FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 juni 2023

BMX'er Kimmann grijpt naast World Cup-podium, ook Smulders naast het podium

In het Turkse Sakarya is het nieuwe World Cup-seizoen voor de BMX-racers van start gegaan. Zaterdag was de eerste dag met volop wedstrijden, zondag staat er nog een wedstrijddag op het schema in het vochtige Turkije.

Mannen
Olympisch kampioen Niek Kimmann kon bij de start net niet ver genoeg naar voren komen en werd ook nog eens van plek drie verdrukt door de Fransman Joris Daudet. Diens landgenoot Romain Mahieu snelde naar de winst, voor Diego Arboleda uit Colombia en Daudet, met Kimmann op vier. Mitchel Schotman, Dave van der Burg, Jaymio Brink en Ynze Oegema gingen er in de kwartfinales uit, Justin Kimmann, Elwin Remmerts, Nick Roelofs en Jay Schippers kwamen niet door de eerste rondes heen.

Vrouwen
Laura Smulders kende een zeldzaam matige start in de finale en moest genoegen nemen met plek zes, één plek voor Manon Veenstra. De winst was voor de Britse olympisch kampioene Bethany Shriever, die Zoe Claessens uit Zwitserland en de Amerikaanse Alise Willoughby klopte. Merel Smulders werd in de halve finales uitgeschakeld, Judy Baauw strandde in de kwartfinales.

Mannen onder 23
Jason Noordam kon zich nét niet in de strijd om de podiumplekken mengen, maar was wel 'best of the rest' in de finale: vierde. De winst was voor de Nieuw-Zeelander Rico Bearman, vlak voor de Tsjech Marek Neuzil en Filib Steiner uit Zwitserland. De halve finales waren het eindstation voor Tim Goossens en Casper Pipers, Bart van Bemmelen schopte het tot de kwartfinales en Roy Kater, Brian van Eeuwijk, Julian Bijsterbosch en Boris Brekelmans sneuvelden in de eerste rondes.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing schopte het tot de finale en startte daarin sterk, maar werd al snel wat weggedrukt. Ze herstelde zich echter goed en profiteerde van een aanvaring tussen de Tsjechische Eliska Bartunkova en Leila Walker uit Nieuw-Zeeland, waardoor Wissing alsnog plek drie pakte. De winst was voor de Française Tessa Martinez, voor landgenote Zoé Hapka. Renske van Santvoort en Indy Scheepers sneuvelden in de halve finales, Amber Walravens in de kwartfinales.

Zeer grote brand Amsterdam: bewoners geëvacueerd, snelweg afgesloten

De brandweer is vanavond massaal uitgerukt voor een brand op de zevende verdieping van een appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg, vlakbij de A2. Zo meldt AT5

Op foto's van een omstander is te zien dat de brand uitslaand is. De eerste melding kwam rond 20.00 uur binnen. Een halfuur later werd flink opgeschaald en nog even later naar het zogenoemde GRIP 1, wat betekent dat er coördinatie tussen de hulpdiensten nodig is. 

Zevende etage
De brand woedt op de zevende etage. Op foto's is te zien dat het eerst om een enkele woning ging, maar dat er inmiddels meerdere woningen door de brand zijn verwoest. 

Brandweermensen hebben bewoners uit woningen gehaald.  Ook zijn de A2 en A10 bij knooppunt Amstel afgesloten vanwege de rookontwikkeling. 

"Het pand is volledig ontruimd", liet de brandweer rond 21.30 uur weten. "De brand woedt nog in meerdere woningen en we zijn volop bezig met de brandbestrijding."

De rookwolk is van grote afstand te zien.

Het gaat om het Enter-gebouw. Dat bestaat uit 191 appartementen verdeeld over twee woonblokken. 

Barcelona draait finale in Eindhoven compleet om en wint Champions League

De vrouwen van FC Barcelona hebben voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Champions League gewonnen. Bij rust keek de Catalaanse ploeg nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar in de tweede helft zette Barcelona dat helemaal recht en won het uiteindelijk met 3-2 van VfL Wolfsburg.

Wolfsburg kende een droomstart in Eindhoven. Na drie minuten schoot de Poolse spits Ewa Pajor de Duitse ploeg op voorsprong. Barcelona was slordig in de opbouw en leverde de bal in bij Pajor, die vervolgens van net buiten de zestien raak schoot. Barcelona moest in de achtervolging en kreeg ook goede kansen via Irene Paredes en Caroline Hansen op de gelijkmaker, maar kwamen niet tot scoren. Tien minuten voor de rust was het wel raak voor Wolfsburg. Op aangeven van Pajor kopte Alexandra Popp de 0-2 binnen.

Barcelona leek voor een onmogelijke opgave te staan, maar al snel in de tweede helft maakte Patricia Guijarro de aansluitingstreffer en niet veel later maakte de Spaanse middenveldster ook de 2-2. Barcelona was helemaal terug in de wedstrijd, maar Wolfsburg herpakte zich goed en kreeg enkele schietkansen op de 2-3. Toch ging de winst naar Barcelona. Twintig minuten voor tijd werd er bij Wolfsburg slecht uitverdedigd door de Nederlandse Lynn Wilms, die bal ongelukkig tegen aan ploeggenote aan schoot, waarna de bal voor de voeten van de Zweedse Fridolina Rolfö viel en die de 3-2 binnenschoot. Wolfsburg probeerde het nog wel in de resterende twintig minuten en de tien minuten blessuretijd, maar tot scoren kwam de Duitse ploeg niet meer en pakte FC Barcelona voor de tweede keer in de geschiedenis bij de vrouwen de Champions League.

'Beveiliging omvormers zonnepanelen cruciaal voor veiligheid van burgers'

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) maakt zich ernstige zorgen over een groot deel van de zonnepaneelomvormers dat op de markt wordt gebracht. Het probleem beperkt zich echter niet tot zonnepaneelomvormers. Welke apparatuur is tegenwoordig niet meer connected? Van de gemiddelde burger mogen we niet verwachten dat deze zelf de beveiliging gaat inregelen. Stel je voor dat je een auto koopt, maar zelf de afstelling van de airbag nog moet doen. Beveiliging moet standaard aanwezig zijn in het product.

Het koppelen van omvormers, maar bijvoorbeeld ook thermostaten, camera's en wasmachines, zorgt voor veel gemak in huis. Hoe handig is het om de temperatuur van je woning alvast wat omhoog te zetten als je eerder thuis bent? De keerzijde is echter dat die informatie door kwaadwillenden zou kunnen worden gebruikt om zonnepaneelinstallaties in- en uit te schakelen. In grotere aantallen heeft dat dan weer effecten op het elektriciteitsnetwerk als geheel. Uiteraard moet de burger maatregelen treffen om de apparatuur veilig te houden door bijvoorbeeld sterke wachtwoorden te kiezen. Daarnaast moeten leveranciers die het eigen product het beste kennen, een veilig en betrouwbaar product opleveren.

F1: Verstappen pakt poleposition in Spanje

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Spanje. De Nederlander klokte op het circuit van Barcelona een tijd van 1.12,272 waarmee hij ruim sneller was dan Carlos Sainz en Lando Norris. Nyck de Vries zette de veertiende tijd neer.

Er was bij de start van de kwalificatie dreiging van regen waardoor alle coureurs meteen naar buiten gingen. Een aantal rijders zette een tijd neer voordat de rode vlag naar buiten kwam. Door de druppels op de baan vlogen verschillende coureurs de grindbak in en legden veel grind neer. Nadat het weer groen werd bleek het droog te zijn en werden de baanconditities beter en beter. Dit noopte alle rijders om de baan op te gaan en veel rondes te rijden. Opvallend was dat Fernando Alonso nog door het grind ging en zijn bolide beschadigde, terwijl Charles Leclerc geen snelheid in de Ferrari kreeg. Ook De Vries spinde tweemaal. Nadat de vlag gevallen was konden Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Alexander Albon, Leclerc en Logan Sargeant uitstappen.

In Q2 was het opnieuw spannend en werd de baan sneller en sneller. Ook in deze sessie waren enkele opvallende momenten, want Sergio Perez had weinig snelheid in de Red Bull en stuiterde bovendien van de baan. De Mexicaan kwam net tekort, net als Georde Russell met de Mercedes. De Brit had op zijn beurt een kleine aanrijding met teamgenoot Lewis Hamilton op het rechte stuk van start/finish. Ook Guanyu Zhou, De Vries en Yuki Tsunoda waren na de sessie klaar.

Verstappen zette in het laatste deel direct de toon met een 1.12,272 waarmee hij Hamilton en Norris ruim achter zich liet. In de tweede run was Verstappen nogmaals sneller onderweg, maar brak zijn poging af omdat niemand voor hem in de buurt van de snelste tijd kwam. Sainz schoof naar plek twee, voor Norris en de verrassende Pierre Gasly. De Fransman moet zich wel bij de stewards melden omdat hij zowel Sainz als Verstappen had opgehouden. Hamilton klokte de vijfde tijd, voor Lance Stroll, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Alonso en Oscar Piastri.

Mogelijk hittegolf?

Mogge!

Bij hoge uitzondering duik ik even op. Mijn  schrijvende weercarriere heb ik inmiddels achter mij gelaten. In eerste instantie was dat vrij lastig, maar inmiddels voelt het prima zo. Ik heb het ruim 10 jaar gedaan, en eigenlijk heb ik in al die jaren alles wel een keer vertelt. Dat speelde al een tijdje, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nu wel opgelucht ben dat het niet meer hoeft.

Er is echter één maar... mocht het echt bijzonder of extreem zijn of worden dan kom ik even uit mijn schone-slaap toestand. En blijkbaar mag ik al meteen aan de bak.  

Het is al behoorlijk bijzonder wat wij de afgelopen 2 weken zagen. Een strak aanhoudende noordelijke stroming die zeer regelmatig voor grote verschillen zorgde. Met name de hardnekkigheid hiervan was echt vrij uniek.

In het noorden en op de Wadden was het vaak niet warmer dan 12 graden bij veel bewolking. Voeg je daarbij een stevig briesje aan toe, en dan heb je een reeks dagen die niet in december zouden misstaan.

Een deel van die bewolking trok ook regelmatig zuidwaarts en dan hadden andere delen van het land ook met troosteloos weer te maken, tegen de tijd dat die wolkenvelden oplosten of wegtrokken was de dag al bijna aan het eind.

Landelijk gezien hebben we de 25 graden, en dus een zomerse dag nog niet behaald. Ik heb het dan wel over De Bilt. In het zuiden, oosten en deels ook noordoosten  is die waarde al wel behaald. De 25 graden werd de afgelopen jaren soms al in maart behaald. Ook het weinige aantal dagen met temperaturen van 20 graden en hoger waren ook spaarzaam en onder normaal.

Het bleef hierbij ook volledig droog en veel plekken in het land hebben inmiddels al ruim 2,5 week geen druppel meer gezien. Het zit ook absoluut niet in de verwachting dat daar ook snel verandering gaat. komen. Sterker nog, ik sluit niet uit dat met name langs de kust het wel eens een volledig droge maand kan gaan worden. Goed, dat is wat voorbarig, maar er is absoluut geen teken dat er ineens een verandering gaat komen in de vorm van fronten.

De zeer geringe neerslagsignalen die we over een dag of 12 zien  zijn convectief en dat wil dus zeggen in de vorm van een enkele regen-of onweersbui, en die vinden we dan altijd in warmste of iets hogere plekken van ons land, vandaar dat dat ik dus de gok durf te wagen dat het langs de kust wel eens een volledig droge maand kan worden. 

In dat geval komen we alhier dan uit op ruimj 6 weken zonder een druppel, en dat heb zelfs ik nog nooit meegemaakt. Maar goed, de maand is nog jong, maar zoveel eensgezindheid in alle modeluitvoer tot 2 weken vooruit is erg bijzonder. 

Wat gaat er wel veranderen? Het gaat warmer worden en flink ook. 

Het bijzonder krachtige en stroperige hogedrukgebied gaat aan de wandel en kiest meer een positie boven Scandinavie. Bij ons betekent dat dat de wind geleidelijk naar het oosten gaat draaien en dan kan de aanvoer van droge en steeds warmere lucht goed op gang komen.

Helemaal uitsluiten doe ik een westelijker positie van het hoog ook nog niet, en in dat geval krijgen wolken en (veel) lagere temperaturen voor het noorden van het land opnieuw een kans. Deze kans wordt echter nauwelijks ondersteund. 

Dit weekend en het begin van volgende week is het nog vrij gematigd met temperaturen tussen de 19 en 25 graden van noord naar zuid. 

Als de wind dan 'om' is zien we al snel de eerste landelijke 25 graden verschijnen dat lijkt rond donderdag te gaan gebeuren. En daarna lijken we af te stevenen op in ieder geval een regionale hittegolf.

Op dit moment wordt een reeks van een dag of 5 van 30 graden en zelfs iets meer berekend voor een groot deel van het land. In dat geval hebben we een hittegolf te pakken. Dat zeg ik nu, omdat ook daarna ook zeker geen sprake is van een afkoeling.

In alle gevallen blijft het dus gewoon droog en stevenen we af op nieuwe records, hoe gek dat na het afgelopen voorjaar ook mag klinken. Zeker met de vaak aanwezige wind, en veel zon kan dat dan erg snel gaan. 

Waar vinden we dan wel buien?  In het Middellandse Zeegebied. Het satellietbeeld zegt alles over hoe het al geruime tijd gaat en voorlopig ook blijft. In de ochtend zon, in de middag vorming van soms zware regen- en onweersbuien. En dat in gehele gebied. Ook dat is erg bijzonder.  

Ik ben benieuwd wanneer ik weer iets mag vertellen.  

Tot ziens!

Primeurman. 

Satellietbeeld4 (Foto: Sat24)
                             Satellietbeeld4 (Foto: Sat24) Best uniek satellietbeeld!

Vesti wint gedeeltelijke F2-regenrace in Barcelona, Verschoor 6e

Op een aanvankelijk flink nat circuit van Barcelona hebben de talenten in de Formule 2 zaterdagmiddag hun hoofdrace afgewerkt. Dat werd vooral halverwege een tactisch spel, hoewel ze daar enige hulp bij kregen van de safety car.

De top-10 van de kwalificatie werd voor de startopstelling van de sprintrace weer omgedraaid, waardoor de Belg Amaury Cordeel van poleposition mocht vertrekken, naast Jak Crawford. Ze werden gevolgd door Frederik Vesti, Victor Martins, Dennis Hauger, Ayumu Iwasa, Jack Doohan, Enzo Fittipaldi, Theo Pourchaire en Oliver Bearman - Richard Verschoor startte als twaalfde.

Het was wat nat in Barcelona en dus moest er gelijk gestart worden vanachter de safety car, waarbij Cordeel de leiding zowaar behield. Crawford kwam al snel in de problemen en zakte ver weg, Vesti, Martins en Hauger completeerden de top-4 na één ronde en Verschoor was al opgeschoven naar de achtste plek.

Vesti ging al snel langs Cordeel naar de leiding en niet veel later werd de Belg ook gepasseerd door Martins, terwijl het na een ronde of tien langzamerhand droger begon te worden. Cordeel kreeg het zwaar en werd gepasseerd door Hauger, Pourchaire en Doohan, terwijl Bearman ook gelijk op zijn plek zat te azen.

Met een kleine tien ronden te gaan kwamen de eerste rijders hun banden inwisselen voor slicks, aangevoerd door de in het middenveld rijdende Indiërs Jehan Daruvala en Kush Maini. Die waren aanvankelijk een stuk langzamer, maar na een ronde of twee noteerde Daruvala ineens de snelste raceronde.

Kort daarop parkeerde Juan Manuel Correa zijn auto met de slicks in het grind, waardoor Pourchaire vanaf plek vijf gelijk binnen kwam met een mogelijke safety car in gedachten - de virtual safety car was alvast een feit. Ook Verschoor was slicks komen halen en kort daarop kwam de safety car naar buiten, precies op tijd voor Vesti en Martins om snel naar binnen te komen.

Uiteindelijk bleef niemand op de regenbanden rijden en dus reed men achter de safety car in een vrij overzichtelijke volgorde: Vesti, Martins, Hauger, Pourchaire en Verschoor, die een mooie sprong had gemaakt. Met nog drie ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid en Pourchaire ging gelijk voorbij Hauger, terwijl Verschoor aangevallen werd door Bearman.

Nog een paar bochten later nam Pourchaire teamgenoot Martins te grazen voor plek twee, maar Vesti hield hem wel van het lijf en pakte de overwinning, voor Pourchaire en Martins. Hauger finishte als vierde, voor Doohan en een prima zesde plek voor Verschoor.

Verstappen opnieuw de snelste in Barcelona

Max Verstappen heeft ook in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd gereden. De Nederlander kwam op het circuit van Barcelona tot een tijd van 1.13,664 waarmee hij een fractie sneller was dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en Lewis Hamilton met de Mercedes. Nyck de Vries kwam tot de twaalfde tijd.

Vanwege de dreiging van regen gingen de coureurs direct naar buiten en kwamen er meteen snelle tijden op de klokken. De sessie kreeg snel een code rood doordat Logan Sargeant zijn Williams bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish de grindbak instuurde en de muur raakte. Net op dat moment begon het te druppelen en daarom besloten de teams na het vrijgeven van de baan niet direct het asfalt op te gaan. Halverwege de sessie kwamen de eerste auto's op de intermediates in actie en richting einde sessie droogde de baan weer op, maar het was niet droog genoeg om aan de tijden van het begin van de sessie te komen.

Wehrlein pakt overtuigende Formule E-zege in straten Jakarta

In de straten van het Indonesische Jakarta is zaterdag de tiende race van het Formule E-seizoen verreden. Met name in het begin was het af en toe tamelijk chaotisch, het tweede deel van de race was een stukje minder spannend.

Maximilian Günther vertrok voor het eerst vanaf poleposition, de eerste WK-pole in een formuleauto voor Maserati sinds Juan Manual Fangio tijdens de Grand Prix van Argentinië in 1958. Jake Dennis van Andretti stond naast Günther, voor Porsche-coureur Pascal Wehrlein, Jean-Eric Vergne, Stoffel Vandoorne (beiden Penske), Maserati-rijder Edoardo Mortara, Abt-coureur Robin Frijns en René Rast voor McLaren.

Günther kende een prima start en behield de leiding, terwijl Wehrlein opschoof naar plek twee en Vandoorne met een sterke start de derde plek pakte, voor Dennis, Vergne en Frijns. Al snel opende Wehrlein met succes de aanval op Günther, terwijl Vandoorne als eerste van de coureurs vooraan zijn eerste zes minuten Attack Mode pakte. Wehrlein en Vergne pakten kort daarna ook hun eerste Attack Mode, Günther en Dennis volgden nog iets later.

Het bleef stuivertje wisselen rond het pakken van de Attack Modes, na twintig ronden had Wehrlein de leiding weer in handen, voor Dennis, Günther, Vandoorne en Vergne. Daar veranderde in de tweede helft van de race niks meer aan en dus pakte Wehrlein de overwinning in Jakarta, waar zondag ook weer een race op het schema staat, voor Dennis en Günther - Frijns finishte als negende.

Man vast in knijper vuilniswagen

In de Van Hilligaertstraat in Amsterdam is een man vanochtend door een knijper van een vuilniswagen opgepakt toen hij daar op straat lag te slapen. Volgens een wijkagent lag de man tussen twee opgestapelde matrassen, waardoor medewerkers van de opruimingsdienst hem niet zagen liggen.

Volgens de politie liet de man "van zich horen" toen hij door de knijper opgepakt werd, waarna hij weer op de grond werd gelegd. Een wijkagent die ter plaatse was, zegt dat de man "met de schrik vrij is gekomen."

De man was bij kennis toen hij door de politie werd aangetroffen. Hij heeft vermoedelijk geen letsel opgelopen, maar is wel ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Een woordvoerder benadrukt dat de politie het voorval als een bedrijfsongeval beschouwt en alleen ter plaatse was om eerste hulp te verlenen.

Youtube stopt verwijderen nepnieuws Amerikaanse verkiezingen 2020

Twee jaar nadat YouTube zich is gaan inzetten om desinformatie tegen te gaan, wil het videoplatform zijn richtlijnen wijzigen. In de toekomst "zal er geen inhoud meer worden verwijderd die valse beweringen doet over fraude, fouten of storingen bij de presidentsverkiezingen van 2020 en andere eerdere Amerikaanse verkiezingen."

Het Amerikaanse bedrijf zei op zijn officiële blog dat het na twee jaar en tienduizenden verwijderde video's tijd was om de impact van dit beleid in het huidige veranderde landschap opnieuw te evalueren. Hoewel het verwijderen van de inhoud "enkel desinformatie" beteugelt, kan het ook het "onbedoelde effect hebben dat politieke meningsuiting wordt beperkt", aldus YouTube.

De geactualiseerde richtlijn is daarom per direct van kracht. Andere regels zijn echter blijven echter bestaan, waaronder het verbod op inhoud die kiezers zou kunnen misleiden of mensen zou kunnen verleiden om democratische processen te verstoren.

De beslissing stuitte meteen op kritiek. De onafhankelijke organisatie Free Press vroeg YouTube om de "gevaarlijke beslissing" per direct in te trekken. Het online platform zou "helemaal fout" zitten met zijn rechtvaardiging ten gunste van de vrijheid van meningsuiting. Integendeel, haat en verkeerde informatie bedreigen “onze democratie” in een steeds meer gepolariseerd politiek landschap, aldus Free Press. 

Ruim vijftig straatdealers opgepakt in Amsterdam

De politie heeft het afgelopen weekend 55 dealers van (nep)drugs opgepakt op de Amsterdamse Wallen. Dat gebeurde tijdens een actie tegen straatdealers. Zo meldt AT5

De actie werd uitgevoerd door agenten in burger en uniform. De politie houdt regelmatig dit soort acties, die vooral in de avonden en nachten plaatsvinden. Volgens de politie had een 'behoorlijk' deel van de straatdealers nepdrugs bij zich. 

"De straathandel in nep- en echte drugs zorgt voor veel criminaliteit en overlast in de binnenstad", schrijft de politie. "Vooral in het Wallengebied. Straatdealers hangen op straat rond, vallen bezoekers lastig en gedragen zich vaak agressief."

Naast de (nep)drugs is ook het geld van de straatdealers afgepakt. Er zijn 39 gebiedsverboden uitgedeeld. Doordat het Openbaar Ministerie tijdens de actie op het politiebureau aanwezig was, kregen de verdachten direct te horen wanneer ze naar de rechtbank moeten of welk geldbedrag ze moeten betalen.

Samenwerking
Omdat een deel van de straatdealers geen verblijfsvergunning heeft, was ook de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) aanwezig. "Deze samenwerking is erg belangrijk omdat de partijen dan met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief op kunnen treden", stelt de politie.

Actiedag voor Nationaal Heksenmonument

Om 12:00 uur vanmiddag worden er in verschillende plaatsen in Nederland witte bloemen gelegd ter herdenking van de heksenverbrandingen. Volgens de initiatiefnemers zijn de heksenjachten 'de enige grootschalige historische moordpartij waar we nog lollig over doen.' 

Volgens de mensen achter het Nationaal Heksenmonument zijn er eeuwenlang tienduizenden, waaronder voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd omdat zij een heks zouden zijn. Ook in Nederland. Ze zijn van mening dat dit zijn sporen heeft nagelaten in de vrouwen van nu: hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien. 

Het Nationaal Heksenmonument: "De heksenjachten zijn de enige grootschalige historische moordpartij waar we nog lollig over doen. Daarmee laten we een kans liggen: een historisch drama kan alleen helen als je het recht in de ogen kijkt. Daarom pleiten wij voor een Nationaal Heksenmonument."

Op de website van het Nationaal Heksenmonument is een lijst van plaatsen te vinden waar er bloemen gelegd worden. Ook is er een lijst met namen van heksen te vinden.  

O'Sullivan wint chaotische F3-sprintrace in Barcelona

Op het circuit van Barcelona hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdagochtend hun sprintrace afgewerkt. Daar werd flink in geknokt en dat zorgde vooral in de subtop voor de nodige chaos, maar vermakelijk was het wel.

De top-12 op de grid bestond weer uit de omgekeerde top-12 van de kwalificatie van vrijdag, wat poleposition betekende voor Zak O'Sullivan. Luke Browning stond naast hem, voor Gregoire Saucy, Leonardo Fornaroli, Mari Boya, Sebastian Montoya, kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto, Paul Aron, Dino Beganovic, Franco Colapinto, Taylor Bernard en Pepe Marti.

De eerste ronde verliep ietwat chaotisch, maar O'Sullivan en Browning behielden hun posities, terwijl Fornaroli langs Saucy ging en Aron uit de startblokken naar de vijfde plek schoot, voor Montoya en Bortoleto. Ido Cohen eindigde ondertussen in de grindbak en dat zorgde ervoor dat de safety car de baan op kwam.

Nadat de safety car weer binnen was gebeurde er voorin niet al te veel: O'Sullivan en Browning reden zich wat los van de rest, waar Fornaroli, Saucy, Aron, Montoya en Bortoleto het pak aanvoerden. Halverwege de race opende Browning de aanval op O'Sullivan, zonder succes, maar achter hen werd ook stevig gevochten: Fornaroli verdedigde zijn derde plek, Aron, Montoya én Bortoleto gingen allemaal langs Saucy.

Het gevecht ging in alle hevigheid door en bracht Bortoleto naar de vierde plek, terwijl Montoya door het grind ging en een van zijn banden het zag begeven en Beganovic met eveneens een lekke band in het grind eindigde. Met ook nog Christian Mansell in het grind werd de safety car weer van stal gehaald, waarna we met drie ronden te gaan weer konden racen: O'Sullivan voorop, voor Browning, Fornaroli, Bortoleto en Aron.

O'Sullivan hield vooraan stand, Browning pakte plek twee en Fornaroli sleepte de derde plek over de meet, voor Bortoleto, Aron, Colapinto en Boya.

Dubbelaars Koolhof, Middelkoop en Schuurs naar achtste finales op Roland Garros

Op het gravel van Roland Garros in Parijs zijn de Nederlandse tennissers lekker bezig in het dubbelspel. Vrijdag kwamen er weer vier duo's met een Nederlands tintje in actie en dat leverde voor alle vier een overwinning op.

Mannendubbel
De als eerste geplaatste Wesley Koolhof en Neal Skupski stonden tegenover Pedro Cachin uit Argentinië en diens Chinese kompaan Wu Yibing. Dat werd niet al te ingewikkeld voor het Nederlands-Britse duo: 6-4, 6-2. Matwé Middelkoop speelde samen met de Duitser Andreas Mies, met wie hij als twaalfde is geplaatst, tegen het Franse wildcardduo Jonathan Eysseric/Harold Mayot, dat met 7-5, 6-3 verslagen werd.

Vrouwendubbel
Demi Schuurs is met de Amerikaanse Desirae Krawczyk als vijfde geplaatst in Parijs en had het in de tweede ronde niet bepaald lastig: Jasmine Paolini en Martina Trevisan uit Italië werden met twee keer 6-2 vakkundig opzij geschoven.

Gemengd dubbel
Middelkoop kwam nog een keer in actie, dit keer in de eerste ronde samen met de Indonesische Aldila Sutjiadi. Ze namen het op tegen Anna Danilina uit Kazachstan en de Mexicaan Santiago Gonzalez, die met 6-3, 6-2 niet al teveel problemen opleverden.

FOK! Wat een weer: zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een kort bericht wat heel veel veranderd er niet. Het is vandaag zonnig en de temperatuur loopt op tot 22 graden land inwaarts, langs de kust een paar graden minder door de vrij krachtige wind uit het eindeloze noorden. Morgen wat meer wolken en een graadje warmer.

Tot morgen!

Groen in het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)
Groen in het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Man veroordeeld voor poging doodslag tijdens Nijmeegse Vierdaagsefeesten

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige man uit Arnhem tot een jeugddetentie van 99 dagen en een voorwaardelijke maatregel tot Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ). De man maakte zich tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen in 2022 schuldig aan een poging tot doodslag.

De man en het slachtoffer kwamen elkaar tegen in de kroeg tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen in juli 2022. Er was al langer een conflict gaande tussen hen. Het slachtoffer wilde de man een boks geven, maar er ontstond een woordenwisseling. Daarop trok de man een mes en stak het slachtoffer in zijn buik. Het slachtoffer verkeerde in levensgevaar. Dankzij een spoedingreep in het ziekenhuis werden de gevolgen van de messteek niet nog veel groter. Tijdens de rechtszaak bekende de man het steken in de buik. Daarmee komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van de poging tot doodslag. 

Advies deskundigen
De deskundigen beschrijven dat de man op verstandelijk beperkt niveau functioneert en dat zijn beoordelingsvermogen daarom beperkt is. Hij kan de gevolgen van zijn handelen niet overzien en heeft pedagogische sturing nodig. De deskundigen adviseren daarom om het jeugdstrafrecht toe te passen en het feit in verminderde mate aan de man toe te rekenen. Vanwege de complexe problematiek van de man en zijn strafblad, is de kans op gewelddadig gedrag in de toekomst groot. Dit leidt ertoe dat een stevige maatregel nodig is met een langere duur en intensievere klinische behandelmogelijkheden, startend in een gesloten forensisch jeugdinstelling. Daarom adviseren de deskundigen om een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen, waarbij wordt toegewerkt naar een geschikte woonplek met voldoende begeleiding, ambulante behandeling en een zinvolle dagbesteding. 

Rechtbank past jeugdstrafrecht toe
De inhoud van de rapportages en het strafblad van verdachte scheppen voor de rechtbank een zorgelijk beeld. Er is sprake van een jonge dader met complexe problematiek, die gemakkelijk overgaat tot geweld en waarbij het ontbreekt aan structuur en stabiliteit. De rechtbank neemt het advies van de deskundigen over en gaat uit van de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Ook past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. Het voorgaande, afgezet tegen de ernst van het feit, maakt dat de rechtbank een jeugddetentie oplegt van 99 dagen. De tijd die de man al in voorarrest zat, gaat daar van af. Dat betekent dat de man niet teruggaat naar de gevangenis. 

Starten met behandeling
De rechtbank vindt het belangrijk dat de man zo snel mogelijk begint aan zijn behandeltraject. Naast de jeugddetentie volgt de rechtbank ook het advies op om aan de man een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen. Aan de voorwaardelijke maatregel worden de voorwaarden verbonden die de reclassering adviseert, zoals een klinische behandeling in een gesloten instelling en behandeling voor zijn middelenproblematiek. Daarna moet de man meewerken aan plaatsing in een instelling voor begeleid wonen. Ook legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op. Als de man niet meewerkt aan (1 van) deze voorwaarden, kan hij alsnog worden geplaatst in een inrichting voor jeugdigen.  

Schadevergoeding
Tot slot moet de man in totaal een bedrag van 8 duizend euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. 

Honderd patiënten met corona in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen liggen nog ongeveer honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021. In de afgelopen twee weken zijn zo’n vijftig ziekenhuisbedden vrijgekomen, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Precies een jaar geleden, begin juni 2022, behandelden ziekenhuizen bijna tweehonderd positief geteste mensen. Begin juni 2021 waren meer dan achthonderd coronapatiënten opgenomen. Meer hierover bij Skipr.

Treinongeluk India, meer dan 200 doden en 900 gewonden

Bij een botsing tussen twee passagierstreinen in de Oost-Indiase deelstaat Odisha zijn zeker 207 mensen omgekomen en ongeveer 900 mensen gewond geraakt.

Hulpverleners zeiden dat het aantal verder zal stijgen naarmate de reddings- en bergingswerkzaamheden vorderden. Het precieze verloop van het ongeval is nog onduidelijk. Aangenomen wordt dat de Coromandel Express, die van Kolkata naar Chennai rijdt, vrijdag in botsing met een andere passagierstrein, de Howrah Superfast Express kwam. De Howrah Superfast Express ontspoorde en raakte verwrongen met de Coromandel Express, aldus de autoriteiten van South Eastern Railway in een verklaring. Hierna werd gemeld dat er ook nog een goederentrein bovenop reed. Spoorwegminister Vaishnaw zei dat hij opdracht had gegeven tot een onderzoek om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Premier Modi tweette dat zijn gedachten bij de families van de slachtoffers zijn in dit uur van verdriet. Treinongelukken komen vaker voor in India.


Jamie Foxx ontkent 'verlamd en blind' te zijn

De bekende acteur en zanger Jamie Foxx is gedwongen in te gaan op roddels en achterklap op sociale media dat hij verlamd en blind is geworden als gevolg van het COVID-19-vaccin. In een recente verklaring ontkrachtte Foxx deze geruchten en benadrukte hij het belang van nauwkeurige informatie als het gaat om volksgezondheidskwesties.

De misleidende beweringen suggereerden dat Foxx een bloedstolsel in zijn hersenen kreeg nadat hij gevaccineerd was tegen COVID-19, met verlamming en blindheid tot gevolg. Foxx heeft echter duidelijk gemaakt dat deze beschuldigingen volkomen ongegrond zijn en geen waarheid bevatten.

De acteur, bekend van zijn rollen in films als Ray en Django Unchained, drong er bij zijn fans en het publiek op aan niet het slachtoffer te worden van verkeerde informatie en complottheorieën rond vaccins. Hij benadrukte het belang van vertrouwen op betrouwbare bronnen en wetenschappelijk bewijs bij het nemen van beslissingen over persoonlijke gezondheidskeuzes. 

Bijbel wegens pornografische inhoud verboden in schooldistrict Utah

Een 'bezorgde' ouder heeft de Bijbel (King James versie) laten verwijderen uit alle schoolbibliotheken in het Davis School District in Utah. Het Davis School District - het op één na grootste openbare schoolsysteem van de staat met bijna 74.000 leerlingen van kleuter tot en met twaalfde jaar - heeft het boek grotendeels uit de roulatie genomen, maar het nog wel bewaard in de bibliotheken van de middelbare scholen.

De ouder beriep zich op een nieuwe wet die het verwijderen van 'pornografische' boeken uit schoolbibliotheken toestaat. De verwijdering van de Bijbel uit de scholen werd aangevraagd omdat het "een van de meest door seks geteisterde boeken is die er zijn".

De wetgevende macht van Utah keurde in 2022 het controversieel wetsvoorstel HB374 goed, dat wetgevers hebben opgesteld om inhoud die als pornografisch wordt beschouwd uit K-12-bibliotheken en klaslokalen te kunnen verwijderen. Utah Parents United, een conservatieve ouderrechtenorganisatie, heeft sterk gelobbyd voor het invoeren van HB374. 

In een kopie van de klacht die NBC News in handen heeft gekregen, zegt de 'bezorgde' ouder dat zijn verzoek om de Bijbel uit de scholen te laten verwijderen in feite een protest is tegen HB374.

"Ik bedank de wetgevende macht van Utah en Utah Parents United voor het zoveel makkelijker en efficiënter maken van dit belachelijke proces om boeken te verbieden die je niet eens hoeft te lezen of bewijzen hoeft te overleggen om een verbod te bekrachtigen. Je hoeft het boek niet eens te zien!" aldus de ouder in zijn aanklacht.

De klacht bevatte een getypte lijst van acht pagina's met voorbeelden van aanstootgevend materiaal uit de Bijbel, waarin de exacte geschriften werden geciteerd.

"Incest, onanie, bestialiteit, prostitutie, genitale verminking, fellatio, dildo's, verkrachting en zelfs kindermoord", schreef de ouder. "U zult ongetwijfeld vinden dat de Bijbel, onder Utah Code Ann. § 76-10-1227, 'geen waarden bevat voor minderjarigen' omdat het pornografisch is volgens onze nieuwe definitie."

Een beoordelingscommissie van het district handelde naar aanleiding van de klacht en onderzocht de King James versie van de Bijbel, met het oog op de Utah wetten die betrekking hebben op openbare obsceniteit, pornografie en ander ongepast materiaal, aldus ambtenaren.

Die commissie besloot "het boek alleen in de schoolbibliotheek te houden op het niveau van de middelbare school op basis van leeftijdsgeschiktheid vanwege vulgariteit of geweld", volgens een verklaring van Christopher Williams, een woordvoerder van het district in Farmington, aan NBC News op vrijdag. Tegen het besluit van de commissie is beroep aangetekend "door een persoon die wil dat de Bijbel uit alle schoolbibliotheken wordt verwijderd", de zaak zal worden besproken door een driekoppige commissie van de Onderwijsraad van het district voordat het voltallige panel uiteindelijk beslist, voegde Williams eraan toe. Er wordt aangenomen dat slechts zeven of acht bibliotheken in de basisscholen en middelbare scholen van het district de Bijbel op hun planken hebben staan en het boek maakt geen deel uit van het lesprogramma, voegde Williams eraan toe.

Amsterdamse blotebillenskater Henri (66) overleden

Een van de meest iconische Amsterdammers, helaas veel te jong overleden. Er zullen weinig Amsterdammers zijn die hem nog nooit hebben gezien. Vooral in de jaren '80 en '90 hoorde hij helemaal bij het Amsterdamse straatbeeld. Henri Pronker, beter bekend als de 'skater met de reetveter', de 'blotebillenskater' of de 'stringskater', is deze week overleden. Hij was ziek en is 66 jaar geworden. Zo meldt AT5.

"Hoeveel foto's moeten er niet van hem gemaakt zijn?", vraagt Erik Tange, de oprichter van Friday Night Skate, zich hardop af als we hem spreken over zijn overlijden. En die foto's en dat gezien worden, daar deed hij het juist helemaal niet voor. "Henri is een van de meest bescheiden mensen die ik ken. Schuchter bijna".

Symbool voor de vrijheid
Hoe tegenstrijdig het misschien klinkt als je zo de straat op gaat, maar op een gegeven moment ging Henri het liefst om 4 uur 's ochtends, bij zonsopgang, skaten. "Dan had hij niet zoveel last van al die mensen die naar hem keken en foto's maakten. Het was puur een symbool voor de vrijheid in Amsterdam, voor het feit dat het gewoon kon, dat hij op die manier de straat op ging".

Pronker had in 1999 een bijrol als zichzelf in de actiethriller Do Not Disturb van regisseur Dick Maas. Dinsdag om 11.00 uur wordt afscheid van hem genomen in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.