Denemarken overweegt het verbranden van de Koran te verbieden

Demonstranten in Denemarken en Zweden hebben meermaals de Koran in het openbaar in brand gestoken. Hoewel dit in islamitische landen op grote verontwaardiging stuitte, werd het tot nu toe beschermd door een ruime interpretatie van de vrijheid van meningsuiting. Kopenhagen overweegt nu maatregelen tegen deze koranverbrandingen, om de eigen veiligheid te beschermen.

De Deense regering overweegt het recht van vergaderen in te perken om demonstraties waarbij de koran wordt verbrand te voorkomen. Kopenhagen onderzoekt maatregelen tegen dergelijke demonstraties waarbij "andere landen, culturen en religies worden beledigd en dit aanzienlijke negatieve gevolgen kan hebben voor Denemarken, niet in de laatste plaats op het gebied van veiligheid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

"Natuurlijk moet dit gebeuren binnen het kader van de grondwettelijk beschermde vrijheid van meningsuiting", voegde het ministerie eraan toe. Vrijheid van meningsuiting is nog steeds erg ruim in Denemarken en een van de belangrijkste waarden van het land.

In Denemarken en Zweden waren recent meerdere demonstraties waarbij de koran in brand werd gestoken of het islamitische heilige boek werd vertrapt. De protestacties hebben geleid tot ernstige spanningen tussen de twee Scandinavische landen en islamitische landen. Verschillende landen in het Midden-Oosten riepen de ambassadeurs van Zweden en Denemarken bijeen. Saoedi-Arabië en Irak hebben een vergadering bijeengeroepen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), die naar verwachting maandag zal plaatsvinden.

Ook Zweden overweegt maatregelen
De Deense regering heeft nu verklaard dat Denemarken momenteel in veel delen van de wereld "wordt beschouwd als een land dat beledigingen en kleinering van culturen, religies en tradities van andere landen toestaat". Sterker nog, sommige protestacties draaiden vooral om provocatie. Dit kan "aanzienlijke gevolgen" hebben.

De Zweedse premier Ulf Kristersson zei in een verklaring dat hij nauw contact had met zijn Deense collega Mette Frederiksen in verband met de schending van de Koran. Zweden is al gestart "de juridische status te onderzoeken" en overweegt "maatregelen te nemen tegen dit soort provocerende acties om de nationale veiligheid en de veiligheid van Zweden en de rest van de wereld te waarborgen", schreef Kristersson op Instagram.

Volgens een insider heeft Turkije zowel Denemarken als Zweden opgeroepen om concrete stappen te ondernemen tegen verdere koranverbrandingen. Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zei in een telefoongesprek met zijn Zweedse collega Tobias Billstrom dat de voortzetting van dergelijke "walgelijke acties" onder het mom van vrijheid van meningsuiting onaanvaardbaar is, aldus bronnen dicht bij het Turkse ministerie. Fidan had eerder een soortgelijk verzoek gedaan aan Denemarken.

In Zweden en Denemarken zijn de afgelopen weken meerdere acties geweest waarbij een Koran is beschadigd of verbrand. Dit veroorzaakte verontwaardiging onder moslims. De Zweedse ambassade in Bagdad werd bestormd en in brand gestoken door boze demonstranten.