Voetbalsters als groepswinnaar naar achtste finales WK na monsterzege op Vietnam

Op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland heeft Nederland zich dinsdag met overtuiging als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. In het Nieuw-Zeelandse Dunedin werd gehakt gemaakt van Vietnam: 7-0.

Vietnam had twee keer verloren, Nederland stond op vier punten en kon de groepswinst veilig gaan stellen als er met genoeg goals verschil gewonnen werd. Niemand minder dan Nguyen Thi Bich Thuy kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar dat was zo'n beetje de volledige Vietnamese kansenproductie in de wedstrijd.

Al na een paar minuten opende Lieke Martens de score en een paar minuten later stond het dankzij Katja Snoeijs ook al 2-0. Jill Roord en Martens lieten vervolgens wat kansen liggen, maar na ruim een kwartier was de derde ook al raak: Esmée Brugts schoot van afstand fantastisch raak, kort daarop was het Roord die voor de 4-0 tekende.

Met de rust nog niet eens in zicht besloot de Vietnamese bondscoach al te gaan wisselen, zonder daverend succes: Roord, Stefanie van der Gragt en Brugts lieten wat kansen liggen, keepster Kim Thanh noteerde zowaar een paar prima acties, maar kort voor rust tekende Daniëlle van de Donk uit een rebound toch nog voor de 5-0.

Bondscoach Andries Jonker kon in de rust wisselen, de groepswinst was getuige de 0-0 stand bij VS - Portugal al vrijwel binnen. Wieke Kaptein werd met haar 17 jaar de jongste Nederlandse debutante ooit op een WK en zag hoe Brugts even later op bijna exact dezelfde wijze als in de eerste helft scoorde: 6-0.

Van der Gragt gaf tot slot nog een assist aan Roord, die voor de 7-0 eindstand zorgde - de grootste winst ooit voor Nederland op een WK. Woensdagochtend wordt groep G beslist en weet Nederland tegen wie het zondagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd in de achtste finales speelt, de VS is na een 0-0 gelijkspel als tweede uit de groep door.