Heineken waardeert activiteiten in Rusland op nul, reputatieschade is groter

Heineken worstelt nog steeds met het voorgenomen vertrek uit Rusland. De bierbrouwer heeft de activiteiten in dat land verder afgewaardeerd, waardoor deze nu voor nul euro in de boeken staan. Volgens beleggersvereniging VEB lijdt Heineken echter reputatieschade door nog steeds in Rusland aanwezig te zijn.

De nieuwe afwaardering van 113 miljoen euro blijkt uit de halfjaarcijfers. Eerder schreef de brouwer al 88 miljoen euro af op de Russische dochter.

Volgens VEB had Heineken de schade kunnen beperken door meteen uit Rusland te vertrekken na de inval in Oekraïne.

VEB-directeur Gerben Everts noemt de reputatieschade voor Heineken hoger dan de afschrijving op Rusland. Hij benadrukt dat dit constant gemanaged moet worden en dat de verliezen door het achterlaten van spullen in Rusland niet heel relevant zijn.

Na de inval van Rusland in Oekraïne zei de bierbrouwer te willen vertrekken uit Rusland, maar anderhalf jaar later is dat nog niet gebeurd. Heineken investeerde juist in groei in Rusland vorig jaar.

Ondanks een mogelijke koper, is de verkoop van de Russische activiteiten nog niet rond.

Rusland heeft begin juli dochterbedrijven van Danone en Carlsberg genationaliseerd en onder leiding van Poetin-getrouwen gezet. Meer over dit onderwerp bij RTL Nieuws.