Trump aangeklaagd vanwege pogingen verkiezingsuitslag 2020 te ondermijnen

De recentste federale aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt hem van samenzwering met zes bondgenoten. Trump zou getracht hebben zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2020 tegen president Joe Biden ongedaan te maken en de machtsoverdracht onrechtmatig te blokkeren. Dit leidde tot de gewelddadige bestorming van Trumps aanhangers op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Trump wordt beschuldigd van vier aanklachten:

  • De eerste is een samenzwering om de VS te ondermijnen door fraude en misleiding en met als doel het tellen van de stemmen en het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag te belemmeren.
  • De tweede is een samenzwering om een officiële procedure tegen te gaan. Het gaat daarbij om de bijeenkomst in het Capitool waar de uitslag van de verkiezing werd bekrachtigd.
  • De derde aanklacht is dat hij de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Joe Biden heeft tegengewerkt. Dit verwijst waarschijnlijk naar de Capitoolbestorming waar de overwinning van Biden die dag bekrachtigd zou worden door vice-president Mike Pence.
  • Als laatste wordt hij aangeklaagd voor het ondermijnen van het recht van burgers om hun stem te laten tellen, in een poging de verkiezingsuitslag ongedaan te maken. Dit maakt onderdeel uit van de Civil Rights Act.

De speciale raadsman van het Amerikaanse Ministerie van Justitie, Jack Smith, gaf dinsdag een verklaring met details over de laatste aanklacht tegen Trump voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

"De aanval op het Capitool van onze natie op 6 januari 2021 was een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie," zei Smith.

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers, opgehitst door Trump, het Capitool en probeerden de officiële bevestiging van de verkiezingsoverwinning van de huidige president Biden in de Senaat te voorkomen. Er vielen toen vijf doden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft afgelopen november speciaal aanklager Smith benoemd; de grand jury in Washington heeft nu de aanklachten goedgekeurd.

Trump ontkent alle aantijgingen. Zijn campagneteam beschuldigde president Biden ervan achter de rechtszaak te zitten om te voorkomen dat Trump volgend jaar weer meedoet aan de presidentsverkiezingen. Trumps team sprak opnieuw van een heksenjacht, en gaf aan dat "de wetteloosheid van deze vervolgingen van president Trump en zijn aanhangers doet denken aan nazi-Duitsland".

Het is de tweede federale aanklacht tegen Trump: hij wordt ook beschuldigd van het illegaal opslaan van topgeheime overheidsdocumenten in zijn eigendom in Florida en het niet teruggeven ervan. In het voorjaar was Trump al aangeklaagd in verband met zwijggeldbetalingen aan een pornoactrice in New York - het was destijds de eerste aanklacht tegen een voormalige Amerikaanse president. In de staat Georgia wordt hij ook onderzocht op mogelijke electorale inmenging.