Jantje huilt en Jantje lacht voor de Primeurman

Welkom allemaal! 

Uw eigenste Primeurman wordt deze zomer geslingerd tussen teleurstelling op teleurstelling, tot een hoogtepunt, tot nog veel ergere teleurstellingen. De ultieme vernedering was toch wel gisteren. Dan worden de maandcijfers uiteraard bekend van de afgelopen maand.

Echter, gisteren werden niet voor de eerste keer de regenmeters overal goed tot zéér goed gevuld. Tot ruim 70 mm aan toe. Sommige plaatsen is het op de dag gewoon niet eens droog geweest. Dit in tegenstelling tot de stad van de meest fanatieke regenliefhebber ter wereld. Na 09.45 viel er vrijwel niets meer, en met lede ogen zag hij hoe alles wederom zo akelig dichtbij zat, en hijzelf werkelijk helemaal niks kreeg. 

Uiteindelijk is het op delen van Zeeland en oostelijk Brabant en Limburg na een uitermate droge maand geweest. Meer dan 89 mm kon ik niet aftappen afgelopen maand julo. Het overgrote deel van de regio/provincie kwam royaal boven de 100 mm uit, tot zelfs 145 mm aan toe. 

Dat het bloed van de Primusch behoorlijk begon te stomen de afgelopen maand dat mag duidelijk zijn.  

Gelukkig vond de atmosfeer dat het tijd werd om in te grijpen, want al die ellende die ik moest doorstaan, dat ging echt even te ver. 

Ook vanochtend waren de radarbeelden alweer duidelijk. Alle buien, en actieve ook, die bevonden zich ten noorden en niets leek er op te wijzen dat er een geweldige stunt in de maak was.

Ook alle voorspellingen waren duidelijk. In de ochtend buien die daarna weg zouden trekken naar het oosten, alhier wist ik uiteraard al hoe laat het was.

Tijdens mijn dagelijkse ochtendloopje zag ik het al ineens breed opklaren vanuit het westen, dus ik dacht al... dat worden weer een uurtje of 8 a 9 aan zonneschijn vandaag. De tranen begonnen al te stromen.  

Toch begon de bewolking later weer toe te nemen en het was duidelijk de atmosfeer best onstabiel was, maar dat liedje kende ik inmiddels al... activatie ten oosten om daarna uit te groeien tot onweersbuien etc.. 

Een blik op de radar liet toen wel zien dat er op zee wat kleine buitjes waren. Ik vond dat al best opvallend. Veel gebeurde er echter nog niet op wat gespatter na. Zo tegen lunchtijd begonnen er wat kleine actievere puntjes te verschijnen op de radar, en het leek er echt op dat ik misschien wel 1 mm kon krijgen. 

Het was duidelijk dat er wel potentie was dichterbij huis. En rond... snik.. 12.30.. passeerde er toch een leuk buitje die nét 1 mm afleverde, De eer was gered dacht ik bij mijzelf. In ieder geval iets..

Rond een uur of 2 begon zich ook een groepje buien te formeren op zee, en toen dacht ik.. de stabilisatie zet nog niet echt door....

Het werd dreigender... 

Ik dacht met een millimetertje of 2 a 3 zou het toch een eervolle dag worden. 

De eerste pit trok over met zelfs een korte tijd flink wat hagelstenen en echt zware neerslag. Ik was compleet verrast. In een paar miinuten tijd was er ineens al 7 mm gevallen. Ik dacht 8 mm.. dat is een prachtige oogst en de dag is méér dan geslaagd, eindelijk eens neerslag in de vorm van buien en niet het gebruikelijke stratiforme..

Snik.. en toen ontstonden achter die eerste kern direct een groepje buien met heel zware neerslag. Dit onder invloed van de eerste bui. En. snik.. deze kernen trokken precies.. over Haarlem en mijn huis heen. 

Het is alsof je de Champions League aan het winnen bent. Het was het ultieme geluk. Het water stroomde door de straten heen, het zicht liep zelfs even terug tot onder de 50 meter met daarbij ook een aantal zware windstoten... snik...

Binnen een half uur was er ruim 20 mm gevallen.  

Een intens geluk overmeesterde mij. Na zoveel teleurstellingen eindelijk eens een keer raak... en nog totaal onverwacht ook. Dat maakt het nog extra leuk!  

Ik kan er echt weer even tegen. 

Tot ziens!  

Weerman P.