Armenië wil VN-missie ter bescherming bevolking Nagorno-Karabach

Armenië heeft opgeroepen tot een VN-missie na de militaire overwinning van Azerbeidzjan in het conflictgebied Nagorno-Karabach. De Verenigde Naties moeten onmiddellijk troepen sturen om de mensenrechten- en veiligheidssituatie ter plaatse te monitoren en te beoordelen, zei de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Mirsoyan op de VN-vergadering in New York. 

Ook daar verzekerde de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Bayramov dat zijn land met een moslimmeerderheid de rechten van de christelijke Armeniërs in Nagorno-Karabach zou respecteren en hen als gelijkwaardige burgers zou behandelen. Het gebied behoort volgens het internationaal recht tot Azerbeidzjan, maar wordt overwegend bewoond door etnische Armeniërs.

Ondertussen gaat hun ontwapening door. Er wordt gezegd dat er al ongeveer 800 geweren, 5.000 munitie en zes pantservoertuigen zijn overgedragen.

Kaucasioloog: Azerbeidzjan dominant in Armenië
De Kaucasioloog Philipp Ammon zei op Deutschlandfunk dat Azerbeidzjan ook grondgebied in Armenië claimt. Of daar in de toekomst ook oorlogshandelingen zullen plaatsvinden, hangt af van hoe Rusland, Iran en Turkije zich gedragen. Volgens Ammon zouden de Azerbeidzjaanse operaties in 2020 en dit jaar niet hebben plaatsgevonden als de Armeense president Pashinyan geen ruzie met Moskou had gehad. Het Westen steunde Armenië alleen met verklaringen, terwijl Azerbeidzjan zich dankzij de gasexplosie kon bewapenen. Het is niet te voorzien dat er iets zal veranderen in dit ongelijke machtsevenwicht.