31 ontvoerde kinderen weer terug in Oekraïne

Onder het mom van een zomerkamp werden Oekraïense kinderen ontvoerd naar Russisch grondgebied. Om ze terug te krijgen, moeten de families zelf naar Rusland afreizen - een prestatie die een hoog risico met zich meebrengt. Ze krijgen steun van een ngo. Volgens zijn eigen verklaringen is de bijzonder moeilijke missie met succes volbracht.

De Oekraïense niet-gouvernementele organisatie (NGO) 'Save Ukraine' zegt erin geslaagd te zijn om 31 naar Rusland ontvoerde kinderen terug te brengen naar hun families. Volgens video-opnamen staken de kinderen met rugzakken en koffers te voet de grens over tussen het door Rusland bezette en door Oekraïne gecontroleerde gebied. Volgens Save Ukraine waren ze eerder ontvoerd uit door Rusland bezette gebieden in de regio's Charkov en Cherson. 

Het hoofd van Save Ukraine, Mykola Kuleba, schreef dat 31 kinderen weer terug bij hun familie zijn. Het was tot nu toe de moeilijkste missie van zijn ngo. 'Save Ukraine' voert campagne voor de repatriëring van ontvoerde Oekraïense kinderen. Kuleba prees de 'heldhaftige moeders' die op zoek gingen naar hun kinderen. De Russische geheime dienst FSB onderwierp de vrouwen aan een 13 uur durend verhoor, een oudere vrouw die op zoek was naar twee kleine kinderen was door alle 'stress' overleden.

De kinderen zouden afkomstig zijn uit de bezette delen van de Oekraïense regio's Kharkiv en Cherson. Hun ouders stonden onder grote druk om hun kinderen naar een zomerkamp te sturen, zo werd gezegd op een persconferentie in Kyiv na de terugkeer van de kinderen. Eenmaal in Rusland leefden de kinderen in ongunstige omstandigheden, zei Kuleba, voormalig commissaris voor kinderrechten in Oekraïne. "Er waren kinderen die in vijf maanden tijd vijf keer van locatie veranderden, en sommige kinderen zeiden dat ze tussen ratten en kakkerlakken moesten leven."

Drie kinderen die als onderdeel van een eerdere reddingsmissie terugkeerden naar hun familie in Oekraïne, meldden dat ze vier tot zes maanden in Russische kampen moesten leven. Ze werden steeds naar een andere plek gebracht. "We zaten opgesloten in een apart gebouw", zei Vitaly, een kind uit de Kherson-regio van wie de leeftijd niet bekend was, tijdens de persconferentie. Hij voegde eraan toe dat ze te horen kregen dat hun ouders ze niet meer wilden.

Volgens de regering in Kyiv zijn sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari 2022 meer dan 16.000 Oekraïense kinderen ontvoerd naar Rusland. Een groot deel van hen werd ondergebracht in tehuizen en bij pleeggezinnen. Moskou ontkent de beschuldigingen en beweert de kinderen te hebben gered van de verschrikkingen van de oorlog. In maart vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn kinderbeschermingsfunctionaris Maria Lwova-Belowa wegens de vermeende ontvoering van Oekraïense kinderen.