afgelopen vrijdag werd in Florida door een voorbijganger een alligator gespot met een lijk in zijn bek. Een onderzoek naar het voorval en de identiteit van de dode vrouw is gaande.

Het dier werd aangetroffen nabij de Botanische Tuin in Largo, niet ver van Tampa. De lokale politie van Pinellas regio verklaarde in een persbericht dat het ruim vier meter lange reptiel uit het water gehaald is en “op een humane manier gedood” is.

De dieren trekken regelmatig de wijk in, vertellen buurtbewoners aan Amerikaanse media. Volgens een van hen was dit de grootste alligator die ze ooit zag. 


Scheuren met Ford Transit; verkeerscursus volgen en rijbewijs kwijt

De verkeerspolitie Midden-West kwam op de A1 bij Baarn een Ford Transit tegen waarvan de bestuurder maling had aan verkeersregels. Naast een overtreding van de snelheid met 53 km p/u en bumperkleven, reed de bestelbus ook over een doorgetrokken streep. Dat alles in regenachtig weer. Na aanhouding kon de chauffeur geen reden opgeven voor zijn asociale weggedrag.

Lavrov verwerpt vredesplan en VN-voorstel voor graantransport

Het door Oekraïne voorgestelde vredesplan, evenals de laatste VN-voorstellen om de graanovereenkomst met de Zwarte Zee nieuw leven in te blazen, zijn “niet realistisch”, beweerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag bij de Verenigde Naties.

Als Oekraïne zich aan zijn tienpuntenvredesvoorstel houdt, zei Lavrov dat het conflict tussen de landen op het slagveld wordt uitgevochten. Met betrekking tot de graanovereenkomst met de Zwarte Zee, waardoor Oekraïne tijdens de oorlog veilig voedsel kan exporteren, zei Lavrov dat Rusland de overeenkomst deze zomer heeft verlaten omdat “alles wat aan Rusland was beloofd een leugen bleek te zijn.”

In een toespraak voor de Algemene Vergadering beschuldigde Lavrov het Westen er opnieuw van dat het conflicten wilde aanwakkeren en de wereld in vijandige kampen wilde verdelen.

Armenië wil VN-missie ter bescherming bevolking Nagorno-Karabach

Armenië heeft opgeroepen tot een VN-missie na de militaire overwinning van Azerbeidzjan in het conflictgebied Nagorno-Karabach. De Verenigde Naties moeten onmiddellijk troepen sturen om de mensenrechten- en veiligheidssituatie ter plaatse te monitoren en te beoordelen, zei de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Mirsoyan op de VN-vergadering in New York. 

Ook daar verzekerde de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Bayramov dat zijn land met een moslimmeerderheid de rechten van de christelijke Armeniërs in Nagorno-Karabach zou respecteren en hen als gelijkwaardige burgers zou behandelen. Het gebied behoort volgens het internationaal recht tot Azerbeidzjan, maar wordt overwegend bewoond door etnische Armeniërs.

Ondertussen gaat hun ontwapening door. Er wordt gezegd dat er al ongeveer 800 geweren, 5.000 munitie en zes pantservoertuigen zijn overgedragen.

Kaucasioloog: Azerbeidzjan dominant in Armenië
De Kaucasioloog Philipp Ammon zei op Deutschlandfunk dat Azerbeidzjan ook grondgebied in Armenië claimt. Of daar in de toekomst ook oorlogshandelingen zullen plaatsvinden, hangt af van hoe Rusland, Iran en Turkije zich gedragen. Volgens Ammon zouden de Azerbeidzjaanse operaties in 2020 en dit jaar niet hebben plaatsgevonden als de Armeense president Pashinyan geen ruzie met Moskou had gehad. Het Westen steunde Armenië alleen met verklaringen, terwijl Azerbeidzjan zich dankzij de gasexplosie kon bewapenen. Het is niet te voorzien dat er iets zal veranderen in dit ongelijke machtsevenwicht.

Moto3-coureur Veijer valt van eerste Grand Prix-podium in strijd met teamgenoot

Op het Buddh International Circuit is de eerste Grand Prix van India in de motorsport verreden. De jongelingen in de Moto3 openden zondag de racedag, waarbij de Nederlandse racefan met de nodige extra aandacht kon kijken.

Jaume Masia vertrok vanaf poleposition, met Matteo Bertelle en Ayumu Sasaki naast zich op rij één. Scott Ogden, Kaito Toba en Diogo Moreira vormden de tweede startrij, met op rij drie Stefano Nepa, Taiyo Furusato en Staphorster Collin Veijer op de Husqvarna.

Masia en Sasaki begonnen er goed aan en hadden na de eerste paar ronden zelfs een gaatje te pakken, met Toba en Moreira in de achtervolging - Bertelle gleed al vroeg onderuit, Veijer reed zich naar plek vijf en probeerde aan te sluiten bij de twee achtervolgers.

Veijer had het tempo bijzonder lekker te pakken en in rap tempo verschalkte hij zowel Moreira als Toba. Laatstgenoemde kon hem met wat moeite nog even volgen, maar verder was Veijer de voornaamste achtervolger van de op één en twee rijdende Masia en Sasaki.

Masia reed voorop weg bij Sasaki, maar diens teamgenoot Veijer bleef maar dichter in de buurt van de Japanner komen en met ruim drie ronden te gaan sloot de Staphorster aan bij zijn om de wereldtitel strijdende teamgenoot. Toba was ondertussen ook met Veijer meegekomen en nam plek drie over van de Nederlander.

In de laatste ronde was Masia ongenaakbaar en hij pakte de overwinning, maar de strijd om plek twee was uiterst hevig. Toba en Sasaki leken er om te strijden, Veijer mengde zich er in de slotronde echter weer in en viel zelfs teamgenoot en titelkandidaat Sasaki aan.

De aanval van Veijer op Sasaki pakte echter niet goed uit: de Nederlander zat aan de buitenkant en werd anderhalve bocht voor de finish onderuit getikt, waarmee de droom van zijn eerste Grand Prix-podium weg was. Masia won, Toba en Sasaki completeerden het podium.

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Nederlander zorgde ervoor dat zijn team Red Bull Racing constructeurskampioen werd. Ook de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri mochten naar het podium. Omdat Sergio Perez uitviel is de kans groot dat Verstappen tijdens het volgend raceweekend de derde rijderstitel op rij binnen zal gaan halen.

Verstappen startte vanaf poleposition en was net iets minder weg van de McLarens achter hem. De Nederlander behield de leiding voor de als derde gestarte Norris en Piastri. In het middenveld was er contact tussen de Alfa Romeo's van Guanyu Zhou en Valtter Bottas, de Williams van Alexander Albon en de Alpine van Esteban Ocon. Alle vier moesten de pits opzoeken. Grote winnaars waren Fernando Alonso die doorschoof naar plek zes en de uit de pits gestarte Logan Sargeant die doorschoof naar plek zestien. Ook Sergio Perez moest naar binnen vanwege een kapotte voorvleugel na contact met Sainz en Hamilton. De safety car kwam naar buiten vanwege de rommel op de baan.

Na vier ronden kwam de safety car beginnen en mocht Verstappen het veld weer op gang brengen. De Nederlander ging er snel vandoor, terwijl erachter de Mercedessen even met elkaar streden om de zevende positie. Helemaal achteraan kegelde Sargeant Bottas er af en beiden moesten de pits in met schade. Bottas moest met schade opgeven.

Verstappen reed rustig weg bij de rest van het veld. Teamgenoot Perez moest vanuit het achterveld naar voren komen en wist al enkele posities te winnen tot hij opnieuw zijn voorvleugel kapot reed op de Haas van Kevin Magnussen na een lompe actie. De Mexicaan gaf uiteindelijk op met schade aan de Red Bull. Er was een korte virtuele safety car vanwege rommel op de baan.

Hamilton worstelde opnieuw met zijn auto, ging wijd en teamgenoot Russell kwam er weer naast. Het duo raakte elkaar lichtjes waarbij Hamilton ervoor bleef. Ondertussen kwam Verstappen binnen voor zijn eerste stop. De Nederlander kwam voor de deur van de al gestopte Piastri. De rest van de toppers kwam snel erna binnen, behalve Russell. De Brit lag heel even aan de leiding tot Verstappen hem al snel passeerde. Russell pitte na 24 ronden voor de enige keer en gaf zo plek twee aan Piastri, voor Norris.

Verstappen reed al snel ruim twaalf seconden weg bij Norris die voorbijgelaten werd door Piastri. Daarachter lagen de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz, gevolgd door Hamilton en Russell. De verschillen liepen zodanig op dat Verstappen na zijn stop aan de leiding bleef, waarbij Russell probeerde zijn strategie van de eenstopper te laten werken. Dit gebeurde niet, want hij viel terug tot achter Piastri en Leclerc. Perez werd ondertussen naar buiten gestuurd om een straf in te lossen en daarna op te geven.

Na 53 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Norris en Piastri. Leclerc eindigde op positie vier, voor Hamilton, Sainz, Russell, Alonso, Ocon en Gasly.

FOK! Wat een weer: overwegend droog en zonnig

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend lost eventuele mist snel op. De zon gaat dan flink schijnen, al komen in het noorden eerst ook enkele wolken voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied naar af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is er veel zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind uit het zuiden is matig, op het IJsselmeer en aan de kust (vrij) krachtig, kracht 5-6.

Vanavond is het helder en droog. De wind waait uit het zuiden en is aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig en boven land zwak tot matig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Tot morgen!

flinke bui boven de Waddenzee bij Harlingen (Foto: aloa)
flinke bui boven de Waddenzee bij Harlingen (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.