F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Nederlander zorgde ervoor dat zijn team Red Bull Racing constructeurskampioen werd. Ook de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri mochten naar het podium. Omdat Sergio Perez uitviel is de kans groot dat Verstappen tijdens het volgend raceweekend de derde rijderstitel op rij binnen zal gaan halen.

Verstappen startte vanaf poleposition en was net iets minder weg van de McLarens achter hem. De Nederlander behield de leiding voor de als derde gestarte Norris en Piastri. In het middenveld was er contact tussen de Alfa Romeo's van Guanyu Zhou en Valtter Bottas, de Williams van Alexander Albon en de Alpine van Esteban Ocon. Alle vier moesten de pits opzoeken. Grote winnaars waren Fernando Alonso die doorschoof naar plek zes en de uit de pits gestarte Logan Sargeant die doorschoof naar plek zestien. Ook Sergio Perez moest naar binnen vanwege een kapotte voorvleugel na contact met Sainz en Hamilton. De safety car kwam naar buiten vanwege de rommel op de baan.

Na vier ronden kwam de safety car beginnen en mocht Verstappen het veld weer op gang brengen. De Nederlander ging er snel vandoor, terwijl erachter de Mercedessen even met elkaar streden om de zevende positie. Helemaal achteraan kegelde Sargeant Bottas er af en beiden moesten de pits in met schade. Bottas moest met schade opgeven.

Verstappen reed rustig weg bij de rest van het veld. Teamgenoot Perez moest vanuit het achterveld naar voren komen en wist al enkele posities te winnen tot hij opnieuw zijn voorvleugel kapot reed op de Haas van Kevin Magnussen na een lompe actie. De Mexicaan gaf uiteindelijk op met schade aan de Red Bull. Er was een korte virtuele safety car vanwege rommel op de baan.

Hamilton worstelde opnieuw met zijn auto, ging wijd en teamgenoot Russell kwam er weer naast. Het duo raakte elkaar lichtjes waarbij Hamilton ervoor bleef. Ondertussen kwam Verstappen binnen voor zijn eerste stop. De Nederlander kwam voor de deur van de al gestopte Piastri. De rest van de toppers kwam snel erna binnen, behalve Russell. De Brit lag heel even aan de leiding tot Verstappen hem al snel passeerde. Russell pitte na 24 ronden voor de enige keer en gaf zo plek twee aan Piastri, voor Norris.

Verstappen reed al snel ruim twaalf seconden weg bij Norris die voorbijgelaten werd door Piastri. Daarachter lagen de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz, gevolgd door Hamilton en Russell. De verschillen liepen zodanig op dat Verstappen na zijn stop aan de leiding bleef, waarbij Russell probeerde zijn strategie van de eenstopper te laten werken. Dit gebeurde niet, want hij viel terug tot achter Piastri en Leclerc. Perez werd ondertussen naar buiten gestuurd om een straf in te lossen en daarna op te geven.

Na 53 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Norris en Piastri. Leclerc eindigde op positie vier, voor Hamilton, Sainz, Russell, Alonso, Ocon en Gasly.