FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 september 2023

Uitslag Almere City - PSV

PSV heeft ook geen fout gemaakt tegen Almere City. In Almere won de ploeg van Peter Bosz met 0-4 en daarmee is de ploeg uit Eindhoven nog altijd foutloos in de eredivisie.

PSV had eerder deze week nog met 4-0 verloren van Arsenal in de Champions League, maar in de eredivisie heeft de ploeg van Peter Bosz vooralsnog geen fout gemaakt en ook tegen Almere City werd er met overtuiging gewonnen. Bij rust stonden ze al met 0-2 voor dankzij goals van Guus Til en Hirving Lozano. Na rust liep PSV uit naar een 0-4 overwinning dankzij Joey Veerman en invaller Ricardo Pepi.

PSV heeft in de eredivisie nu drie punten voorsprong op AZ en FC Twente, maar die komen zondag nog in actie. Promovendus Almere City zakte naar de achttiende plek.

Volleybalsters hebben olympische kwalificatie in eigen hand

De Nederlandse volleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo een tweede nederlaag geleden. Na de openingswedstrijd tegen Canada verloor de ploeg zaterdag van topfavoriet Servië, maar de ploeg van bondscoach Felix Koslowski heeft het nog wel in eigen hand.

Tegen Servië werd het eigenlijk nooit echt spannend. Zo af en toe deed Nederland leuk mee, maar vooral Tijana Boskovic maakte korte metten met Oranje: 19-25, 16-25, 20-25. Later op de dag zag Nederland dat de Dominicaanse Republiek met 3-1 won van China, dat daardoor is uitgeschakeld, maar wat het voor Nederland ook duidelijk maakte.

Zondag speelt Nederland om 10.00 uur de laatste wedstrijd, met de Dominicaanse Republiek als tegenstander. Bij een 3-0 of 3-1 zege plaatst Nederland zich voor de Spelen, doordat het dan op setsaldo boven de Dominicaanse ploeg eindigt. Bij een nederlaag of een 3-2 zege gaat het ticket naar de Dominicaanse Republiek, Nederland moet zich tot aan de zomer van volgend jaar dan via de wereldranglijst zien te plaatsen.

Unity past beleid aan na massale klachten over eerder controversieel verdienmodel

Het software bedrijf dat de (tot voor kort populaire) game-engine Unity Engine ontwikkelt, heeft na een massale storm van kritiek op hun plannen voor een nieuw verdienmodel op hun product, besloten terug te komen op dat eerdere besluit.

Unity

Vorige week besloot het bedrijf nog een controversieel verdienmodel in te voeren om een "Royalty Fee" in te voeren voor het aantal keren dat er een installatie van een spel gedaan is die gebruikt maakt van de Unity Engine Runtime.

Gameontwikkelaars waren hier niet over te spreken. Onder andere de Nederlandse mede-oprichter van gamestudio Vlambeer, Rami Ishmail, liet via Twitter zijn beklag uit:

Een aantal indie-ontwikkelaars gaven aan dat ze een catalogus van eerder ontwikkelde games dan maar niet meer beschikbaar zouden gaan stellen en de ontwikkelaar Massive Monster van de populaire indie-game Cult of the Lamb dreigde de game zelfs te verwijderen vanaf volgend jaar

Na deze storm van reacties van gameontwikkelaars bood Unity later zijn excuses aan en zei het dat het van plan was om wijzigingen in het beleid aan te brengen die het in de komende dagen zou communiceren:

"Ik wil hiermee beginnen: Het spijt me." schreef President en algemeen Manager, Marc Whitten. "We hadden met meer van jullie moeten praten en we hadden meer van jullie feedback moeten verwerken in onze plannen voordat we ons nieuwe Runtime Fee-beleid aankondigden. Ons doel met dit beleid is om ervoor te zorgen dat we jullie vandaag en morgen kunnen blijven ondersteunen en diep in onze game-engine kunnen blijven investeren.

"Jullie zijn wat Unity geweldig maakt en we weten dat we moeten luisteren en hard moeten werken om jullie vertrouwen te verdienen. We hebben jullie zorgen gehoord, en we brengen wijzigingen aan in het beleid dat we hebben aangekondigd om ze aan te pakken."

Vandaag heeft het bedrijf deze aanpassingen gedetailleerd beschreven:

Ten eerste heeft Unity bevestigd dat het geen kosten per installatie meer in rekening zal brengen voor gebruikers van Unity Personal of Plus. De nieuwe Unity Runtime Fee geldt alleen voor Unity Pro en Unity Enterprise.

Belangrijker is dat de kosten niet langer gelden voor bestaande games. "Alleen games die zijn gemaakt met of geüpgraded naar de Long Term Support (LTS) versie die in 2024 (of later) uitkomt, momenteel de 2023 LTS genoemd, zullen worden beïnvloed," schreef Marc Whitten van Unity.

Voor deze games is de vergoeding nu pas van toepassing nadat een game twee drempels heeft overschreden: 1.000.000 dollar (USD) aan bruto omzet (resterende 12 maanden) EN 1.000.000 eerste installaties.

Of de gameontwikkelaars hier blij mee zullen zijn, valt nog te betwijfelen, voor velen is het vertrouwen verbroken met het bedrijf en zijn ze op zoek naar andere alternatieven om hun games mee te ontwikkelen. De European Games Developer Federation heeft de Europese regelgevende instanties al gevraagd of deze anti-competatieve praktijken wel mogen binnen de juridische kaders.

Uitslag NEC - FC Utrecht

NEC heeft zijn tweede overwinning van het seizoen te pakken. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd er met 3-0 gewonnen.

Ron Jans had vorige week bij zijn debuut als trainer van FC Utrecht nog gewonnen, maar in de uitwedstrijd tegen NEC kon zijn ploeg geen indruk maken. In de eerste helft helft keek Utrecht tegen een 2-0 achterstand aan, nadat eerst Dirk Proper scoorde en later ook nog Magnus Mattsson.

Ook na rust kon FC Utrecht geen vuist maken in Nijmegen en vrij snel in de tweede helft zorgde Bas Dost vanaf de strafschopstip voor de 3-0 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Door de zege stijgt NEC naar de tiende plaats en blijft Utrecht onderaan in de eredivisie hangen.

Tweede varkensharttransplantatie bij mens uitgevoerd

Een chirurgisch team uit de VS heeft voor de tweede keer het hart van een genetisch gemodificeerd varken in een mens getransplanteerd. De patiënt is een 58-jarige die volgens artsen het risico liep te overlijden door hartfalen en voor wie een conventionele transplantatie niet mogelijk was.

De man kwam de operatie goed door en ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Eén van de behandelende artsen waarschuwt echter om niet te veel te verwachten. Hij zei tegen persbureau AP: “We zullen elke dag als een overwinning beschouwen en verder gaan.”

De eerste patiënt overleefde slechts twee maanden
De chirurgen zijn hetzelfde team van de Universiteit van Maryland dat vorig jaar de allereerste transplantatie van een gemodificeerd varkenshart uitvoerde. Deze patiënt overleefde slechts twee maanden – vanwege de slechte toestand waarin hij zich voor de operatie al in bevond en omdat virussen in het varkenshart aanwezig bleken te zijn die niet eerder waren opgemerkt. 

Volgens de onderzoekers worden er nu betere tests gebruikt om naar 'verborgen' virussen te zoeken. In het geïmplanteerde exemplaar werden enkele varkensgenen uitgeschakeld en enkele menselijke genen toegevoegd. Dit is bedoeld om het risico te verkleinen dat het menselijke immuunsysteem het varkenshart afstoot.

Net als in Europa zijn er voor transplantatie in de VS veel meer organen nodig dan er worden gedoneerd. Voor ernstig zieke mensen is een transplantatie vaak de enige overlevingskans.

Sommige EU-landen negeren door EU opgelegde boetes

Veel EU-landen weigeren blijkbaar al jaren de boetes te betalen die de Europese Commissie heeft opgelegd.

Dit blijkt uit een reactie van de Europese Commissie op een vraag van FDP-lid Körner, waarover de krant 'Die Welt' bericht. Vooral Italië en Griekenland hebben het betalen van boetes langer uitgesteld dan welke andere EU-lidstaat dan ook. 

De Commissie legt herhaaldelijk boetes op aan individuele Europese landen, bijvoorbeeld als zij EU-wetten te laat implementeren of bedrijven illegaal steunen. De oudste zaak op de lijst van de Commissie dateert uit 2011, toen Italië een boete van 30 miljoen euro kreeg opgelegd. 

Fransen protesteren tegen politiegeweld

In Frankrijk gaan mensen in het hele land de straat op tegen politiegeweld en racisme.

Een alliantie van vakbonden, linkse politieke groeperingen en maatschappelijke organisaties riep op tot meer dan honderd demonstraties. Er werden in totaal maximaal 30.000 deelnemers verwacht. 's Ochtends verzamelden zich mensen in Toulouse en in Perpignan in het zuiden van Frankrijk. 's Middags vertrok een protestmars in Parijs.

De dood van een 17-jarige tijdens een verkeerscontrole in Nanterre leidde in juni tot een golf van protesten. Er waren enorme rellen en verwoestingen. In Marseille raakte een 22-jarige man ernstig gewond door een rubberen kogel van de politie in de marge van de rellen. Er werd onderzoek gedaan naar vier agenten.

Uitslag Volendam - Heracles

FC Volendam heeft zaterdag voor het eerst dit seizoen één punt gepakt in de eredivisie. In het thuisduel tegen Heracles Almelo kwamen de Volendammers terug van een 0-2 en werd het uiteindelijk 2-2.

Heracles Almelo kreeg in de eerste helft enkele kansen om de score te openen in Volendam, maar bij rust was het nog 0-0. Snel in de tweede helft kwam Heracles wel tot score. Brian De Keersmaecker zorgde voor de openingstreffer en snel na de 0-1 maakte Emil Hansson met een fraai doelpunt de 0-2.

FC Volendam leek op weg naar een nieuwe nederlaag, maar twintig minuten voor tijd maakte Benaissa Benamar de aansluitingstreffer. Volendam leefde na 1-2 op en ging op zoek naar de 2-2 en die zou vlak voor tijd ook vallen dankzij Robert Mühren. Na de gelijkmaker werd de wedstrijd even stilgelegd vanwege bekers op het veld. Na een korte pauze kregen beide ploegen nog de kans op de winst. Navajo Bakboord schoot namens de bezoekers op de lat, terwijl Mühren een goede kans miste.

Random Pics van de Dag #1049

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Europese titel voor Bredewold na solo van tien kilometer

Mischa Bredewold heeft zich voor eigen publiek op de VAM-berg gekroond tot Europees kampioene wielrennen op de weg. De 23-jarige Nederlandse reed op 10 kilometer van de finish solo weg uit een uitgedund peloton en hield aan de finish net voldoende over. Lorena Wiebes sprintte naar het zilver, voor wereldkampioene Lotte Kopecky.

De vrouwenwedstrijd op het EK wielrennen in Drenthe werd met vertraging van start gegaan nadat enkele rensters bij de neutralisatie verkeerd waren gereden. Maar nadat de wedstrijd van start was gegaan bleef het lang samen in het peloton. Op een kleine zestig kilometer van de finish kregen we een eerste kopgroep van drie met daarbij de Italiaanse Soraya Paladin, de Zwitserse Elise Chabbey en de Servische Jelena Eric.

Op dertig kilometer van de finish werden ze bijgehaald en waren er verschillende aanvallen, maar niemand kreeg de ruimte. Op tien kilometer was de aanval van Mischa Bredewold wel de goede. De Nederlandse demarreerde weg uit een uitgedund peloton en had direct een halve minuut voorsprong. In het peloton was er geen samenwerking en probeerde Emma Norsgaard de sprong naar Bredewold te maken, alleen zou ze nooit op het wiel van de Nederlandse komen. In de laatste kilometer viel Bredewold behoorlijk stil, maar ze hield net voldoende voorsprong over op het peloton, waar Lorena Wiebes de sprint won voor Lotte Kopecky.

Results powered by FirstCycling.com

Martin wint eerste MotoGP-sprintrace in India, Van den Goorbergh op P4 in Moto2

Op het Buddh International Circuit wordt dit weekeinde, na flink wat onzekerheid en organisatorische problemen, de allereerste Grand Prix van India in de MotoGP verreden. Zaterdag was het tijd voor de sprintrace, die vanwege een forse regenbui wat werd uitgesteld.

Poleposition was voor Marco Bezzecchi, met Jorge Martin en Francesco Bagnaia naast hem op de eerste rij. Op rij twee stonden Luca Marini, de verrassende Joan Mir en diens Honda-teamgenoot Marc Marquez, voor Johann Zarco, Fabio Quartararo en Maverick Viñales.

Al in bocht één ging het op pijnlijke wijze fout: Bezzecchi werd van achteren geraakt door Mooney VR46-teamgenoot Marini, terwijl ook Stefan Bradl en Pol Espargaro in de openingsbocht onderuit gingen. Bezzecchi bleef overeind, maar verloor wel veel posities. Martin pakte zo de leiding, Bagnaia, Marquez en Mir volgden.

Mir begon al snel weg te zakken en vroeg in ronde vier ging hij zelfs onderuit. Brad Binder had inmiddels de vierde plek overgenomen en had Quartararo en Jack Miller achter zich - Zarco reed daar achter, maar gleed halverwege de race tegen het asfalt.

Martin domineerde ondertussen de race en pakte zijn vierde sprintzege van het jaar, voor Bagnaia en de verrassende Marquez. Binder werd vierde, Bezzecchi reed alsnog een knappe race en finishte na een duel met Quartararo op de vijfde plek.

Zondag wordt de racedag om 09.00 uur geopend met de Moto3-race, met Jaume Masia, Matteo Bertelle en Ayumu Sasaki op de eerste rij en Collin Veijer op plek negen. Om 10.15 uur begint de Moto2, met Jake Dixon, Pedro Acosta en Sergio Garcia voorop, Zonta van den Goorbergh vanaf een zeer knappe vierde plek en Bo Bendsneyder vanaf plek 23. Tot slot begint de MotoGP om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Zijn landbouwcrises ten gevolge van droogtes te voorkomen?

De langdurige droogte eist zijn tol en kost de landbouw miljarden – zowel in Europa, de VS als China. Wat kan er gedaan worden om de eventuele voedselschaarste ten gevolge van de droogte aan te pakken. Kunnen moderne irrigatiesystemen helpen? Welke politieke stappen moeten worden gezet? 


0:00 - Rimpel effecten
2:33 - Waarom nemen de droogtes toe?
5:16 - Hoe kan betere irrigatie helpen?
7:40 - Wat kunnen politici doen?
8:58 - Wat betekent dit voor ons?

Zelenskyy krijgt toch zijn gewenste ATACMS-raketten van Biden

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft zijn optimisme uitgesproken over de mogelijke levering van Amerikaanse raketten met een groter bereik. Ze hebben over verschillende soorten langereafstandswapens en artilleriestukken gesproken, maar ook over luchtverdedigingssystemen, zei Zelenskyy tijdens een bezoek aan de Canadese hoofdstad Ottawa.

“Ik geloof dat we overeenstemming zullen kunnen bereiken over het grootste deel van wat gisteren met president (Joe) Biden is besproken”, vervolgde de Oekraïner. Het is ook een kwestie van tijd. Nadat Zelenskyy donderdag Biden had ontmoet in het Witte Huis, meldden Amerikaanse media dat de Verenigde Staten Oekraïne binnenkort zouden kunnen voorzien van het Army Tactical Missile System – of ATACMS-raketten – met een bereik tot 300 kilometer. 

De Amerikaanse regering wil binnenkort het door Kyiv gevraagde wapensysteem leveren ter verdediging in de Russische agressieoorlog, zo melden de Washington Post en de Amerikaanse omroep NBC News, daarbij verwijzend naar verschillende bronnen die bekend zijn met de zaak. De Amerikaanse regering heeft de berichten nog niet bevestigd. Maar de woordvoerster van het Witte Huis zei in Washington dat altijd duidelijk was gemaakt dat de levering van ATACMS nooit van tafel is geweest.

LTCM: 25 jaar later

Long-Term Capital Management. Wie financiële markten al wat langer volgt, al voor de dotcombubbel, zal deze naam zeker kennen. Vandaag precies 25 jaar geleden ging het spectaculair mis en was een bailout nodig.

Halverwege de jaren negentig was het één van de meest gerespecteerde hedgefondsen op de markt. Opgezet door obligatiebankier John Meriwether (ex Salomon Brothers) en twee Nobelprijswinnaars, Myron Scholes en Robert Merton, behaalden ze tussen 1994 en 1997 aanvankelijk rendementen van meer dan 30% per jaar.

In de Aziëcrisis ging het echter bergafwaarts. Er werd meer risico genomen omdat rendementen minder werden doordat de strategie gekopieerd werd. De genadeklap kwam met de Russische default op staatsobligaties.

LTCM werd uiteindelijk behoed voor een faillissement door een door de Fed gearrangeerd reddingsboei van ruim $3,6 miljard, bijeengebracht door een reeks financiële instellingen, om te voorkomen dat een domino effect meer partijen in de problemen zou brengen. Het lukte hiermee om de paniek in financiële markten te stoppen en was daarmee een belangrijke grond om in de grote financiële crisis zo'n 10 jaar later banken te redden die veel risicovolle hypotheken op de balans hadden.

Valve publiceert datums voor toekomstige Steam Sales & Fest activiteiten

Zoek je nog een leuke game voor je Steam Deck of pc? Voor degenen die graag de aanbiedingen afstruint voor goede games met een zachte prijs opgelet: Valve heeft een aantal toekomstige datums aangekondigd waarin bevestigd is dat ze binnenkort weer volop met kortingen gaan strooien.

Steamsales
Steam Sales

Deze aanbiedingen bestaan uit drie categorieën:

  • De gebruikelijke seizoensaanbiedingen (winter, lente, zomer, herfst)
  • Thema aanbiedingen (Themed Fest Sales) - Aanbiedingen die rondom een bepaalde categorie games of thema worden gehouden.
  • En de nieuwe Steam Next Fests events, een multi-dagen evenement die 3 keer per jaar gehouden wordt waar fans demo's kunnen uitproberen, met ontwikkelaars kunnen chatten, livestreams kunnen bekijken en meer te weten kunnen komen over aankomende games op Steam. Voor ontwikkelaars is Steam Next Fest een kans om in een vroeg stadium feedback te krijgen van spelers en een publiek op te bouwen voor een toekomstige lancering op Steam.

Hieronder staat een lijst met de komende datums voor de geplande Sales en Fests:

  • SHMUP Fest: 25 September – 2 Oktober
  • Next Fest: 9 – 16 Oktober
  • Return of Steam Scream Fest (Halloween): 26 Oktober – 2 November
  • Autumn Sale: 21 – 28 November (Grote seizoenssale)
  • Winter Sale: 21 December – 4 Januari, 2024 (Grote seizoenssale)
  • Capitalism and Economy Fest: 8 - 15 Januari 2024
  • Pirates vs. Ninjas Fest: 22 – 29 Januari 2024
  • Next Fest: 5 – 12 Februari 2024
  • Remote Play Together: 12 – 19 Februari 2024
  • Dinos vs. Robots Fest: 26 Februari – 4 Maart 2024
  • Spring Sale: 14 – 21 Maart 2024 (Grote seizoenssale)
  • Deckbuilders Fest: 25 Maart – 1 April 2024

Dus houdt deze datums in gaten als je nog wat leuke aanbiedingen wil scoren voor de komende periode. Er zijn ook nog andere officiële resellers/aanbieders van games, zoals Fanatical.com, GreenManGaming.com en Humblebundle.com of de sites van de uitgevers zelf, die vaak meegaan met de aanbiedingen die Steam/Epic Games store op dat moment biedt en soms zelfs voor een goedkopere prijs, maar houdt er rekening mee dat je in dat geval geen gebruik kan maken van de 2 uur speeltijd refund-policy en niet altijd een key is die geldig is voor het Steam platform, maar bijvoorbeeld van Rockstar, Ubisoft, EA of GoG.

Op dit moment loopt er een Konami-publisher Sale op Steam, voor klassiekers zoals Metal Gear Solid, Teenage Mutant Ninja Turtles en Contra

Verstappen met overmacht naar poleposition in Japan

Max Verstappen heeft met grote overmacht de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Japan. De Nederlander liet op het circuit van Suzuka zien dat het uiterst matige weekeinde in Singapore, zoals eigenlijk al wel duidelijk, bepaald geen teken aan de wand was voor de rest van het jaar.

In de twee vrijdagtrainingen en de training op zaterdagochtend was de Nederlander het snelst, in de eerste kwalificatiesessie noteerde hij wederom de snelste tijd - alleen McLaren-coureur Lando Norris bleef keurig in de buurt bij de Red Bull, verder vormde eigenlijk niemand een bedreiging voor de WK-leider. De eerste sessie werd nog onderbroken na een forse crash van Logan Sargeant, die er gelukkig wel beduidend beter aan toe was dan zijn Williams.

In Q2 was Verstappen zowaar eens níet de snelste, Charles Leclerc stuurde zijn Ferrari een fractie van een seconde rapper rond het circuit. Verstappen noteerde wel de tweede tijd, welgeteld één duizendste voor teamgenoot Sergio Perez. De McLaren's van Norris en Oscar Piastri zaten er ook weer prima bij, net als Ferrari-coureur Carlos Sainz.

Uiteindelijk ging het natuurlijk om de derde en laatste sessie en daarin liet Verstappen weer zien wie de baas is: zijn eerste run was al ruimschoots snel genoeg, maar in zijn tweede poging dook hij er nog een flink stuk onderdoor, waardoor uiteindelijk niemand binnen een halve seconde van hem stond. Piastri pakte de tweede plek, vlak voor teamgenoot Norris. Leclerc staat naast Norris op rij twee, voor Perez en Sainz. Lewis Hamilton en George Russell zorgden voor een keurige vierde startrij voor Mercedes, voor Yuki Tsunoda en Fernando Alonso.

De volledige uitslag van de kwalificatie is hier te vinden, de race gaat zondagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd van start.

Luizenmoeders weer actief

Steeds vaker lijkt er op scholen hard gezocht te worden naar hoofdluis. Terwijl  ouders tijdens de coronapandemie de scholen niet meer in mochten, zijn ‘luizenpluizers’ nu steeds vaker na de vakantie weer hard op zoek naar de kriebelende beestjes.

Piek na de vakantie
Harde cijfers over het aantal controles zijn er niet, maar het RIVM kreeg het afgelopen jaar steeds vaker te horen dat er weer luizencontroles plaatsvinden. “We zien dat de behoefte aan informatie over hoofdluis na elke vakantie steeds sterk toeneemt,” zegt Rosa Joosten, arts bij het RIVM. Veel luizenmoeders en -vaders mochten tijdens de coronapandemie de scholen niet in, waardoor de controles op school niet door konden gaan. “Vaak controleren, zeker als iemand in de omgeving hoofdluis heeft, is een van de beste dingen die je kunt doen om de verspreiding tegen te gaan. Bovendien is het fijner om een paar luizen weg te moeten kammen, in plaats van een hoofd vol. Ik hoop dan ook dat alle scholen weer regelmatig gaan controleren,” zegt Joosten.

Kammen
Het beleid van scholen verschilt, maar eigenlijk eisen scholen wel dat er meteen actie ondernomen wordt als iemand hoofdluis heeft. Twee weken lang elke dag kammen om luizen te vangen is dan het belangrijkst. Eitjes komen namelijk na ongeveer 10 dagen uit. Vind je na die twee weken geen hoofdluis meer, dan ben je waarschijnlijk hoofdluisvrij. Er zijn ook shampoos te koop. Mocht je die gebruiken, koop dan bij voorkeur een middel met dimeticon, daartegen kunnen de luizen niet resistent worden. Belangrijk blijft wel om naast de shampoo ook dagelijks te kammen.

Vergeet je huisgenoten niet
Vergeet echter in de tussentijd niet om ook huisgenoten goed te controleren en vrienden en klasgenoten te informeren over de hoofdluis. Iedereen komt er liever vroeger dan later achter dat hij of zij hoofdluis heeft.

FOK! Wat een weer: buien met onweer maar ook zon

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er in het westen en midden veel buien met een kans op onweer. In het oosten komt slechts een enkele bui voor. Er is vrij veel bewolking. Boven land komt de wind uit het zuidwesten en is deze matig. In de kustgebieden staat een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten.

Vanmiddag wisselen zon en buien elkaar af. Plaatselijk is er een kans op onweer. De meeste buien vallen in het oosten en eerst ook in het midden van het land. In het westen wordt het in de loop van de middag op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is overwegend matig.

Vanavond valt er in het midden plaatselijk nog een bui, maar verder is het droog en klaart het op. De wind komt uit westelijke richtingen en gaat boven land liggen, maar blijft aan de kust matig waaien.

Komende nacht blijft het vrijwel overal droog. In het oosten ontstaat er plaatselijk mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 12°C in de kustgebieden tot plaatselijk 5°C in het noordoosten. De wind komt uit het zuiden en is langs de kust matig en later soms vrij krachtig.

Tot morgen!

Rolwolk in Assendelft (Foto: Jippie)
Rolwolk in Assendelft (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Geen verbetering in mentale gezondheid jongeren

Huisartsen registreerden in het tweede kwartaal van 2023 een toename van zelfdodingsgedachten en -pogingen onder jongeren in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Deze inzichten komen voort uit het Gezondheidsmonitor COVID-19 kwartaalonderzoek van juni 2023. Dit onderzoek omvat zowel de achtste rapportage gericht op de jeugd als de zesde rapportage gericht op volwassenen.

Mentale klachten onder jongeren stabiliseren
Ondanks de toename in zelfdodingsgedachten en -pogingen, stabiliseren de mentale klachten onder jongeren. Jongeren bezochten hun huisarts in het tweede kwartaal van 2023 minder vaak met angst- en depressieklachten dan in het eerste kwartaal. Vergeleken met 2019 melden jongeren echter nog wel steeds vaker depressieve gevoelens. Het aantal jongeren dat zegt mentale klachten, eenzaamheid en stress te ervaren, blijft sinds maart onveranderd.

Mentale en fysieke gezondheid van volwassenen
De gezondheidscijfers van volwassenen uit het vragenlijstonderzoek van juni 2023 veranderen nauwelijks ten opzichte van de meting in maart. Eenzaamheid en stress nemen licht toe. Minder volwassenen zoeken hulp voor lichamelijke en mentale klachten. Huisartsen zien echter meer volwassenen met geheugen- en concentratieproblemen dan in voorgaande jaren, maar dit aantal daalde in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023.

Over het onderzoek
De resultaten komen uit het zevende kwartaalonderzoek onder volwassenen en zijn gebaseerd op cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Dit kwartaalonderzoek valt onder het Gezondheidsonderzoek COVID-19 van Netwerk GOR. Daarin brengen het RIVM, GGD'en (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum de gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid in kaart. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie).

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl(externe link), bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Gaswinning Groningen stopt definitief

De gaswinning in Groningen stopt per 1 oktober dit jaar. Na 60 jaar komt daarmee een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ook wil het kabinet in de wet regelen dat vanaf oktober 2024 alle winningslocaties afgebroken worden zodat opnieuw opstarten niet meer mogelijk is. Na het ontwerpbesluit in juni, heeft de ministerraad daar nu definitief mee ingestemd.

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw): “Eindelijk stopt de Groningse gaswinning. Een opluchting voor velen, ondanks dat de aardbevingen helaas nog jaren zullen doorgaan. Het afbreken van alle winningslocaties vanaf oktober volgend jaar is een historisch moment dat we gaan markeren. Want bij zo’n belangrijk moment moeten we als land stilstaan.”

Uitgangspunt: 0 winning:
Slechts in bijzondere situaties, zoals extreme kou, is het komende winter mogelijk om tijdelijk en beperkt gas te winnen. Maar het uitgangspunt is nul winning. Het gaat in die bijzondere situaties om het tijdelijk opstarten van een of meerdere productielocaties tot waakvlamniveau als zeer strenge kou voorspeld is. Zeer strenge kou is bijvoorbeeld meerdere dagen -6,5 graden overdag. Doordat een of meerdere locaties dan op de waakvlam worden gezet, kan er snel gereageerd worden als in die omstandigheden bijvoorbeeld een gasopslag uitvalt. 

Definitieve sluiting in 2024:
Hoewel de onzekerheid op de gasmarkt ook na 1 oktober 2024 naar verwachting nog niet volledig weg zal zijn, en mogelijk zelfs weer toeneemt, wordt het Groningenveld per 1 oktober 2024 gesloten. Na de komende winter zal worden bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen als het veld gesloten is.

Energierekening 171 euro hoger in 2024

In 2024 gaan huishoudens gemiddeld 171 euro meer betalen voor hun energie dan in 2023. De stijging is grotendeels te wijten aan aanpassingen in de energiebelasting en een toename in netbeheerkosten.

Dit blijkt uit berekeningen van energievergelijk.nl, ondersteund door cijfers uit het Belastingplan en ramingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verschuiving in energiebelasting van stroom naar gas
De energiebelasting voor stroom zakt in 2024 met ruim 2 cent per kilowattuur, maar de belasting op gas stijgt juist, namelijk met 11,3 cent per kuub. Deze verschuiving van belastingtarieven is een duidelijke boodschap van het kabinet: huishoudens worden aangemoedigd om het gasverbruik verder te verminderen of zelfs volledig van het gas af te stappen. “Huishoudens die nog steeds veel gas verbruiken zullen het grootste deel van deze stijging voelen”, stelt energie-expert Koen Kuijper. Met de nieuwe belastingtarieven zal een huishouden dat 1.600 m3 gas verbruikt, bijna 180 euro extra aan gasbelasting moeten ophoesten. Aan de andere kant kunnen Nederlanders die volledig overstappen naar stroom flink besparen. Een huishouden met een stroomverbruik van 6.000 kWh gaat bijna 125 euro minder aan belasting betalen.

Netbeheerkosten nemen toe
Naast de wijzigingen in de energiebelasting spelen de netbeheerkosten ook een grote rol in de stijging. De ACM voorspelt dat huishoudens met zowel een gas- als stroomaansluiting maandelijks 8 euro meer zullen betalen voor het transport en onderhoud van het energienet. Dit is een gevolg van stijgende energieprijzen en noodzakelijke investeringen in energietransitie.

Impact op huishoudens
Huishoudens met een verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas zien hun energierekening in 2024 stijgen naar € 2.683,63, blijkt uit de berekeningen. Dat is een toename van 171 euro ten opzichte van 2023. “Met name gezinnen in oudere woningen, die vaak minder goed geïsoleerd zijn en een hoger gasverbruik hebben, voelen hun portemonnee krimpen. Daar komt bij dat er voor de laagste inkomensgroepen volgend jaar nauwelijks compenserende maatregelen zijn”, aldus Kuijper. Het noodfonds energie lijkt de enige mogelijke verlichting te bieden, want het prijsplafond wordt afgeschaft en de energietoeslag van 1.300 euro is in 2024 niet meer aan te vragen.

OM: celstraffen tot tien jaar voor invoer van 1122 kilo cocaïne via Amsterdam

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot 10 jaar voor de invoer van 1122 kilo cocaïne via de Amsterdamse haven. De coke zat verstopt in zakken cacaobonen, maar nog voordat de container het Westelijk Havengebied kon verlaten werd de lading onderschept. Vier mannen werden aangehouden en ontkenden vandaag tijdens de rechtszaak alle betrokkenheid. Zo meldt AT5

De vier verdachten hoorden vanmiddag jarenlange celstraffen tegen zich eisen. De organisatoren Kevin K. (27) en Iwan Z. zouden volgens het OM voor tien jaar de cel in moeten. De spil in het logistieke web Aris S. zou als corrupte havenmedewerker negen jaar cel moeten krijgen. Een vrachtwagenchauffeur, volgens het OM betrokken bij het vervoer van de 1120 kilo cocaïne, zou zes jaar moeten krijgen.

"Witwassen, corruptie en liquidaties vormen samen de lugubere achterkant van het recreatieve drugsgebruik in Nederland en het snelle en overvloedige geld, dat de criminele handelaren aan die recreatie verdienen", zei de officier van justitie tijdens de zitting. "Het is een meedogenloos circuit, dat bol staat van list, bedrog en absurde gewelddadigheid. Geld en macht gaan in dat circuit boven alles, ook boven mensenlevens."

Corruptie in Amsterdamse haven?
Alle verdachten ontkennen op hun beurt betrokkenheid bij de invoer van deze lading cocaïne. Aris S., het vermeende logistieke brein achter de operatie verklaart dat hij nooit corrupt is geweest en al helemaal niet heeft meegewerkt aan de invoer van harddrugs. "Ik heb mijn werk als havenmedewerker gewoon gedaan, ik deed er alles aan om de chauffeurs zo snel mogelijk van dienst te zijn."

Ook de twee vermeende organisatoren van het transport, Kevin K. en Iwan Z., ontkennen betrokkenheid bij de lading. Wel vertellen de collega's, werkzaam bij een logistiek bedrijf in Amsterdam, iets opvallends. Iwan Z. zou bezig zijn geweest met het opzetten van een lijn en al meerdere testzendingen hebben ontvangen. "Maar ik wist niet dat er in deze container al cocaïne zou zitten", verklaart hij vandaag op zitting. Kevin K. vult aan: "We wilden wel later iets gaan invoeren, maar waren verbijsterd over het feit dat er al cocaïne in zat."

Cocaïne in koffiezakken
In het dossier is veel onderlinge communicatie opgenomen tussen de mannen. Zo zouden Kevin K. en Iwan Z. hebben gesproken over de invoer van cocaïne. Daarbij zouden ze de baas van de Amsterdamse haven worden en spreken over kilo's cocaïne in een container met koffiezakken.

Hoewel alle verdachten verklaren niets van deze zaak te weten, verdenkt het Openbaar Ministerie het viertal ervan al een eerder geslaagd transport te hebben gehad. Vorig jaar december zou een transport met succes Nederland zijn ingevoerd. De mannen zouden daarbij miljoenen hebben verdiend. Over deze verdenking beroepen de mannen zich op hun zwijgrecht of ontkennen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Oekraïne blaast hoofdkwartier én opperbevel van de Zwarte Zeevloot op

Oekraïne heeft vrijdag het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot getroffen met een raketaanval, waarbij een militair vermist raakte en het hoofdgebouw in brand stond, volgens functionarissen aan beide kanten van het conflict en de beelden van het gehavende hoofdkantoor op de geannexeerde Krim. Er komen berichten dat admiraal Sokolev, de bevelhebber van de vloot, bij de aanval om het leven is omgekomen.

Het Russische ministerie van Defensie zei aanvankelijk dat één militair was gedood, maar gaf vervolgens een verklaring af waarin stond dat hij werd vermist na de aanval in de havenstad Sebastopol.

Oekraïne heeft het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot opgeblazen door vermoedelijk SCALP/Stormshadow kruisraketten. Inwoners van Sebastopol zeiden dat ze explosies in de lucht hoorden en rook zagen, meldden Russische nieuwsmedia.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.