Zuckerberg probeert om in de EU ook meer 'vrijheid van meningsuiting' toe te laten
Techgigant Meta heeft gisteren ook in de EU de eerste stap gezet om het modereren van berichten te versoepelen. Dit melden bronnen binnen de Europese Commissie aan de NOS. Gisteren maakte topman Mark Zuckerberg van Meta bekend dat het bedrijf in de Verenigde Staten stopt met het factchecken van de posts en zijn moderatieregels gaat aanpassen.
Het bedrijf zegt in Politico voorlopig niet van plan te zijn om ook in de EU te stoppen met factcheckers. Tevens bekijkt het eerst de verplichtingen die het heeft op het gebied van moderatie in de EU, voordat het eventuele wijzigingen doorvoert.
Toch blijkt dat Meta gisteren een initiële stap heeft gezet om ook in Europa deze verandering door te voeren. Voordat techgiganten in de EU ingrijpende aanpassingen op hun platforms kunnen maken, moeten zij een risicoanalyse naar de Europese Commissie zenden. Op basis daarvan kan de Europese Commissie bepalen of de nieuwe systemen voldoen aan de Europese wetgeving. Meta heeft die risicoanalyse gisteren naar de Commissie gestuurd.
NGO's hebben gisteren hun bezorgdheid geuit over de aankondiging van het bedrijf om zijn factcheckers in de VS te vervangen door een nieuw "community notes" systeem, vergelijkbaar met het platform X van Elon Musk. Terwijl Zuckerberg, CEO van Meta, zei dat de stap bedoeld was om terug te keren naar wat volgens hem de "wortels van het bedrijf rond vrije meningsuiting" zijn, zei de maatschappelijke organisatie ARTICLE 19 dat dit "een schaamteloze poging is om tegemoet te komen aan specifieke politieke belangen".
"De aanpak die Mark Zuckerberg schetst, lijkt nauw aan te sluiten bij de praatprogramma's van conservatieve media in de VS, die Meta's content moderatiepraktijken al lange tijd bekritiseren als liberaal vooringenomen met weinig oog voor de werkelijke uitdagingen op het gebied van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting op haar platformen", aldus de verklaring.
Onder de Europese digitale wetgeving, die vorig jaar van kracht werd, worden grote techbedrijven verantwoordelijk gehouden voor het bestrijden van desinformatie, de aanpak van haatzaaiende berichten en het mogelijk laten beïnvloeden van verkiezingen. Tot nu toe deed Meta dit met professionele factcheckers. In de Verenigde Staten zal het bedrijf binnenkort een systeem implementeren waarbij andere gebruikers feedback kunnen geven op mogelijk misleidende inhoud. Dit lijkt op de zogenaamde Community Notes die al op X worden gebruikt.
Met het indienen van de risicoanalyse bereidt Meta zich voor op soortgelijke aanpassingen in Europa. De Europese Commissie bestudeert momenteel de risicoanalyse. Hoe lang het zal duren voordat er een beslissing wordt genomen, is nog onduidelijk.
Mocht blijken dat onder het nieuwe systeem wezenlijke risico's, zoals het verspreiden van desinformatie, niet worden weggenomen, kan de Europese Commissie een procedure tegen Meta starten. Momenteel zijn er al twee procedures tegen het bedrijf aanhangig, één over de bescherming van kinderen en een tweede over de zichtbaarheid van politiek getinte berichten. Ook andere bedrijven, zoals X en TikTok, worden met soortgelijke procedures geconfronteerd.
Als een groot techbedrijf weigert te voldoen aan de Europese digitale regelgeving, kan de Europese Commissie in het uiterste geval een boete opleggen van 6 procent van de wereldwijde jaaromzet.
Meta was vanmiddag nog niet beschikbaar voor commentaar.
Meta needs to analyse risks if it drops fact checkers in EU too https://t.co/nj8VsahrDo
— euronews (@euronews) January 8, 2025