Israël: raketten uit Syrië en massale protesten tegen justitiële hervorming

Ondanks dat president Netanyahu het wetgevingsproces over de controversiële juridische hervormingen heeft 'gepauzeerd', gaan de protesten in Israël door. Honderdduizenden mensen zouden de straat op zijn gegaan in Tel Aviv. Ondertussen wordt het land aangevallen door raketten uit Syrië.

Ondanks de ernstige onrust in Israël gaan de protesten tegen de controversiële justitiële hervorming van de regering van premier Benjamin Netanyahu door. Zoals al weken het geval is, gingen ook deze zaterdagavond duizenden mensen in Tel Aviv, Jeruzalem en andere steden de straat op om te protesteren tegen de plannen van de extreemrechtse coalitie, ook al kondigde Netanyahu op 27 maart een pauze in het wetgevingsproces aan. 

Volgens de organisatoren namen 258.000 mensen deel aan de grootste demonstratie van het land in Tel Aviv; de politie noemde aanvankelijk geen getallen. Net zoals de afgelopen 14 weken, zwaaiden de demonstranten met Israëlische vlaggen en hielden spandoeken omhoog met de tekst 'Red de democratie' en 'Netanyahu leidt ons naar oorlog'.

De situatie in Israël is momenteel uiterst gespannen. In Tel Aviv is vrijdagavond een 36-jarige Italiaanse toerist gedood en zeven andere toeristen gewond geraakt bij een aanval op de drukke strandpromenade. De moordenaar, die volgens de politie een Arabisch-Israëliër was, reed met zijn auto in op voorbijgangers voordat hij werd doodgeschoten. Een paar uur eerder waren twee Israëlisch-Britse zusters uit de nederzetting Efrat op de bezette Westelijke Jordaanoever omgekomen bij een vuurwapenaanval. Hun moeder raakte zwaargewond.

De rellen vallen samen met de islamitische heilige maand Ramadan, de joodse feestdag van Pesach en het christelijke feest van Pasen. Ondanks dringende oproepen tot terughoudendheid, is het geweld elke dag aan de gang sinds Israëlische politieagenten woensdag met geweld in botsing kwamen met Palestijnen in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Als reactie hierop kreeg Israël te maken met zwaar raketvuur vanuit Libanon en Gaza, waarvan Israël de Palestijnse Hamas de schuld gaf. In antwoord daarop bombardeerde Israël Hamas-posities in de Gazastrook en Zuid-Libanon.

Raketvuur vanuit Syrië
Zaterdagavond laat werden vanuit Syrië drie raketten op Israël afgevuurd, aldus het Israëlische leger. Een raket landde op "open terrein" in het zuiden van de door Israël geannexeerde Golanhoogte. Op dezelfde dag werd in het noorden van de Westelijke Jordaanoever een 20-jarige Palestijnse man doodgeschoten door Israëlische soldaten, zo maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Als reactie op de golf van geweld heeft Israël de veiligheidsmaatregelen fors aangescherpt. Vanaf zondag worden vier reservebataljons van de grenspolitie ingezet in stadscentra, en ook het ministerie van Defensie bevestigde zaterdagavond dat er militairen waren gemobiliseerd om de politie te ondersteunen. Tegelijkertijd kondigde het aan de reisbeperkingen naar Israël voor Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zou verscherpen. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers.

Sinds begin januari heeft het Israëlisch-Palestijns conflict het leven geëist van ten minste 92 Palestijnen, 18 Israëli's, een Oekraïner en een Italiaan, volgens een AFP-telling op basis van officiële verklaringen van beide partijen. Aan Palestijnse zijde vallen zowel strijders als burgers onder de doden. De slachtoffers aan Israëlische zijde zijn voornamelijk burgers, onder wie drie leden van de Arabische minderheid.