FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 juni 2023

Kabinet wil concurrentiebeding aan banden leggen

Steeds vaker worden werknemers gehouden aan een concurrentiebeding. Dat betekent dat zij, na het einde van hun contract, niet hetzelfde soort werk mogen doen bij een concurrerend bedrijf. Deze beperkende regel is er om bedrijfsbelangen van werkgevers te beschermen. Maar die beperking is vaak niet terecht, blijkt uit onderzoek. Hierdoor kunnen werknemers minder makkelijk van baan wisselen en werkgevers minder makkelijk mensen vinden. Het kabinet heeft daarom besloten het concurrentiebeding te moderniseren.  

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: "Een concurrentiebeding kan nodig zijn om bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen of zakelijke relaties te beschermen. Maar we zien nu dat er in contracten steeds vaker standaard een concurrentiebeding staat, terwijl daar geen goede reden voor is. Dat is onnodig beperkend voor werknemers en hindert de doorstroom op de arbeidsmarkt. Daarom gaan we de regels voor het concurrentiebeding hervormen." 

Meer helderheid
Het kabinet wil dat het op voorhand duidelijker wordt wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen en ingeroepen door een werkgever. Dit voorkomt ook een gang naar de rechter. Daarom is minister Van Gennip van plan de volgende wijzigingen uit te werken in een wetsvoorstel:

  • Het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur;
  • Het concurrentiebeding moet geografisch worden afgebakend, specifiek en gemotiveerd in het contract; 
  • De werkgever moet in vaste contracten het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren (dit geldt al voor tijdelijke contracten); 
  • Als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris. Zo’n vergoeding zorgt ervoor dat werkgevers goed nadenken voordat ze het concurrentiebeding opnemen en inroepen.  

Onderzoek
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat één op de drie werkgevers een concurrentiebeding hanteert, vrijwel altijd als een standaardclausule in het contact. Hier is niet altijd een goede reden voor, bijvoorbeeld omdat de werknemer geen toegang heeft tot relaties of gevoelige informatie. Het kan ondertussen wel een afschrikeffect hebben, waardoor werknemers niet over durven te stappen naar een andere werkgever. Naar schatting zijn 3,1 miljoen werknemers gebonden aan een concurrentiebeding. Het wetsvoorstel om deze situatie te verbeteren zal naar verwachting eind 2023 in internetconsultatie gaan.

Treinverkeer rond Amsterdam weer plat, storing teruggekeerd

ProRail kampt vanavond met een systeemstoring bij een verkeersleidingspost waardoor er van en naar Centraal Station geen treinen rijden. Om 20.00 uur was de storing voor eventjes opgelost, maar rond 21.00 uur lag opnieuw al het treinverkeer plat.

"We zijn weer terug bij af. We hebben allerlei resets gedaan en alles leek stabiel, maar de storing is toch weer terug. Dit komt omdat we niet precies weten wat de oorzaak is", zo meldt een woordvoerder van ProRail.

Momenteel rijdt er geen treinverkeer van en naar Amsterdam en is nog niet bekend wanneer de storing definitief verholpen is. ProRail durft niet te garanderen dat de storing vandaag nog is opgelost.

Stilstaande treinen
Meerdere reizigers lieten eerder op de avond op Twitter weten lange tijd in stilstaande treinen te hebben gezeten. Hoe de storing precies is ontstaan is onbekend, zo meldt een woordvoerder van ProRail. Ook omliggende stations, zoals Weesp en Haarlem, worden getroffen door de storing.

ProRail is bezig met onderzoek naar de oorzaak van de storing. "Ons personeel kan geen gebruik meer maken van de huidige systemen. Er is zoveel treinverkeer in de regio Amsterdam dat we die systemen echt nodig hebben om onze treinen veilig te laten rijden", meldde een woordvoerder.

Een woordvoerder van de NS zegt het "uitermate vervelend te vinden dat onze reizigers hier vanavond mee te maken krijgen. De prognose is nu gesteld op 22.30 uur. Voor nu gaan we ervan uit dat de storing vandaag gewoon wordt opgelost en we geen vervangend vervoer hoeven in te zetten."

Concerten
Vanavond worden er twee grote concerten gegeven bij de Arenaboulevard en wordt er veel drukte verwacht bij station Bijlmer Arena. Naast een uitverkochte AFAS Live, waar de Zweedse rockband Ghost optreedt, staat wereldster Harry Styles in de Johan Cruijff Arena. "We vinden het ontzettend vervelend voor alle reizigers. Het komt vanavond natuurlijk extra vervelend uit", aldus een woordvoerder van ProRail.

Ticketverkoper Mojo Concerts laat weten dat het concert van Harry Styles een kwartier later begint. Reizigers met een treinkaartje kunnen vanavond ook gebruik maken van de metro, bus of tram.

Is het einde van Rutte IV in zicht?

Zaterdag hielden VVD, SP en ChristenUnie hun congres. Bij de VVD ging dat er hard aan toe. Mark Rutte wil koste wat kost het kabinet niet laten vallen. “We zijn onvermoeibaar”, zei Rutte enigszins getergd tijdens het VVD-Congres. Voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer snapt die ergernis van Rutte wel, zegt ze bij WNL Op Zondag.

Media-ondernemer Sjuul Paradijs merkt op dat Rutte een half jaar geleden op het voorgaande partijcongres ook al de belofte deed om de asielcrisis aan te pakken. Dat resulteerde in de spreidingswet, maar daar is in de praktijk nog niks mee gebeurd. Rutte heeft volgens Paradijs heel veel beloofd in de afgelopen twaalf jaar maar er is vaak niets van terecht gekomen.

Rutte is een machtspoliticus die na twaalf jaar aanvoelt dat de macht aan het afbrokkelen is op alle dossiers. Er zijn beloftes gedaan over belastingverlaging, over de armoedeval maar niets is gerealiseerd. “Het excuus is: ja we zitten in een coalitie", maar de achterban van de VVD verliest het vertrouwen. Persoonlijk denkt Paradijs dat dit het einde gaat betekenen van kabinet Rutte IV.

Minister Dijkgraaf: 'Slavernijverleden moet betere rol hebben in onze samenleving'

Als het aan Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf ligt moet het Nederlandse slavernijverleden een prominente rol hebben in onze samenleving. Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden gaat dit jaar op 1 juli dit van start met de Nationale slavernijherdenking in het Amsterdamse Oosterpark.

Zowel koning Willem-Alexander, koningin Maxima als premier Mark Rutte zullen aanwezig zijn op 1 juli. Of Willem- Alexander in navolging van het kabinet excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden tijdens een toespraak, wil Dijkgraaf niet zeggen. Wel vindt hij het idee om van 1 juli (de viering van Keti Koti) een nationale feestdag te maken een 'interessante gedachte'. Meer hierover bij WNL.

Bol en Hassan pakken indrukwekkende zeges in Hengelo, Klaver en Visser ook sterk

In Hengelo zijn zondag de Fanny Blankers-Koen Games gehouden, onderdeel uitmakend van de World Athletics Continental Tour Gold. Het evenement kende flink wat grote Nederlandse sterren op de deelnemerslijst en het publiek werd verwend met een paar uur prachtige atletiek.

400m vrouwen
Met Femke Bol als misschien wel dé grote publiekstrekker van de avond werd men niet teleurgesteld: de Nederlandse snelde in een meetingrecord van 50,11 seconden naar de winst, ruim voor de Amerikaanse Wadeline Jonathas (51,74) en de Duitse Laura Müller (52,08). Eveline Saalberg werd in 52,57 vijfde, voor de 53,10 van Lisanne de Witte - in de B-wedstrijd snelden Cathelijn Peeters en Zoë Sedney eerder al naar fraaie PR's van 52,19 en 52,85 seconden.

100m horden vrouwen
Nadine Visser opende haar outdoorseizoen met een uitstekende race voor eigen publiek: ze werd in een uitstekende 12,71 seconden tweede, achter de Amerikaanse Nia Ali (12,61), maar ruim onder de WK-limiet van 13,02. Plek drie was in 12,78 seconden voor de Zwitserse Ditaji Kambundji, Maayke Tjin-A-Lim werd in 13,16 seconden zevende.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia en Isayah Boers openden hun outdoorseizoen, maar konden nog niet echt grote indruk maken: beiden hadden de snelheid wel, maar de inhoud nog niet. Bonevacia werd vijfde in 45,87 seconden, Boers achtste in 47,19 seconden. De winst was voor Busang Kebinatshipi uit Botswana in 45,01 seconden, vlak voor de Amerikaan Vernon Norwood (45,05) en de Zuid-Afrikaan Zakhiti Nene (45,17).

100m mannen
Veteraan Yohan Blake leek op weg naar de winst, maar de Jamaicaan werd in de laatste meters nog net gepasseerd: de Brit Reece Prescod dook in 9,99 seconden naar de winst. Blake werd in 10,05 tweede, voor de jonge Nederlander Raphael Bouju, die met 10,09 ook nog eens een zeer fraai PR liep - Taymir Burnet ging er met een valse start uit.

1500m vrouwen
Sifan Hassan liep de vorige avond nog de zevende tijd ooit op de tien kilometer, maar dat leek haar totaal niet te deren: bij het ingaan van de slotronde drukte ze de turbo weer in en in een prima tijd van 3:58,12 minuten pakte ze op indrukwekkende wijze de winst, voor de Keniaanse Nelly Chepchirchir, die met 3:58,96 een dik PR liep. Plek drie was voor de Oegandese Janat Chemusto (4:01,98), Nederlandse deelname was er buiten Hassan verder niet.

200m vrouwen
Lieke Klaver, tegenwoordig vooral op de 400 meter lopend, deed het uitstekend op de kortere afstand: tweede in 22,51 seconden, een mooi nieuw PR. Bassant Hemida snelde in een nieuw Egyptisch record van 22,41 seconden naar de winst, voor Klaver en de Amerikaanse Kayla White (22,56). Tasa Jiya werd in een PR van 22,84 seconden vierde, Jamile Samuel finishte in 23,45 als zevende.

Verspringen mannen
De pas 18-jarige Italiaan Mattia Furlani opende met een meer dan uitstekende 8,24 meter, twintig centimeter verder dan zijn PR. Niemand kwam daar aan en dus pakte Furlani de winst, voor de Zuid-Afrikaan Cheswill Johnson (8,08m), die één centimeter verder kwam dan JuVaugh Harrison - de Amerikaan sprong naast 8,07 meter ook nog 8,06 en 8,04 meter, drie keer net niet genoeg voor plek twee dus.

110m horden mannen
De grote man in het hordenlopen maakte het weer waar: Grant Holloway, vrijdag nog goed voor Diamond League-winst in Florence, snelde naar een meetingrecord van 13,03 seconden. Zijn Amerikaanse landgenoten Devon Allen (13,12) en Eric Edwards (13,29) completeerden het podium, Timme Koster (13,78) en Koen Smet (13,85) werden achtste en negende.

1500m mannen
Het was niet het sterkst bezette onderdeel van de avond, maar dat maakte de race bepaald niet minder leuk. Bij het ingaan van de laatste honderd meter waren er nog zeker vier kanshebbers en met een geweldig eindschot was de Ier Andrew Coscoran in 3:37,97 minuten de snelste, voor de Brit Elliot Giles (3:38,00) en de Australiër Jye Edwards (3:38,24). De pas 18-jarige Niels Laros liep een uitstekende race en werd in een PR van 3:38,34 vierde, Tim Verbaandert finishte in 4:30,38 als twaalfde, vlak voor Noah Baltus (3:41,32).

Polsstokhoogspringen
De Zweed Mondo Duplantis deed mee en dus was de winnaar eigenlijk wel bekend. Hij sprong zonder fouten over 6,11 meter, hoewel de NOS-kijker dat niet te zien kreeg - analyseren gaat bij de NOS nog altijd vóór geweldige prestaties. Duplantis deed vervolgens drie wereldrecordpogingen, maar op 6,23 meter lukte het niet. De Australiër Kurtis Marschall werd met 5,81 meter tweede, Menno Vloon noteerde dezelfde hoogte en werd op basis van het aantal foutsprongen derde.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder moest nog even in het ritme komen, maar met 18,83 meter pakte ze wel een vierde plek. De winst was met 19,61 meter voor de Amerikaanse Maggie Ewen, voor de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd (19,21m) en Auriol Dongmo uit Portugal (18,89,). Benthe König eindigde met 17,22 meter als achtste.

400m horden mannen
Nick Smidt liep voor eigen publiek een mooie wedstrijd en kwam met 49,17 seconden redelijk in de buurt van zijn PR. Het leverde een tweede plek op, achter de Amerikaan CJ Allen (48,24) en vlak voor Joshua Abuaku uit Duitsland (49,23).

Speerwerpen mannen
De Duitser Julian Weber haalde in de zesde en laatste ronde nog even lekker uit: met 87,14 meter pakte hij de winst. De Trinbagoniaan Keshorn Walcott pakte met 83,56 meter de tweede plek, voor de 80,50 meter van de Fin Oliver Helander.

Hoogspringen vrouwen
Wederom een Oekraïns feestje, zoals wel vaker, en ook nu met Yaroslava Mahuchikh als winnares: ze sprong als enige over 2,00 meter en deed dat ook nog eens foutloos. Landgenote Iryna Gerashchenko werd met 1,93 meter tweede, voor de 1,90 meter van de Duitse Johanna Göring.

FC Antwerp kampioen van Belgie na bizarre slotfase

FC Antwerp is voor het eerst in 66 jaar weer kampioen van Belgie geworden. De ploeg van trainer Mark van Bommel bleef uiteindelijk Racing Genk en Union St.Gilles, die beide op een gegeven moment ook de titel leken te grijpen, voor.

FC Antwerp begon als koploper aan de laatste speelronde maar het had evenveel punten als Union en slechts één punt meer dan Genk. Genk nam het in eigen huis op tegen Antwerp terwijl Union thuis speelde tegen Club Brugge. Vlak voor rust viel het eerste doelpunt, Genk kwam op voorsprong dankzij Toluwalase Arokodare en nam zo ook de virtuele koppositie over. Lang duurde deze vreugde echter niet, vlak na rust zorgde Adingra ervoor dat Union op voorsprong kwam en zo de landstitel naar hun verschuifde.

Met een voorsprong voor Union wist Antwerp dat het moest winnen en het bracht de spanning dan ook terug toen Kerk de gelijkmaker scoorde. Alle hoop op de landstitel leek echter te vervliegen toen Bryan Heynen Genk weer op voorsprong zette. Alles wees erop dat titel naar Union ging maar vlak voor tijd scoorde Club Brugge de gelijkmaker, weg titel voor Union en Genk weer op pole-position.

Diep in de blessuretijd kwam het toch nog goed voor Antwerp, aanvoerder Alderweireld schoot zijn ploeg naar de gelijkmaker en daarmee de titel. Club Brugge won uiteindelijk nog met 1-3 van Union waardoor achter Antwerp Genk nog tweede werd.

Sparta via strafschoppen naar finale play-offs Europees voetbal

Sparta heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Na de 2-1 zege bij FC Utrecht verloor het thuis weliswaar met 0-1, maar nam het de strafschoppen beter. In de finale speelt Sparta tegen FC Twente.

Sparta was gedurende de wedstrijd beter dan FC Utrecht en was in de openingsfase tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer, maar de bal wilde er niet in. Vlak na rust leek Sparta op voorsprong te voorkomen via Vito van Crooij, maar op aanraden van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege een overtreding van Shurandy Sambo. Vlak voor tijd viel het doelpunt voor FC Utrecht dankzij een intikker van Nick Viergever.

In de verlengingen waren ook de beste kansen voor Sparta, maar werd er niet meer gescoord en moesten penalty's de beslissingen brengen. Daar pakte Sparta-doelman Nick Olij twee strafschoppen en gaan de Rotterdammers naar de finale van de play-offs.

Bewoners Joan Muyskenweg: "Brand mogelijk door achterstallig onderhoud"

Op de dag na de enorme brand aan het appartementencomplex aan Joan Muyskenweg in Amsterdam verkeren de ruim honderd bewoners in onzekerheid over wanneer hun woningen weer bewoonbaar zijn. Daarnaast bestaan er al langer klachten over verhuurder Vesteda die meerdere meldingen over lekkages in het pand volgens bewoners niet heeft opgepakt, zo bleek na een bewonersbijeenkomst zondagmiddag.

"Er werd geen verantwoordelijkheid genomen. Vanuit Vesteda en vanuit het crisismanagement kwam er geen duidelijk plan", vertelt een boze bewoner na afloop van de bewonersbijeenkomst vanmiddag.

Lekkages
Hoewel de brandweer nog volop onderzoek doet naar de brand, vermoeden bewoners dat meerdere lekkages in het gebouw hebben bijgedragen aan het ontstaan van de brand. "Het vuur is ontstaan in de muren en het kwam uit gaten die zijn gemaakt vanwege lekkages", zegt een bewoner. "Daar zit onze frustratie: dus dat bij bewoners het gevoel is dat de brand zou kunnen komen door achterstallig onderhoud."

De lekkages doen zich volgens bewoners al jaren op verschillende plekken in het pand voor. "Bij mij op de zesde verdieping speelt de lekkage al ruim drie jaar. Er zijn meerdere malen meldingen van gemaakt, minimaal twintig keer", aldus een bewoner die op de zesde etage woont, waar de brand gister uitbrak.

Vesteda zegt intern te gaan onderzoeken waarom de meldingen van de bewoners zo lang op de plank zijn blijven liggen. Of er een daadwerkelijk verband is tussen de brand en de lekkages wordt momenteel onderzocht door de brandweer.

Random Pics van de Dag #953

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laporte haalt vluchter in laatste 25 meter bij en wint eerste rit in DauphinÚ

De eerste etappe in de Dauphiné is gewonnen door Christophe Laporte. In de laatste 25 meter van de openingsetappe ging de Fransman van Jumbo-Visma voorbij vroege vluchter Rune Herregodts, die nog wel derde werd. Laporte is door de winst ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Rune Herregodts maakte deel uit van een kopgroep van vijf renners. De Belg hield samen met de Fransman Dorion Godon het langst vol en ging er in de laatste tien kilometer alleen vandoor. Het peloton onder aanvoering van Jumbo-Visma naderde de Belg tot onder de tien seconden, maar Herregodts gaf zich niet gewonnen en bouwde in de natte afdaling zijn voorsprong weer wat verder uit. Bij het ingaan van de laatste twee kilometer was het verschil opgelopen naar vijftien seconden.

Onder meer door een kopbeurt van Jonas Vingegaard daalde de voorsprong weer onder de tien seconden, waarna Herregodts in de sprint in de laatste 25 meter voorbij werd gereden door Christophe Laporte en Matteo Trentin. Door de zege is Laporte ook de eerste leider in de Dauphiné.

Results powered by FirstCycling.com

FC Twente laat Heerenveen kansloos en staat in finale play-offs

FC Twente heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Afgelopen donderdag had het al met 1-2 gewonnen in Friesland, maar thuis tegen sc Heerenveen won FC Twente met 4-0 en staan ze in de finale voor de laatste Europese ticket.

FC Twente domineerde vanaf de eerste minuut in het thuisduel tegen sc Heerenveen en in de elfde minuut kwam de ploeg van Ron Jans ook op voorsprong. Michel Vlap schoot van een meter of vijftien via de binnenkant van de paal raak. Halverwege de eerste helft besliste Robin Pröpper de wedstrijd. Uit de rebound na een schot van Václav Cerný zorgde de verdediger voor de 2-0. Nog in de eerste helft maakte Joshua Brenet er na een mooie aanval op aangeven van Cerný 3-0 van.

Na rust bleef FC Twente de betere ploeg en liep het nog uit naar een 4-0 overwinning. Virgil Misidjan zorgde voor het doelpunt na opnieuw een goede aanval. FC Twente staat in de strijd om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League tegenover Sparta Rotterdam of FC Utrecht, die het zondag om 18.00 uur tegen elkaar opnemen. Sparta won de eerste ontmoeting met 1-2.

F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde op het circuit van Barcelona van start tot finish en reed bovendien de snelste ronde. Lewis Hamilton eiste de tweede plaats voor zich op, voor Mercedes-teamgenoot George Russell. Nyck de Vries werd uiteindelijk als veertiende afgevlagd.

Verstappen startte vanaf poleposition op mediums, terwijl de rest achter hem op zacht vertrok. Charles Leclerc en Logan Sargeant hebben hun auto voor de race aan laten passen en moesten vanuit de pits vertrekken. Verstappen was goed weg, gevolgd door de als tweede gestarte Sainz  en Lance Stroll die Lewis Hamilton verschalkte. Lando Norris vertrok van plaats drie, maar snel terug naar plek zes en moest aan het eind van de eerste ronde al de pits opzoeken met een kapotte voorvleugel.

Verstappen trok meteen een gat met Sainz en Stroll. Opvallend was dat George Russell van buiten de top tien naar plek zes doorschoof, maar de Brit nam bij de start wel de route buiten de baan. Guanyu Zhou deed het ook goed met een achtste stek in de beginfase. Na acht ronden verschalkte Hamilton Stroll voor plek drie.

De eerste stops waren er al binnen tien ronden voor de coureurs in het middenveld. Zij ruilden hun zachte banden snel in voor het harde rubber. Door de verschillen in strategie vonden er op het rechte stuk van start/finish veel inhaalacties plaats. Na 26 ronden ronden kon Verstappen een stop maken en aan de leiding blijven, gevolgd door Hamilton die Sainz inhaalde. Sergio Perez maakte een late eerste stop en viel terug naar plek negen.

Vooraan liep Verstappen heel langzaam uit op Hamilton, terwijl Russell Sainz verschalkte voor plek drie. Daarachter sloop Perez naar plek vijf met nog een halve race te gaan. De gaten bleven ongeveer gelijk, ook na een volgende serie stops van de coureurs achter Verstappen. De Nederlander maakte na 52 ronden zijn tweede en laatste stop waarbij hij ruim aan de leiding bleef.

Perez verschalkte na zijn tweede stop Sainz voor plek vier en ging op jacht naar Russell die een stuk eerder dan de Mexicaan gestopt was. Het gat werd deels gedicht, maar Perez kon geen actie meer maken. Daarachter was er nog een stevige strijd om de laatste punten waarbij Charles Leclerc net aan het kortste eind trok.

Na 66 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Hamilton en Russell. Perez eindigde op plek vier, voor Sainz, Stroll, Alonso, Esteban Ocon, Zhou en Pierre Gasly. Yuki Tsunoda werd weliswaar als negende afgevlagd, maar een straf vanwege het buiten de baan duwen van Zhou kostte de Japanner twee punten.

NHL: Golden Knights openen Stanley Cup-finale met ruime zege

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is zaterdagavond de Stanley Cup-finale van start gegaan, de ontknoping van het seizoen. In de T-Mobile Arena in Las Vegas werd de eerste van maximaal zeven wedstrijden gespeeld, waarbij de Vegas Golden Knights de Florida Panthers ontvingen.

Halverwege de eerste periode opende Eric Staal de score namens de Panthers met een shorthanded goal, maar acht minuten later trok Jonathan Marchessault de stand gelijk. Halverwege periode twee was het de omgekeerde volgorde: Shea Theodore bracht Vegas op voorsprong, maar Anthony Duclair tekende voor de gelijkmaker.

Na zeven minuten in periode drie kwamen de Golden Knights dankzij Zach Whitecloud op 3-2 en dit keer had Florida geen antwoord. Mark Stone zorgde voor 4-2 en met een emptynetter bracht Reilly Smith de eindstand op 5-2.

Game 2: Maandagavond 5 juni, 02.00u (NL); Vegas Golden Knights - Florida Panthers

Van Gerwen wint US Darts Masters met whitewash in finale

In het Hulu Theater in New York, onderdeel van Madison Square Garden, is zaterdagavond de finalesessie van de US Darts Masters gespeeld. Het toernooi maakte deel uit van de World Series of Darts en was de derde van het jaar in die reeks.

In de achtste finales namen acht PDC-wereldtoppers het op tegen acht Noord-Amerikaanse spelers. Dat leverde twee verrassingen op: de Canadees Jeff Smith rekende met 6-2 af met Peter Wright en landgenoot Jim Long was met dezelfde cijfers nota bene te sterk voor wereldkampioen Michael Smith.

In de kwartfinales moest Long met 6-2 buigen voor Michael van Gerwen, terwijl Smith met 6-2 van Nathan Aspinall won. Luke Humphries klopte Gerwyn Price met 6-4 en Rob Cross was met 6-2 te sterk voor Dimitri van den Bergh.

De halve finales werden vervolgens spannend: Van Gerwen moest een fraaie comeback op het podium leggen om Cross met 7-6 te verslaan en Smith wist eveneens een dertiende en beslissende leg te winnen, 7-6 tegen Humphries. In de finale was de spanning wel weg: Smith, die eerder op de dag ook het Noord-Amerikaanse kampioenschap gewonnen had, leek op en ging met 8-0 ten onder tegen Van Gerwen.

Het volgende toernooi is op 7 en 8 juli, dan worden in Warschau de Poland Darts Masters gespeeld.

Chinees oorlogsschip 'in vaarwater' Amerikaanse torpedobootjager nabij Taiwan

Het Amerikaanse leger beschuldigde een Chinees marineschip ervan twee keer voor zijn torpedobootjager USS Chung-Hoon met geleide raketten te varen, waardoor ze gedwongen werden hun snelheid te minderen om een aanvaring te voorkomen.

Op beelden van Global News is te zien hoe in de Straat van Taiwan het Chinese oorlogsschip met hoge snelheid koerste naar het Amerikaanse schip en tot op minder dan 140 meter van zijn vaarwater kwam.

China heeft zondag de Verenigde Staten beschuldigd van "provocatie" nabij hun grondgebied. Gevraagd naar de incidenten legde generaal Li Shangfu, de Chinese minister van Defensie, de schuld bij buitenlandse mogendheden, en beschuldigde hen van "hegemonie van navigatie" en waarschuwde hen om uit de achtertuin van China te blijven.

Rellen in Leipzig na veroordeling links-extremistische nazi-jager Lina E. (28)

In de Duitse stad Leipzig is het gisteravond tot rellen gekomen tussen linkse demonstranten en de politie. Het was al dagenlang onrustig in de stad na de veroordeling van de extreemlinkse militant Lina E., die actief jaagde op neonazi's.

Volgens de politie zijn bij de rellen door linkse demonstranten in Leipzig ongeveer 25 agenten gewond geraakt. De politie werd aangevallen met stenen en vuurwerk. Er zouden ook gewonden zijn gevallen bij demonstranten.

Grote demonstratie in Leipzig verboden
Na het vonnis tegen de linksextremiste Lina E. riep de linkse autonome scene zaterdag op tot solidariteitsdemonstraties in het hele land. Een grote bijeenkomst was verboden door de stad Leipzig. Klachten tegen het verbod tot aan het Federale Constitutionele Hof waren niet succesvol.

De 28-jarige Lina E. is woensdag door de Hogere Regionale Rechtbank van Dresden veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens gewelddaden tegen vermeende en daadwerkelijke neonazi's, maar werd in eerste instantie vrijgelaten om gezondheidsredenen. Ook drie andere medeverdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Gisteravond bij de rellen in de wijk Connewitz omsingelde de politie zo'n 300 demonstranten tot in de vroege uurtjes en namen hun persoonlijke gegevens op. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen vijf personen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. 

De voorzitter van de Duitse politievakbond Wendt omschreef het operationele concept in Leipzig als geslaagd. Hij sprak van de-escalatie door kracht. De Saksische linkse politicus Böhme benadrukte daarentegen dat de situatie pas escaleerde toen de demonstratie werd verboden.

Links-extremisme in Duitsland
De extremisme- en terrorisme-expert Felix Neumann classificeert links-extremisme in Duitsland als een groeiende dreiging. Op Duitse media zei de medewerker van de Konrad Adenauer Foundation dat er steeds meer kleine groepen opdoken in de links-radicale scene, die professioneler werd en een grotere bereidheid toonde om geweld te gebruiken.

De links-extremistische scene wordt gekenmerkt door politieke ideeën die vaak worden gekenmerkt door duidelijke vriend-vijandschema's (polarisatie) , legt Neumann uit in de DLF . Het eigen wereldbeeld wordt als onfeilbaar beschouwd. Dit zou kunnen leiden tot het idee dat geweld een legitiem middel is om politieke ideeën door te drukken. Wat in bepaalde scènes opvalt, is de omslag van geweld tegen instellingen naar geweld tegen mensen. In de groep rond Lina E. was duidelijk sprake van een verlies van vertrouwen in de politiek, wat vervolgens leidde tot 'de jacht' op vermeende en daadwerkelijke neonazi's.

Verbeter de bestrijding van rechtsextremisme
Neumann verwierp de kritiek op het vonnis tegen Lina E., dat door velen als onevenredig hard werd omschreven. Als vergelijkbare vonnissen tegen rechts-extremisten daadwerkelijk milder zouden zijn en links-extremisten consequenter zouden worden vervolgd dan rechts-extremisten, zou er verbetering moeten komen, met name in de strafrechtelijke vervolging van extreemrechts. Geweld is geenszins een legitiem middel van politieke strijd.

Om ervoor te zorgen dat overheidsoptreden tegen radicale groeperingen niet uitmondt in gewelddadige protesten, zoals momenteel te zien is in Leipzig , moeten politici hun strijd tegen vijanden van de grondwet zichtbaar maken, aldus de terrorismedeskundige. Daarnaast moet er meer geld worden gestoken in preventieprogramma's.

Spectaculaire Isle of Man TT begonnen met nieuw record en mooie race

Op het Britse Isle of Man is zaterdag een begin gemaakt aan de raceweek voor de Isle of Man TT, een van de meest spectaculaire - en gevaarlijke - sportwedstrijden op aarde. Op de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course werd al een week lang getraind en gekwalificeerd, zaterdag was het dan eindelijk tijd voor de eerste races.

Na vijf kwalificatiedagen met prachtig weer werd de raceweek geopend met de eerste van twee Supersportraces, waar vier ronden op het programma stonden. Op basis van de eerste week was veelvoudig TT-winnaar Michael Dunlop op zijn Yamaha de favoriet, met Yamaha-rijder Dean Harrison en de op zijn eigen Triumph racende Peter Hickman als voornaamste uitdagers.

In ronde één noteerde Harrison bij het eerste tussenpunt, Glen Helen, de snelste tijd, maar al snel werd duidelijk dat hij niet de grote favoriet was. Bij meetpunt twee, Ballaugh Bridge, was Dunlop al sneller en over de andere meetpunten, de Ramsay Hairpin, de Bungalow, Cronk-ny-Mona en de Grandstand (start/finish) bouwde hij de voorsprong gestaag uit.

Dunlop bleef met 17:31,825 minuten als snelste ronde twee tellen boven zijn eigen ronderecord, maar won overtuigend en pakte zo zijn 22e TT-zege. Hij heeft er nog één nodig om John McGuinness te evenaren en staat nog vier zeges achter het record van zijn oom, Joey Dunlop. Harrison had vrijwel de hele race plek twee in handen, maar in de slotronde was Hickman ontketend: hij joeg zijn Triumph als een dolle over de Mountain, kwam tot op één tiende van Harrison bij Cronk-ny-Mona en dook er aan de finish vier tienden van een seconde onderdoor voor plek twee.

De andere race op zaterdag was de eerste race voor de zijspanners, waarin er maar één torenhoge favoriet was: de machine van de broers Ben en Tom Birchall. Die snelden onderweg naar een fenomenale ronde van 18:48,542 minuten, met 120,357 mijl per uur (193,696 km/h) de eerste zijspanronde ooit boven de 120 mijl per uur gemiddeld. De Birchalls reden overtuigend naar hun tiende TT-zege, zo'n 25 seconden voor Peter Founds en Jevan Walmsley. De broers Ryan en Callum Crowe lagen lang op plek drie, maar moesten opgeven - Callum had nog erg veel last van zijn been, na een incident op de eerste kwalificatiedag. Plek drie was zo voor veteraan John Holden en zijn passagier Maxime Vasseur.

Zondag staat de eerste van twee Superbikeraces op het programma, waarbij men zes rondes af moet werken. De start is om 15.40 uur.

GŘnther wint tweede Formule E-race Jakarta, eerste Maserati-zege sinds Fangio in 1957

In de straten van het Indonesische Jakarta is zondag de elfde race van het Formule E-seizoen verreden. De race was iets langer dan die van zaterdag, maar kende ook nu weer flink wat duels in de voorhoede, wat de spanning er constant in bleef houden.

Maximilian Günther stond wederom op poleposition in de Maserati en had Jake Dennis' Andretti naast zich, voor de Jaguar van Mitch Evans en Maserati-teamgenoot Edoardo Mortara. Op rij drie stonden Penske-coureur Stoffel Vandoorne en Porsche-rijder Pascal Wehrlein, voor Sascha Fenestraz (Nissan), Jake Hughes (McLaren), Jean-Eric Vergne (Penske) en Envision-coureur Nick Cassidy - Robin Frijns stond met zijn Abt op de 22e en laatste startplek.

Günther behield de leiding in de eerste roned en werd gevolgd door Dennis, Evans, Fenestraz, Vandoorne, Mortara en Wehrlein. Na een paar ronden was het Günther die het Attack Mode-bal opende, kort daarop gevolgd door Dennis, die de eerste ronde Attack Mode als ieder afsloot. Dennis en Günther gingen al snel voor hun tweede en laatste ronde, wat vooral voor Günther uitstekend uit leek te pakken.

Halverwege de race was het wat punten betreft klaar voor kampioenschapsleider Cassidy, die dwars op de baan stond na een veel te enthousiaste inhaalactie op Wehrlein en vervolgens de pitstraat in reed. Met een kleine vijftien ronden te gaan had iedereen vooraan de Attack Modes achter de rug, behalve de op plek vijf rijdende Wehrlein, die nog zes minuten te gaan had. Günther reed op kop, voor Dennis, Evans, Vandoorne en Wehrlein.

Zes ronden voor het einde nam Wehrlein zijn laatste stoot Attack Mode, terwijl Vandoorne na een fout terugzakte naar plek zeven - Fenestraz en de van verder naar achteren komende Norman Nato passeerden hem. Günther werd niet meer bedreigd en pakte een dikverdiende overwinning, voor Dennis en Evans.

Het was overigens ook een mooi stukje historie voor Maserati: de laatste keer dat ze een WK-race in een formuleauto wonnen was in 1957, toen Juan Manuel Fangio op de Nürburgring de Grand Prix van Duitsland won.

Dominante Bearman wint Formule 2-hoofdrace Barcelona, Verschoor 10e

De jonge talenten in de Formule 2 hebben zondag op het circuit van Barcelona de hoofdrace van dit weekeinde afgewerkt. Dat werd weer eens een strijd tussen de verschillende tactieken met de banden, wat uiteindelijk een leuke race opleverde.

Oliver Bearman vertrok vanaf poleposition, naast Enzo Fittipaldi en gevolgd door Jack Doohan, Ayumu Iwasa, Theo Pourchaire, Dennis Hauger, Victor Martins, Frederik Vesti, Jak Crawford, Amaury Cordeel, Richard Verschoor en Arthur Leclerc. Bearman en Fittipaldi behielden hun posities bij de start, Pourchaire schoof sterk door naar plek drie, voor Doohan en Iwasa.

Na negen ronden kwamen Pourchaire en Iwasa als eerste nieuwe banden halen, Fittipaldi kwam er een ronde later achteraan, net als Doohan. Nog twee ronden later maakte ook Bearman zijn stop, waarbij hij gewoon weer voor Fittipaldi en Pourchaire de baan op kwam - Iwasa ging wel langs Doohan via de pitstops en nam niet veel later ook Pourchaire te grazen.

Richting de helft van de race ging Doohan langs Pourchaire voor de virtuele vierde plek en met ruim tien ronden te gaan werd de volgorde pas echt duidelijk: leider Martins kwam als laatste van de toppers binnen, hij had de omgekeerde strategie en wisselde naar zachte banden. Bearman reed zo op de baan aan de leiding, voor Fittipaldi, Iwasa, Doohan, Martins en Vesti, die Pourchaire passeerde.

Martins ging lekker op de zachte banden en reed soepel voorbij Doohan, net als de eveneens laat gestopte Vesti, die ook op zachte banden reed. Met drie ronden te gaan wist Martins plek drie over te nemen van Iwasa, die op zijn beurt Vesti van zich af hield. Bearman pakte een fraaie zege, voor Fittipaldi en Martins - Verschoor finishte als tiende.

Hassan maakt indruk op 10km in Hengelo met zevende tijd ooit

Zondag worden in Hengelo de Fanny Blankers-Koen Games gehouden, onderdeel uitmakend van de World Athletics Continental Tour, maar zaterdagavond stond er al een voorproefje op het programma: er werd een tien kilometer afgewerkt, wat voor Sifan Hassan vooral een mooie testgelegenheid was.

Hassan loopt zondag de 1500 meter en wilde zich testen op de dubbel, door de dag ervoor een tien kilometer te lopen. Een aanval op het twee jaar oude wereldrecord van de Ethiopische Letesenbet Gidey (29:01,03 minuten, twee dagen nadat Hassan zelf een wereldrecord liep in Hengelo) zat er niet in, maar Hassan liep wel uitstekend door.

De Keniaanse Alice Aprot Nawowuna bleef lange tijd met Hassan mee lopen en nam in de slotfase zelfs even over, maar de Nederlandse gaf in de slotronde een extra pak gas en snelde naar de winst in 29:37,81 minuten, de zevende tijd ooit gelopen.

Zondag gaat het hoofdprogramma in Hengelo om half zes van start, hoewel er voor die tijd ook al flink wat nationele atletiek te zien is in het stadion.

F3-coureur Marti oppermachtig in hoofdrace Barcelona

Op het circuit van Barcelona is zondagochtend de hoofdrace verreden voor de jongelingen in de Formule 3. Het was een vermakelijke race, hoewel de strijd om de overwinning dan weer niet echt geweldig spannend was.

Poleposition was voor Pepe Marti, met Taylor Barnard naast zich. Franco Colapinto en Dino Beganovic volgden op rij twee, voor Paul Aron, Gabriel Bortoleto, Sebastian Montoya, Mari Boya, Leonardo Fornaroli, Gregoire Saucy, Luke Browning en sprintracewinnaar Zak O'Sullivan.

Marti moest bij de start flink knokken, maar hield Barnard achter zich, terwijl Fornaroli en Browning in het middenveld in de clinch raakte en daarmee voor een safety car-situatie zorgden. Na een paar ronden konden we door en niet veel later reed Colapinto voorbij Barnard naar plek twee, waarna ook Beganovic de Brit passeerde.

In de tweede helft van de race nam Bortoleto Barnard ook te grazen en niet veel later volgde Aron ook al. Marti was ondertussen niet bij te halen en pakte een zeer overtuigende zege, voor Colapinto en Beganovic.

Tennissers Rojer, Middelkoop en Koolhof in kwartfinales Roland Garros

Op Roland Garros gaat het nog altijd goed met de Nederlandse tennissers in het dubbelspel. Bij de mannen zijn er inmiddels twee Nederlandse kwartfinalisten en ook in het gemengd dubbelspel was er zaterdag weer Nederlands succes te vieren op het Parijse gravel.

Mannendubbel
Wesley Koolhof en zijn Britse kompaan Neal Skupski zijn als eerste geplaatst en maken die status vooralsnog prima waar. In de eerste twee wedstrijden verloren ze geen set en ook in de achtste finales stoomden ze in twee sets door: Aleksandr Nedovyesov uit Kazachstan en de Mexicaan Miguel Angel Reyes-Varela gingen er met 7-5, 6-4 aan.

Jean-Julien Rojer en zijn Salvadoriaanse partner Marcelo Arevalo verdedigen in Parijs hun titel en ook dat gaat vooralsnog uitstekend voor de nummers drie van de plaatsingslijst. In de achtste finales troffen ze de Brit Jamie Murray en de Nieuw-Zeelander Michael Venus, als dertiende geplaatst, die met twee keer 6-2 aan de kant werden geschoven.

Gemengd dubbel
Samen met de Indonesische Aldila Sutjiadi speelde Matwé Middelkoop zijn tweederondepartij - tevens de achtste finale. Gabriela Olmos uit Mexico en Skupski stonden aan de andere kant van het net en die waren als nummers drie van de plaatsingslijst favoriet, maar dat hielp ze niet: 6-2, 7-6 (7) voor Middelkoop en Sutjiadi.

Swiatek pijnigt tegenstandster met double bagel op Roland Garros

Tennisster Iga Swiatek heeft op Roland Garros laten zien wie de grote topfavoriete is. De Poolse titelverdedigster en nummer één van de wereld opende het toernooi al met twee keer een 6-4, 6-0 zege, in de derde ronde ging ze een stap verder: de onfortuinlijke Chinese Xinyu Wang werd met twee keer 6-0 in 51 minuten aan de kant geschoven.

Swiatek speelt in de achtste finales tegen de Oekraïnse Lesia Tsurenko. Die had het zelf ook niet al te moeilijk: Bianca Andreescu uit Canada wist welgeteld twee keer een game te winnen en kon met een pijnlijke 6-1, 6-1 nederlaag richting de kleedkamers.

De Amerikaanse Coco Gauff, als zesde geplaatst, stond set één nog af tegen de pas 16-jarige Russische qualifier Mirra Andreeva, maar daarna was de koek op voor het toptalent, dat eerder dit jaar nog in de finale van het juniorentoernooi op de Australian Open stond: 6-7 (5), 6-1, 6-1. Gauff neemt het hierna op tegen de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova, die met 6-1, 6-3 simpel van de Amerikaanse qualifier Kayla Day won.

Wimbledonkampioene Elena Rybakina, als vierde geplaatst, kwam helaas niet in actie in de derde ronde: de Kazachse is ziek en moest verstek laten gaan tegen de Spaanse Sara Sorribes Tormo. Die speelt hierna tegen Beatriz Haddad Maia uit Brazilië, als veertiende geplaatst. Haddad Maia rekende met 5-7, 6-4, 7-5 af met de als 23e geplaatste Russische Ekaterina Alexandrova en staat voor het eerst bij de laatste zestien op een Grand Slam-toernooi.

Ons Jabeur uit Tunesië (7) moest zich tegen de Servische Olga Danilovic herstellen na set één, maar deed dat prima en klopte de qualifier met 4-6, 6-4, 6-2. De Amerikaanse Bernarda Pera wordt haar volgende tegenstandster, nadat Pera met 6-4, 7-6 (2) van de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto won.

Ruud en Rune naar achtste finales Roland Garros

Op het Parijse gravel van Roland Garros zijn in het mannenenkelspeltoernooi alle achtste finales bekend. Zaterdag werd de tweede serie derderondepartijen gespeeld, wat hier en daar wel een verrassing opleverde voor het toernooi.

De als zesde geplaatste Deen Holger Rune nam het op tegen de Argentijnse qualifier Genaro Alberto Oliveiri, maar die kon het hem niet echt moeilijk maken: 6-4, 6-1, 6-3. Rune staat hierna tegenover een andere Argentijn: Francisco Cerundolo, als 23e geplaatst, rekende ietwat verrassend met 3-6, 6-3, 6-4, 7-5 af met de nummer negen van de plaatsingslijst, de Amerikaan Taylor Fritz.

Casper Ruud uit Noorwegen, als vierde geplaatst en vorig jaar de verliezend finalist, moest set één inleveren bij Zhang Zhizhen, maar zette de Chinees daarna netjes opzij: 4-6, 6-4, 6-1, 6-4. Hij speelt in de achtste finales tegen de Chileen Nicolas Jarry, die de Amerikaan Marcos Giron met 6-2, 6-3, 6-7 (7), 6-3 de baas was.

De Duitser Alexander Zverev, vorig jaar en het jaar ervoor goed voor een halvefinaleplek, nam het op tegen de Amerikaan Frances Tiafoe (12). De nummer 22 van de plaatsingslijst moest zich flink inspannen, maar pakte wel de winst: 3-6, 7-6 (3), 6-1, 7-6 (5). Zverev staat bij de laatste zestien tegenover de Bulgaar Grigor Dimitrov (28), die de Duitser Daniel Altmaier met 6-4, 6-3, 6-1 klopte.

Het onderste deel van het speelschema is het deel der verrassingen, met eerder al de uitschakelen van de nummer twee Daniil Medvedev door Thiago Seyboth Wild. De Braziliaanse qualifier ligt er nu zelf echter ook uit: Yoshihito Nishioka uit Japan, als 27e geplaatst, versloeg met met 3-6, 7-6 (8), 2-6, 6-4, 6-0. Nishioka mag het nu opnemen tegen Tomas Martin Etcheverry, die nooit eerder zo ver kwam op een Grand Slam-toernooi. Etcheverry was de derde opeenvolgende Argentijnse tegenstander voor de als vijftiende geplaatste Borna Coric en dit keer kon de Kroaat het niet aan: 6-3, 7-6 (5), 6-2.

FOK! Wat een weer: geen records

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is vandaag dag 155 van  het jaar 2023, dag 12 zonder neerslag. Ook vandaag is het weer zonnig en droog bij temperaturen oplopend van 14 graden op de wadden tot 24 graden in het zuidoosten.

In het verleden valt meer te vertellen over het weer. Zo was de laagste maximumtemperatuur in 1989 slechts 9.6 graden in Deelen en Volkel. De hoogste temperatuur vinden we terug in 1985, toen werd het in Eelde 31.8 graden. Tropisch werd deze dag niet genoemd want in De Bilt bleef de temperatuur steken op 29.5 graden. De meeste neerslag viel in 1994, toen regende het 19.3 uur in De Bilt en 20.3 uur in Hoogeveen, er viel 24.7 mm in De Bilt en in Soesterberg kwam het zelfs tot 38.8 mm.

Vandaag zal niet de boeken in gaan, hoewel, misschien met de meeste zonuren. En anders hebben we morgen weer een kans, dan word het een graadje warmer.

Tot morgen!

Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)
Ochtendlucht van een zonnige dag (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Hoe Wagner-huurlingen als kanonnenvoer gebruikt worden'

Door heel Rusland zijn verschillende begraafplaatsen van het Russische huurlingenleger Wagner ontdekt door journalisten.

Nieuwsuur analyseerde 600 graven en ontdekte dat er tientallen gedetineerden liggen. Mannen die Wagner-baas Prigozjin rekruteerde vanuit de gevangenis. Rechtbankstukken, sociale media en openbare bronnen zijn doorzocht om de identiteit van de gesneuvelde Russische huurlingen te achterhalen. 


Zanger Rammstein geeft reactie op beschuldiging seksueel misbruik

Er zijn ernstige beschuldigingen geuit tegen de zanger van de band Rammstein, Till Lindemann. Bij concerten van de rockband zouden jonge vrouwen systematisch naar Lindemann zijn gebracht. Verschillende vrouwen hebben onder ede verklaard dat ze onder invloed van alcohol en drugs seks in de backstage-ruimte met de zanger hebben gehad, soms zonder de uitdrukkelijke toestemming van de vrouwen. In een ander geval is er verdenking van bedwelming. 

Eind mei verwierp de band onmiddellijk de eerste beschuldigingen op sociale netwerken die verwezen naar een specifiek voorval van misbruik. Tot nu toe zwegen de musici echter over de uitgebreide reportages die hierover volgden in de Duitse media.

Rammstein heeft nu gereageerd op hun officiële Instagram-account. De verklaring gaat echter niet specifiek in op de beschuldigingen. "De beschuldigingen raken ons allemaal heel hard en we nemen ze uiterst serieus", staat onder meer in de verklaring. De band veroordeelt "elke vorm van grensoverschrijdend gedrag". Het verzoek aan de fans volgt: "Doe niet mee aan publieke veroordelingen van welke aard dan ook tegen degenen die beschuldigingen tegen ons hebben geuit. Ze hebben recht op hun mening." Rammstein waakt ook voor vooroordelen. "Maar wij, de band, hebben ook het recht - namelijk om ook niet op voorhand schuldig te worden bevonden."

Het bericht kreeg al snel tienduizenden likes op Instagram. Hoewel veel fans de wens van Rammstein naleven en neutraal blijven, klagen critici dat noch Lindemann noch zijn collega's specifiek commentaar geven op de beschuldigingen. Vragen van de media, met name of er een systeem was om vrouwen naar de zanger toe te brengen voor geslachtsgemeenschap tijdens concerten, blijven onbeantwoord. De band geeft toe dat de vermeende slachtoffers "recht hebben op hun standpunt". Ze hebben echter niet specifiek gereageerd op de bedreigingen met geweld tegen deze vrouwen door voornamelijk mannelijke Rammstein-fans in de afgelopen dagen. 

Britse vrouw (72) doodgebeten door hond

In Engeland is een 72-jarige vrouw aangevallen en gedood door een hond. Een 52-jarige man en een 49-jarige vrouw zijn gearresteerd op verdenking van het bezit van een verboden en onhandelbare vechthond, aldus de politie. Om wat voor ras het gaat, is onbekend. In Engeland zijn de pitbull terriër, Japanse Tosa, Argentijnse dog en de fila brasileiro verboden.

Het incident vond vrijdag plaats in Bedworth nabij Coventry. De gearresteerde vrouw raakte zelf gewond bij het bijtincident en moest met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht, haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. De hond is in beslag genomen. "Dit was een tragisch op zichzelf staand incident en er wordt nu een volledig onderzoek ingesteld om de omstandigheden vast te stellen", aldus een politiewoordvoerder.

Incidenten met honden, waarbij mensen gewond of zelfs gedood worden, komen regelmatig voor in het Verenigd Koninkrijk. Een zevenjarige jongen en twee mannen zijn woensdag in Londen aangevallen en gewond geraakt door een herdershond. De moeder van een 10-jarige die vorig jaar door een hond werd doodgebeten, roept nu publiekelijk op tot strengere regels voor het houden van honden. Volgens het Britse persbureau PA zijn er in het land al 15 mensen gedood door honden sinds de dood van de jongen in november 2021. Alleen al in het afgelopen jaar zijn bijna 22.000 mensen gewond door honden. 

Erdogan presenteert nieuw kabinet, koerswijziging op financiŰn verwacht

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft zijn kabinet gedeeltelijk gereorganiseerd en een economische ommekeer aangekondigd. De econoom Mehmet Simsek gaat het Ministerie van Financiën leiden en trachten de noodlijdende economie van het land weer op de rails krijgen. Simsek wordt zeer gerespecteerd op de financiële markten en wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de neoklassieke regels van economisch en financieel beleid. Tussen 2009 en 2018 was hij minister van Financiën en vicepremier.

De benoeming van Simsek lijkt te wijzen op een koerswijziging van het huidige economische beleid van Turkije. De huidige koers wordt als controversieel beschouwd. Ondanks de extreem hoge inflatie verlaagde de centrale bank in opdracht van Erdogan de rentetarieven in plaats van ze te verhogen in de strijd tegen de inflatie. De nationale munteenheid, de lira, deprecieerde echter drastisch, wat op zijn beurt het inflatieprobleem verergerde. 

Turkije moet veel goederen en grondstoffen importeren en betalen met vreemde valuta. Door de zwakke lira zijn deze opnieuw duurder geworden,de meerkosten komen voor rekening van de consument. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat de economie verder in elkaar zakt als het huidige beleid wordt voortgezet omdat de deviezenreserves uitgeput raken. De hoge inflatie treft vooral mensen met lage inkomens hard.

De autoritaire koers zal vermoedelijk blijven bestaan
Voormalig inlichtingenchef Hakan Fidan wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Erdogan. Fidan vervangt Mevlut Cavusoglu. Stafchef Yasar Güler werd benoemd tot minister van Defensie. De voormalige gouverneur van Istanboel, Ali Yerlikaya, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Erdogan, die al 20 jaar regeert, was eerder beëdigd voor een nieuwe termijn. De 69-jarige, die enigzins achterliep in peilingen, kreeg 52,2 procent van de stemmen in de tweede ronde van afgelopen weekend.

Zijn ambtstermijn van vijf jaar zal Erdogan in staat stellen zijn autoritaire beleid voort te zetten. Dit polariseerde het land, maar versterkte de positie van Turkije als regionale militaire macht. Na de beëdiging in het parlement vond in het presidentieel paleis een ceremonie plaats met hooggeplaatste vertegenwoordigers uit 78 landen en internationale organisaties, waaronder NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de Venezolaanse president Nicolas Maduro en de Hongaarse premier Viktor Orban.


Aandeel hernieuwbare energie in 2022 toegenomen naar 15 procent

In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 13 procent. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is iets gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie.

Het verbruik van hernieuwbare energie bedroeg 277 PJ (petajoule) in 2022, 6 procent meer dan een jaar eerder. Het totale finale energieverbruik bedroeg vorig jaar ongeveer 1850 PJ, ruim 7 procent lager dan het jaar ervoor en het laagst sinds 1990. Dit wordt met name veroorzaakt door een sterke daling in het aardgasverbruik. Mede door de daling van het totale verbruik steeg het aandeel hernieuwbare energie.

Weer meer nieuwe zonnepanelen
Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor met 45 procent naar 62 PJ. De belangrijkste oorzaak is de plaatsing van nieuwe zonnepanelen. De totale opgestelde capaciteit van zonnepanelen is vergeleken met een jaar eerder met 28 procent gestegen naar meer dan 19 duizend MW (megawatt).

Verder was 2022 ook een bijzonder zonnig jaar. Van de opgestelde zonnepanelen staat 20 procent in zonneparken en 80 procent op het dak of als zonwering boven parkeerplaatsen.

Windenergie toegenomen
Het energieverbruik uit windenergie is in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 13 procent toegenomen naar 78 PJ. Het verbruik uit windenergie op zee bedroeg ongeveer 30 PJ en was daarmee ongeveer gelijk aan dat van 2021. Het verbruik uit windenergie op land groeide in dezelfde tijd met 25 procent naar 47 PJ.

De totale capaciteit van windmolens was eind 2022 bijna 9 duizend MW, 14 procent meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is grotendeels te danken aan nieuwe windmolens op het land, hier is 950 MW bijgekomen. Het vermogen op zee steeg met 110 MW.

Verbruik biomassa daalt
Het bruto-eindverbruik van biomassa in 2022 liet een daling zien van 15 procent. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat er vorig jaar een kwart minder biomassa is meegestookt bij elektriciteitscentrales.

Daarnaast gelden sinds halverwege 2021 aangescherpte duurzaamheidscriteria voor bepaalde installaties op vaste en gasvormige biomassa. Wanneer deze niet worden nageleefd, telt de gebruikte biomassa niet mee voor het bruto-eindverbruik van energie volgens de Europese rekenmethode. Ondanks de daling wordt de grootste bijdrage aan hernieuwbare energie nog steeds geleverd door biomassa (40 procent).

Het verbruik van de biotransportbrandstoffen is met 4 procent gedaald in 2022. Er werd 7 procent meer biobenzine verbruikt, terwijl het verbruik van biodiesel met 12 procent is gedaald. Er werd wel veel meer biodiesel geleverd aan de internationale zeevaart.

Meer warmtepompen
De bijdrage van warmtepompen aan de totale hoeveelheid hernieuwbare energie is met 7 procent nog relatief klein maar stijgt wel. De totale hoeveelheid onttrokken warmte nam in 2022 vergeleken met een jaar eerder met ruim een kwart toe tot ruim 20 PJ.

Warmtepompen spelen een steeds grotere rol bij de verwarming van gebouwen. Met een warmtepomp wordt energie (warmte) onttrokken aan de buitenlucht of bodem (tot 500 meter diepte).

In 2022 zijn voor het eerst ook cijfers beschikbaar over het aantal hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een CV-ketel. Ongeveer een kwart van de in 2022 geïnstalleerde buitenlucht-waterwarmtepompen is hybride.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.