FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 april 2023

Random Pics van de Dag #904

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Celstraf voor Arnhemse dansleraar na aanranding cursisten

De rechtbank veroordeelt een 57-jarige dansleraar uit Arnhem voor het aanranden van 6 vrouwelijke cursisten. Hij krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Tussen 2011 en 2021 promoveerde de dansleraar verschillende vrouwen tot zijn assistent. Hij bood de vrouwen gratis privélessen aan om extra te oefenen. Tijdens deze privélessen danste de man steeds intiemer met de vrouwen. Hij betastte hen daarbij en de man ging geleidelijk steeds verder in zijn aanrakingen.

Man ontkent verdenkingen
De man ontkent dat hij de vrouwen op ongepaste wijze betastte. Volgens hem deden de vrouwen uit rancune of jaloezie aangifte en stemden zij hun verklaringen onderling af.

Een patroon
Vanwege zijn dominante en manipulatieve gedrag durfden de vrouwen hun dansleraar niet tegen te spreken. Verschillende (oud-)cursisten en oud-medewerkers verklaarden vergelijkbare ervaringen met de dansleraar te hebben. Ook herkenden zij zijn gedrag. Vanwege de grote overeenkomsten in de vele verklaringen kan worden gesproken van een patroon.

Misbruik machtspositie
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij lange tijd meerdere vrouwen op ongewenste en ongepaste manier betastte. Hij maakte daarbij misbruik van zijn machtspositie als dansleraar. Uit de verklaringen van de slachtoffers op de zitting bleek dat de vrouwen nog altijd veel last ondervinden van het seksueel grensoverschrijdend gedrag van de man.

Bijzondere voorwaarden en schadevergoeding
Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. Als bijzondere voorwaarden legt de rechtbank een contactverbod op met de slachtoffers en een verbod om 1-op-1 danslessen te geven. Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 3 duizend euro betalen aan 3 slachtoffers.

Nieuwe aanwijzingen New Vegas 2 in SteamDB

Fallout-fans zijn recent weer aan het puzzelen geslagen nadat bleek dat in de SteamDB backend van Fallout 4 er een nieuwe 'branch' was toegevoegd genaamd New Vegas 2. Er wordt nu weer volop gespeculeerd of het bijvoorbeeld om een remaster of een sequel zou kunnen gaan.

Ook kan het zijn dat het totaal niet spannend is en het gaat om de Fallout 4 "next gen update" die eind vorig jaar werd aangekondigd. Die update moet Fallout 4 van een opknapbeurt voorzien met verscheidene bug fixes, 4K-ondersteuning, performance mode features voor hoge frame rates en bonus Creation Club content.

Dat laatste zou wel eens New Vegas-gerelateerd kunnen zijn aangezien er nu ook al New Vegas content beschikbaar is in de Bethesda store in de vorm van een anti-materiel rifle en ranger armor, wat items zijn uit Fallout: New Vegas. Toch is het natuurlijk leuker om de speculeren over een mogelijke opvolger of een remaster van het origineel. Dat laatste wordt overigens ook al gedaan door verschillende modders, zoals met de Project Mojave-mod.

Het feit dat Bethesda er specifiek voor koos om de (inmiddels weer verwijderde) branch in SteamDB New Vegas 2 te noemen houdt de gemoederen in ieder geval bezig. Aangezien Bethesda eerder dus al besloot om content van New Vegas beschikbaar te maken in Fallout 4 laat in ieder geval zien dat de Amerikaanse ontwikkelaar, inmiddels eigendom van Microsoft, open lijkt te staan voor het vermengen van New Vegas-content met hun eigen game. 

New Vegas werd ontwikkeld door Obsidian Entertainment, de gamestudio bestaande uit ontwikkelaars die in een ver verleden de allereerste twee Fallout-games maakten. Oók die studio werd enkele jaren geleden overgenomen door Microsoft. In datzelfde jaar werd eveneens de indie-studio InXile overgenomen, bekend van de Wasteland-games, die gezien worden als spirituele (en volgens sommigen 'echte') opvolgers van Fallout 1 en 2. Hoewel veel medewerkers die destijds aan New Vegas hebben gewerkt niet meer in dienst zijn bij Obsidian, kun je stellen dat er nog genoeg Fallout-bloed stroomt onder de paraplu van Microsoft. Ook heeft Obsidian-topman Feargus Urquhart (zelf ooit hoofd-producer van Fallout 2) vorig jaar nog gezegd graag nog een nieuwe Fallout-game te willen maken.

Vingegaard opnieuw de sterkste in Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft na de derde rit ook de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. In de etappe reed hij samen met Mikel Landa op de laatste beklimming weg en won in een sprintje van de Bask. Vingegaard heeft in het klassement nu een voorsprong van twaalf seconden op Landa.

Na de winst van woensdag van Vingegaard op de steile beklimming stond vandaag een zware rit op het programma in de Ronde van het Baskenland. Vroeg in de etappe kregen een vroege vlucht van elf renners die meer dan zes minuten kreeg van het peloton. Maar hoe dichter de renners bij de finishstreep kwamen hoe kleiner de voorsprong werd en werden ruim op tijd ingerekend door het peloton.

Vlak voordat de renners aan de slotklim begonnen, waarvan de top op vijftien kilometer van de streep lag, toonde Jonas Vingegaard al zijn goede benen door de bonificatiesprint te winnen, waardoor hij drie bonificatieseconden pakte. Op de slotbeklimming La Asturiana ging Vingegaard er al snel vandoor. Alleen Mikel Landa kon de Deen van Jumbo-Visma en op de top van de beklimming had het tweetal een halve minuut voorsprong op de achtervolgende groep.

In de afdaling en op de vlakke kilometers kwam het achtervolgende peloton onder leider van Soudal Quickstep nog dicht, maar Vingegaard en Landa konden alsnog sprinten om de zege en daarin was Vingegaard sneller dan Landa. Door de zege verstevigt Vingegaard de leiding in het algemeen klassement, waarin de Deense kopman van Jumbo-Visma een voorsprong van twaalf seconden heeft op Landa.

Results powered by FirstCycling.com

Vandaag drukste spits van 2023 tot nu toe

De ANWB meldt dat de donderdagavondspits als drukste van 2023 de boeken ingaat. Op het hoogtepunt rond 17:30 uur stond er zo'n 1461 kilometer aan file. Ter vergelijking: dat is ongeveer de afstand tussen Amsterdam en San Marino (Italïe).  

De lange files werden onder meer veroorzaakt door een verkeersinfarct rond Rotterdam. Daar was door een storing de Ketheltunnel in beide richtingen dicht, waardoor het verkeer in en rondom de stad muurvast stond. Deze is inmiddels weer in beide richtingen geopend. Verder zijn er naast het reguliere woon-werkverkeer ook veel mensen op pad vanwege het lange paasweekend. 

Macron en Xi roepen op tot vredesbesprekingen voor Oekraïne

Het Chinese staatshoofd Xi en de Franse president Macron hebben opgeroepen tot spoedige vredesbesprekingen voor Oekraïne. Het doel is "de besprekingen zo snel mogelijk te hervatten voor een duurzame vrede", zei Macron na een ontmoeting met Xi in Peking.

Xi vermeed om de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne te veroordelen tijdens de ontmoeting. Evenmin gaf hij in zijn verklaring aan of China zijn invloed op de Russische president Poetin zou gebruiken, zoals Macron had gesuggereerd. Xi herhaalde grotendeels de twaalf standpunten die eerder bekend waren uit een position paper van februari, zoals dat rekening moet worden gehouden met de legitieme veiligheidsbelangen van alle partijen.

Macron had een beroep gedaan op Xi om Rusland te beïnvloeden en te helpen de betrokkenen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Macron is op een driedaags bezoek aan China. Hij zal worden vergezeld door de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen.

OM beboet Tweede Kamerlid Van Houwelingen wegens belediging

Het OM heeft een Tweede Kamerlid een strafbeschikking opgelegd van 450 euro wegens de belediging van twee ministers. Afgelopen september tweette hij een bewerkte foto van de twee ministers. Op de bewerkte foto was een vlag met ‘Sustainable Development Goals’ vervangen door een vlag met een hakenkruis. Daardoor leek het alsof de ministers een hakenkruisvlag hesen.

In het kader van een actie rond werelddoelen voor duurzame ontwikkeling lieten de twee ministers zich op 23 september 2022 fotograferen tijdens het hijsen van een vlag met ‘Sustainable Development Goals’. Daarvan plaatste één van de ministers een tweet.

Het Tweede Kamerlid reageerde daar aanvankelijk op met een tweet met inhoudelijke kritiek. De volgende dag plaatste hij nog een tweet, namelijk met een bewerkte foto waarin de oorspronkelijke vlag was vervangen door een hakenkruisvlag.

Naar aanleiding van die laatste tweet deden beide ministers aangifte tegen het Tweede Kamerlid. Daarop heeft de Rijksrecherche het Kamerlid op 9 januari 2023 gehoord. Na bestudering van het dossier concludeert het OM dat hier juridisch gezien sprake is van belediging.

Daarbij overweegt het OM dat politici veel ruimte moeten krijgen om in het maatschappelijk debat hun mening te geven. Echter, in de tweede tweet met de bewerkte foto werden beide ministers neergezet als nazi’s. Dat is ‘onnodig grievend’ en daarmee een belediging volgens het Wetboek van Strafrecht. Het Tweede Kamerlid had zijn kritiek ook op een andere wijze kunnen formuleren, zoals hij al in zijn eerste tweet had gedaan.

Verder weegt het OM mee dat politici niet alleen veel ruimte, maar ook een grote verantwoordelijkheid hebben in het maatschappelijk debat. Daarnaast heeft het Tweede Kamerlid op twitter een groot aantal volgers. Ten slotte is hij niet inhoudelijk teruggekomen op zijn tweet met de nazivlag (die hij overigens wel heeft verwijderd).

Het OM legt het Tweede Kamerlid een zogeheten OM-strafbeschikking op van 450 euro wegens belediging. Hiertegen kan hij verzet aantekenen. Dan komt de zaak alsnog voor de rechter.

Israël met raketten aangevallen vanuit Libanon

Israël is donderdagmiddag aangevallen met raketten vanuit Libanon. Volgens het Israëlische leger werden meer dan 30 raketten afgevuurd. 25 werden onderschept door het raketafweersysteem, sommigen vielen op Israëlisch grondgebied. Volgens het Libanese persbureau ANI reageerde het Israëlische leger met granaten.

Israël en Libanon zijn officieel in oorlog. De spanningen zijn herhaaldelijk opgelaaid aan de grens, ook met de sjiitische militie, Hezbollah, die een bondgenoot is van Iran. Eerder deze ochtend vuurden Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook raketten af op Israëlisch grondgebied. Opnieuw braken er schermutselingen uit op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de politie gooiden groepen jonge Palestijnen vuurwerk en stenen naar politieagenten en probeerden ze zich te barricaderen in de al-Aqsa-moskee.

NS corrigeert fout over geldigheid weekend-vrij abonnementen op Goede Vrijdag

Op aandringen van Voor Beter OV heeft de NS een fout bericht over de geldigheid van weekendabonnementen op Goede Vrijdag gecorrigeerd. Op Twitter stelde de NS dat de weekendabonnementen, zoals weekend-vrij en weekend-student, op Goede Vrijdag pas na 18:30 uur geldig zijn. Dat is niet juist. Weekendabonnementen zijn ook de hele dag geldig op feestdagen. Goede Vrijdag is zo’n feestdag. Voor Beter OV wees NS op de fout, waarna de NS de fout corrigeerde.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Wij hebben er bij de NS keer op keer op aangedrongen dat ook via Twitter de correctie tariefinformatie aan reizigers wordt medegedeeld. Ik denk nog steeds ontevreden terug aan Koningsdag vorig jaar, toen de NS reizigers op de mouw speldde dat de Samenreiskorting ongeldig was, hetgeen ook toen dus onjuist was. Het is goed dat de NS naar aanleiding van ons bericht van vandaag aan de Public Affairs-afdeling de fout inzake Goede Vrijdag heeft hersteld. Maar de NS zou zulke fouten eigenlijk in het geheel niet mogen maken.”

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 14

Er is weer een gameverfilming in de bioscoop. Is deze wél te pruimen? Ook te zien: de nieuwe van Sam Mendes, drie Nederlandse films en andere Europese titels.

The Super Mario Bros. Movie

Als ze een ondergrondse waterleiding in Brooklyn willen repareren, komen loodgieters Mario en zijn broer Luigi via een mysterieuze buis in een magische nieuwe wereld terecht. Maar daar worden ze van elkaar gescheiden en dan begint Mario aan een groots avontuur om Luigi te vinden. Met hulp van Toad, een inwoner van het Paddenstoelenrijk, en na een training van de vastberaden leider van het Paddenstoelenrijk Prinses Peach ontdekt Mario zijn eigen krachten.

Empire of Light

Empire of Light speelt zich af in een Engelse badplaats in het begin van de jaren tachtig en is een krachtig en aangrijpend verhaal over menselijke connectie en de magie van cinema, geregisseerd door Oscarwinnaar Sam Mendes.

Kleinkinderen van de Oost

Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost. Samen reizen ze terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid “aan de verkeerde kant van de geschiedenis”. Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout”, intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?

De Man uit Rome

De sceptische onderzoekspriester Filippo (37) komt in opdracht van het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Vastbesloten om het beeld te ontmaskeren, stuit hij op de grimmige dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt en zich vastklampt aan hun wonder. Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse (19) die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen. De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden die eerder o.a. met In Blue drie Gouden Kalveren won en met De Nieuwe Wereld een International Emmy Award.

Paved Paradise

Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en zijn beste vriend en filmmaker Karsten de Vreugd bewijzen in Paved Paradise hun theorie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit en gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet.

Revoir Paris

Drie maanden na het overleven van een terroristische aanslag op een Parijse bistro herinnert Mia zich slechts flarden van de gebeurtenissen. Ze besluit haar stappen van die noodlottige avond na te lopen in de hoop dat wanneer ze zich meer herinnert, ze haar leven weer op kan pakken.

Sick of Myself

Millennials Signe en Thomas hebben een ongezonde, jaloerse en competitieve relatie. Soms stelen ze samen een dure fles wijn, of een designer meubelstuk voor de kick. Maar wanneer Thomas doorbreekt als kunstenaar en volop in de belangstelling staat, grijpt Signe alles aan om ook gezien te worden. Beginnend met relatief kleine leugens zoals een gefakete notenallergie gaat het van kwaad tot erger, alles om aandacht en sympathie te krijgen. Dan stuit Signe op vreemde, gifgroene Russische pillen die een rare huidaandoening veroorzaken. Ze besluit via een vriend een hele voorraad aan te schaffen en neemt de pillen meerdere keren per dag. Tot grote tevredenheid van Signe begint haar huid er inderdaad anders uit te zien, maar het leidt nog niet tot het gewenste resultaat en dus blijft ze de pillen slikken. En dan is er geen houden meer aan.

Gameplay van Ash of Gods: The Way

AurumDust heeft een gameplay-trailer vrijgegeven voor Ash of Gods: The Way, waarin we wat van de mechincs van deze cardbuilding game zien. De game wordt op 27 april voor pc uitgebracht.

De trailer van Ash of Gods: The Way toont de mix van turn-based tactische gevechten met kaarten. Elk gevecht is een vaardigheidstest met verschillende regels of speciale functies die kunnen worden uitgebuit. Spelers moeten een deck bouwen met een combinatie van personagekaarten en ondersteuningskaarten van vier verschillende facties. Personages worden ingezet op het slagveld, terwijl ondersteuningskaarten personages een boost geven of krachtige spreuken uitspreken. Elke beurt kan één krijger en één ondersteuningskaart worden gespeeld, waarna de eenheden van de speler oprukken naar de vijand en, indien mogelijk, aanvallen. Als de tactiek van de speler niet werkt, kunnen ze hun kaarten en upgrades verwisselen om iets anders te proberen. Nieuwe kaarten verdien je door veldslagen te winnen, ze te kopen of speciale taken uit te voeren.

Ash of Gods: The Way is 27 april beschikbaar op Steam voor € 24,99 met een releasekorting van 10%.

Vader disciplineert kinderen met veeprikker

De politie heeft bevestigd dat een walgelijke vader stuk menselijk afval uit Kentucky, Verenigde Staten, wordt beschuldigd van het gebruik van een veeprikker om zijn eigen kinderen te disciplineren. Anthony L. Jones heeft 32 aanklachten voor derdegraads mishandeling van een kind van 12 jaar of jonger, evenals een aanklacht voor crimineel misbruik in de derde graad.

Jones, die volgens agenten de veeprikker gebruikte om zijn kinderen onder controle te houden, mishandelde en misbruikte zijn beide kinderen.

Een document dat door agenten is opgesteld, luidt: "De dader gebruikte meerdere keren een elektrische veeprikker op zijn twee kinderen als straf. Beide kinderen bevestigden dit tijdens een forensisch interview in het CVAC-centrum. De dader gebruikte de veeprikker om de slachtoffers te schokken en dreigde er meerdere malen mee."

Jones is sindsdien naar het Laurel County Correctional Centre gebracht en beweert onschuldig te zijn. De datum van de rechtzaak is nog niet vastgesteld; Jones zal eerst verschijnen op een voorbereidende zitting op 2 mei.

De precieze leeftijd van de kinderen is niet bekendgemaakt, maar ten minste één van hen is jonger dan 12.

Anthony L. Jones (Foto: Laurel County Correctional Center)
Anthony L. Jones (Foto: Laurel County Correctional Center)

Heineken krijgt dwangsom vanwege statiegeldblikjes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Heineken een dwangsom opgelegd van 15 cent per blikje, tot een maximum van 1 miljoen euro, omdat het bedrijf blikjes zonder statiegeldlogo produceert. Sinds 1 april zijn producenten verplicht om enkel blikjes met statiegeldlogo te maken en verkopen. Heineken heeft eerder aangegeven stapsgewijs over te willen gaan op het maken van statiegeldblikjes, maar de ILT vindt dit te lang duren.

De ILT gaf Heineken tot zaterdag de tijd om de processen te veranderen, maar de brouwer voldeed hier niet aan. Heineken stelt meer tijd nodig te hebben voor de omschakeling.

Grolsch, dat ook blikjes zonder statiegeldlogo produceert, heeft geen dwangsom opgelegd gekregen omdat het bedrijf kon aantonen dat er vanaf vrijdag wel blikjes met statiegeldlogo in omloop zouden komen.

Er zijn overigens ook blikjes in omloop waar wel statiegeld op zit, maar waar geen statiegeldlogo op is afgedrukt. Dit kan volgens de inspectie voor verwarring zorgen bij klanten, en wordt onderzocht. Ontbreken van het statiegeldlogo geldt ook als een overtreding. Om welke bedrijven het hierbij gaat is niet bekendgemaakt.

Poetin: 'Westen hielp Oekraïne met sabotage en terreurdaden tegen Rusland'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Westerse inlichtingendiensten ervan beschuldigd Oekraïne te steunen bij het saboteren van zijn land. In een gesprek met leden van zijn Veiligheidsraad om te bespreken hoe de controle over de in september vier illegaal geannexeerde Oekraïense regio's, kan worden aangescherpt, riep hij op tot een krachtigere reactie.

"Er is reden om aan te nemen dat de capaciteiten van derde landen, van Westerse speciale diensten, betrokken waren bij de voorbereiding van sabotagedaden en terroristische aanslagen", beweerde Poetin, zonder bewijs om zijn beweringen te ondersteunen.

De vier geannexeerde regio's zijn beschoten en gesaboteerd door Oekraïne om onrust te zaaien onder de lokale bevolking, aldus Poetin. De Russische autoriteiten moeten "hard en effectief optreden om de situatie onder controle te krijgen". Verschillende door Moskou aangestelde gouverneurs in de regio's Donetsk, Luhansk, Zaporizhia en Kherson werden gedood door IED's of bij andersoortige aanslagen. Poetin riep op tot meer inspanningen om de vier regio's volledig te integreren in de Russische Federatie en de bevolking te beschermen tegen aanvallen van Oekraïne.

NBA: Negen playofftickets ingevuld, regulier seizoen nadert het einde

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie nadert men met rasse schreden de playoffs. Het gros van de teams heeft inmiddels tachtig wedstrijden gespeeld, een paar staan er nog op 79, en dus zijn er nog maar twee of drie wedstrijden per team te gaan voor het postseasonplaatje ingevuld kan worden.

Acht teams uit de Eastern Conference en acht uit de Western Conference komen na het reguliere seizoen nog in actie, waarbij de top-6 uit beide conferences zich automatisch plaatst en de nummers zeven tot en met tien via een klein extra toernooi nog strijden om de twee per conference beschikbare plekken op te vullen.

Eastern Conference
We beginnen in het oosten, waar op 14 maart de Milwaukee Bucks zich als eerste team plaatsten voor de playoffs. De Boston Celtics volgden vier dagen later, binnen een ruime week gevolgd door de Philadelphia 76ers en de Cleveland Cavaliers. Op 2 april voegden ook de New York Knicks zich erbij, dus is er nog één automatische plek over.

Op de zesde plek staan de Brooklyn Nets, met een record van 44-36. De Miami Heat staat op 42-37 en kan dus eventueel nog over de de Nets heen, hoewel dat lastig wordt. De Nets wonnen woensdagavond met 123-108 van de Detroit Pistons, waarmee de zesde plek bijna binnen is. De Atlanta Hawks, Toronto Raptors en Chicago Bulls kunnen plek zes niet meer halen, maar zijn wel zeker van een plek in de zogenaamde play-ins, waarbij de laatste play-offplekken verdeeld worden.

Western Conference
In het westen waren de Denver Nuggets op 16 maart de eersten die zich verzekerden van het postseason, een ruime week later volgden de Memphis Grizzlies, vijf dagen later voegden ook de Sacramento Kings zich daar bij en dinsdag was het de beurt aan de Phoenix Suns om definitief het ticket binnen te halen.

Vier van de zes automatische plekken in het westen zijn dus gevuld, terwijl de Los Angeles Clippers en de Golden State Warriors (beiden 42-38) de rest aanvoeren. De Los Angeles Lakers en New Orleans Pelicans staan er met 41-39 echter nog erg dicht bij, de Minnesota Timberwolves staan er met 40-40 met name goed voor wat betreft de play-ins. Daarvoor strijden ook de Oklahoma City Thunder, Dallas Mavericks (beiden 38-42) en Utah Jazz (36-43) nog volop.

De volledige standen zijn hier te vinden, de laatste wedstijden uit het reguliere seizoen - en dus de beslissende strijd wat betreft de tickets voor het postseason - staan zondag op het programma.

'Europees geld beschikbaar om boeren te helpen op te treden tegen wolf'

De terugkomst van de wolf in Nederland, na een lange periode van afwezigheid, houdt de gemoederen bezig. Boeren willen maatregelen nemen tegen het roofdier om hun vee te beschermen. Dit probleem speelt in meerdere Europese landen. De Europese Commissie helpt graag bij het vinden van een manier om vreedzaam samen te leven met de wolf, binnen de geldende wet- en regelgeving. Daarom zijn er mogelijkheden om preventieve maatregelen tegen de wolf te financieren uit Europese fondsen.

Europees geld via Nederland
Ten eerste kan geld gebruikt worden uit het Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Elfpo), een onderdeel van het Europees landbouwbeleid. Voor Nederland bevat dit fonds in de periode 2021-2027 in totaal ruim een miljard euro. Voor de besteding van dit budget leveren de lidstaten actieplannen in bij de Europese Commissie. Subsidies uit dit programma worden vervolgens op nationaal niveau verstrekt, in Nederland via het rijk en via de provincies.

Het budget kan worden aangewend voor preventieve maatregelen zoals de aankoop van hekken en voor waakhonden (voer en de dierenarts). Landen als Italië, Spanje en Griekenland hebben dit de afgelopen jaren gedaan. In het Nationaal Strategisch GLB-plan Nederland voor de periode 2023 tot 2027, dat in december vorig jaar werd goedgekeurd, zijn dergelijke maatregelen niet opgenomen.

Brusselse financiering
Via het LIFE-programma van de EU, dat helpt bij het realiseren van de Green Deal, kunnen innovatieve oplossingen worden gefinancierd. Aanvragen hiervoor worden direct in Brussel ingediend. Deze fondsen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opzetten van regelingen voor schadevergoedingen en het opleiden van boswachters en dierenartsen die gespecialiseerd zijn in schade door de wolf. Daarnaast is er geld beschikbaar voor voorlichting over het oplossen van de problemen; denk bijvoorbeeld aan een wolvenconsulent.

De afgelopen jaren zijn op dit gebied verschillende projecten in Europa gerealiseerd met behulp van LIFE-subsidie, zoals het project Wolfalps voor het beschermen van vee in de Italiaanse Alpen en de publicatie van een gids met oplossingen voor zogenoemde ‘probleemwolven’ (bold wolves).

Wolf veroorzaakt tweespalt (Image by Rain Carnation from Pixabay)
Wolf (Image by Rain Carnation from Pixabay)

NVM: Woningmarkt naar nieuw evenwicht, lagere prijzen versus hogere rente

De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. Woningverkopers krijgen iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. Nieuwbouwproductie en nieuwbouwverkopen laten een forse afname zien. Dat is de essentie van de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het eerste kwartaal van 2023.

NVM-makelaars verkochten in 2023 in het - altijd rustigere - eerste kwartaal 28.500 bestaande koopwoningen. Dit is 2% minder dan een jaar eerder en 13% minder dan in het vierde kwartaal 2022. Het woningaanbod is op jaarbasis in het eerste kwartaal 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal 2022. Vergeleken op kwartaalbasis ligt het woningaanbod in het eerste kwartaal 2023 9% lager dan in het vierde kwartaal 2022.

Bij NVM-makelaars staan ruim 31.000 woningen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van 2023 394.000 euro, een daling met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis. Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Transacties bestaande woningbouw

  • NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2023 bijna 28.500 woningen Dit is 13% minder dan in het vierde kwartaal 2022 en 2% minder dan een jaar geleden.
  • Het aantal te koop gezette woningen is in het eerste kwartaal 2023 op kwartaalbasis met 29% afgenomen naar 29.400 woningen. Vergeleken met een jaar geleden is het 9% gedaald.
  • De transactieprijs ligt in het eerste kwartaal van 2023 3,6% lager vergeleken met het vierde kwartaal 2022.
  • De transactieprijs komt in het eerste kwartaal van 2023 daarmee uit op 394.000 euro. Voor het eerst in tien jaar daalt de prijs op jaarbasis met 8,2%.
  • De prijs van tussenwoningen daalde op kwartaalbasis 2,7% en komt daarmee uit op 359.000 euro.
  • Een hoekwoning noteert op kwartaalbasis een daling van 4,1% met een prijs van 381.000 euro in het eerste kwartaal 2023.
  • De 2-onder-1-kap woningen komen met een min van 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 uit op 423.000 euro.
  • Vrijstaande woningen daalden met 4,6% op kwartaalbasis naar gemiddeld 579.000 euro.
  • De prijs van appartementen ging in een kwartaal tijd met een min van 3,8% naar 331.000 euro.
  • Vergeleken met een jaar geleden daalden de transactieprijzen van tussenwoningen met -7,2%, hoekwoningen -7,7%, 2-onder-1-kap woningen -7,8%, vrijstaande woningen -9,8% en appartementen -8,8%.
  • Van de woningen werd in het eerste kwartaal 2023 31% boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 45% en een jaar geleden 81%.
  • Het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs laat dit kwartaal voor het eerst een ander beeld zien. De afgelopen jaren werd gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs. In het eerste kwartaal 2023 werd gemiddeld 1,3% minder dan de vraagprijs betaald. In het vierde kwartaal 2022 was dit nog een klein plusje van 0,1%.
  • Vergeleken met een jaar geleden was het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs bij tussenwoningen -0,8%, hoekwoningen -1,3%, 2-onder-1-kap woningen -1,5%, vrijstaande woningen -3,0% en appartementen -0,7%.
  • In het eerste kwartaal 2023 was een woning na gemiddeld 42 dagen verkocht, 12 dagen langer dan in het vierde kwartaal 2022.

Huidig aanbod bestaande bouw

  • Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 3,3 in het eerste kwartaal van 2023 weer een fractie ruimer geworden. In het vierde kwartaal 2022 was deze 3,2. Eind 2021 was de markt met een krapte-indicator van 1,3 het krapst. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator boven 5 liggen.
  • Aan het eind van het eerste kwartaal 2023 stonden ruim 31.000 woningen te koop. Dat is 9% minder vergeleken met het vierde kwartaal 2022. Ten opzichte van een jaar geleden is het bijna verdubbeld; toen stonden ongeveer 16.500 woningen te koop.
  • Het aantal woningen in aanbod daalt ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 met gemiddeld -9% voor alle typen. Het aanbod tussenwoningen daalt met -16%. Hoekwoningen noteren een daling van -9% en het aanbod 2-onder-1-kap-woningen daalt met -8%. Van vrijstaande woningen daalt het aanbod met -5%. Het aanbod appartementen neemt af met -9%.
  • De gemiddelde vraagprijs van te koop staande woningen komt uit op 506.000 euro. Dat is 6% hoger dan een jaar eerder en op kwartaalbasis blijft het ongewijzigd.
  • De looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen te koop staat, is nu 84 dagen. Dat is 20 dagen langer dan in het vierde kwartaal 2022 en 50 dagen langer dan in het eerste kwartaal 2022.
  • Ongeveer 53% van alle te koop staande woningen staat per eind eerste kwartaal 2023 korter dan een kwartaal te koop.

Transacties nieuwbouwwoningen

  • NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2023 bijna 4.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een forse daling van 37% vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 is het op hetzelfde niveau gebleven.
  • Over een periode van 4 kwartalen verkochten NVM-makelaars ongeveer 18.500 nieuwbouwwoningen en bouwkavels.
  • De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 2,9% afgenomen tot gemiddeld 468.000 euro in het eerste kwartaal 2023. Vergeleken met het vierde kwartaal 2022 is de gemiddelde verkoopprijs 2,5% lager.
  • De dynamiek stokt vooral in de hogere prijsklassen. 36% van de verkochte nieuwbouwwoningen had een koopsom van 500.000 euro of hoger, een half jaar geleden was dit nog 45% van de verkopen.
  • In het eerste kwartaal 2023 staan bijna 18.000 nieuwbouwwoningen in aanbod; een stijging van 91% op jaarbasis en 2% hoger dan in het vierde kwartaal 2022.
  • In het eerste kwartaal 2023 kwamen bijna 5.400 nieuwbouwwoningen op de markt. Dit is 11% lager dan een jaar eerder en 38% lager dan het vierde kwartaal 2022.
  • De koopsom van de in aanbod staande nieuwbouwwoningen komt uit op 532.000 euro. Dat is 7,5% hoger dan een jaar eerder en 0,2% lager ten opzichte van het vierde kwartaal 2022.
  • Het aandeel appartementen maakt met 44% in het eerste kwartaal 2023 het grootste deel uit van het nieuwbouwaanbod. Dat gaat ten koste van hoekwoningen (12%), 2-onder-1-kap-woningen (16%) en vrijstaande woningen (7%). Tussenwoningen zijn goed voor 20% van het aanbod nieuwbouw.

'Verkeersdrukte verwacht rond paasweekend'

De verkeersapp Flitsmeister verwacht een vroege donderdagmiddag-spits. Uit de filecijfers van vorig jaar blijkt dat op de donderdag voor Pasen de drukte vanaf de middag snel toenam.

Waar normaal gesproken de ochtendspits op donderdag het drukste moment op de weg is, is de weggebruiker op paasdonderdag juist in de avondspits de pineut. Ook vandaag wordt een drukke avondspits verwacht, mede door de regen. De grote drukte in de rest van het paasweekend wordt voornamelijk verwacht bij de Outlet in Roermond, de Keukenhof in Lisse, Paaspop in Schijndel en natuurlijk de klassieke meubelboulevards.

Politie klaar met asociale automobilisten: 'Rood kruis = rijstrook gesloten'

De verkeerspolitie in Den Haag is het helemaal zat dat automobilisten de rode kruizen boven een snelweg negeren. Asociale weggebruikers reden zondag over gesloten wegstroken op de A4 bij het Prins Clausplein en hebben de landing van een traumahelikopter hierdoor onnodig bemoeilijkt en vertraagd. Zo meldt WNL

Israël bestormt opnieuw al-Aqsa-moskee, raketten vanuit Gaza

Vanochtend zijn er vanuit de Gazastrook opnieuw raketten op Israël afgevuurd.

Het Israëlische leger zei dat de raketten werden vernietigd door het luchtafweergeschut. Eerder die nacht waren er opnieuw botsingen  tussen Palestijnen en Israëlische politie op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de politie vielen jongeren hen aan met vuurwerk en stenen en verschansten ze zich, net als gisteren, in de al-Aqsa-moskee. Veiligheidstroepen gingen vervolgens de moskee binnen. Volgens ooggetuigen gebruikte de politie stungranaten, rubberen knuppels en rubberen kogels tegen de mensen. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan waren er talrijke gewonden en zijn er meerdere mensen gearresteerd. Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas sprak over brutale Israëlische aanvallen op gelovigen.

Gisteren waren er ook al rellen op de Tempelberg en raketaanvallen op Israël. Het Israëlische leger had hierop luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Het geweld komt tijdens de islamitische ramadan en de joodse Pesach-feestdag. De Tempelberg is heilig voor zowel moslims als joden.

Macron: China kan 'belangrijke rol' spelen bij eindigen oorlog Oekraïne

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping en de Franse president Macron ontmoetten elkaar vandaag in Peking. Macron zei dat hij gelooft dat China een belangrijke rol zal spelen bij het tot stand brengen van vrede in Oekraïne. De Chinese regering heeft de macht om onderhandelingen te starten en Rusland tot bezinning te brengen.

Ondanks de oorlog blijft China nauwe banden met Rusland onderhouden. Xi zei dat Frankrijk en China het vermogen en de verantwoordelijkheid hebben om hun verschillen te overwinnen te midden van historische veranderingen in de wereld.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zal later bij de besprekingen aanwezig zijn. Tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang benadrukte ze dat China van groot belang is voor Europa. Er zijn wederzijdse afhankelijkheden en een lange gemeenschappelijke geschiedenis. De afgelopen jaren zijn de onderlinge relaties echter complexer geworden, voegde Von der Leyen eraan toe. Het is daarom belangrijk om alle aspecten te bespreken.

Final Fantasy Pixel Remaster-Serie verschijnt op 19 april voor PS4 en Nintendo Switch

Square Enix maakt vandaag bekend dat de Final Fantasy pixel remaster-serie, die eerder alleen verkrijgbaar was op Steam en mobiele platformen, op 19 april 2023 digitaal verschijnt voor PlayStation 4 en Nintendo Switch. De pixel remaster-serie bestaat uit Final Fantasy I tot Final Fantasy VI en biedt alle magie van de originele uitgaves, trouw aan het retro-design, maar met quality-of-life upgrades.

De PlayStation 4- en Nintendo Switch-versie van de Final Fantasy pixel remaster-series krijgen enkele toegevoegde features, zoals de optie om te schakelen tussen de originele soundtrack en de nieuwe versie van de muziek, en de keuze in lettertypes – spelers kunnen nu de standaard letters of het pixel-gebaseerde lettertype kiezen. Daarnaast kunnen PlayStation 4- en Nintendo Switch-spelers de gameplay naar eigen wens aanpassen, bijvoorbeeld door willekeurige gevechten aan- of uit- te zetten, of ervaringsvermenigvuldigers in te stellen tussen 0 en 4.

Alle zes titels in de Final Fantasy pixel remaster-serie zijn apart te koop in de PlayStation Store of Nintendo eShop. Daarnaast kunnen spelers de Final Fantasy I-VI Bundle kopen om de hele serie binnen te halen. Vanaf vandaag kunnen spelers de digitale Nintendo Switch-versie pre-orderen. Spelers die de Nintendo Switch-versie van games uit de Final Fantasy pixel remaster-serie aanschaffen vóór 25 mei 2023 ontvangen twee wallpapers. Spelers die met de Final Fantasy I-VI BUNDLE de complete serie aanschaffen, ontvangen alle 12 wallpapers.
Spelers die games uit de Final Fantasy pixel remaster-serie voor PlayStation 4 aanschaffen tussen 19 april – 25 mei 2023 ontvangen een theme en avatar van de gekochte games. Spelers die de complete serie in de Final Fantasy I-VI BUNDLE aanschaffen ontvangen alle themes en avatars (in totaal zes van elk).

Aubrey Plaza masturbeerde echt in scene The To-Do List

Actrice Aubrey Plaza sprak onlangs over een onverwachte en gênante ervaring op de filmset van 'The To-Do List' uit 2013. In een interview met Conan O'Brien vertelde Plaza hoe zij tot haar verbazing ontdekte hoe ver de regisseur wilde gaan in een nogal intieme scène.

In 'The To-Do List' speelt Plaza de rol van Brandy Klark, een seksueel onervaren tiener die een lijst maakt van dingen die ze wil ervaren voordat ze naar de universiteit gaat. Eén van die scènes betrof een moment waarop het personage zichzelf 'wat beter leert kennen'.

Plaza had verwacht dat de scène op een suggestieve manier in beeld zou worden gebracht, maar op de dag van de opnames bleek de situatie anders. De camera was op het plafond gemonteerd en gaf een volledig beeld van haar lichaam.

Toen de actrice regisseur Maggie Carey om advies vroeg, kreeg ze te horen dat ze simpelweg moest doen wat er in het script stond: masturberen. Plaza vertelde dat de scène achteraf gezien de meest zenuwslopende was, omdat ze totaal niet had verwacht dat ze het echt moest uitvoeren, maar hoewel Plaza zich tijdens de opnames ongemakkelijk voelde, blijft ze benadrukken dat acteren soms betekent dat je je moet schamen voor een groot publiek.

Aubrey Plaza in The To-Do List (2013)
Aubrey Plaza in The To-Do List (2013)

Vrouw met grootste lippen zoekt JOU!

De vrouw met de grootste lippen ter wereld is naarstig op zoek naar de ware liefde. Tot nu toe heeft ze wel online aanbidders, maar is ze nog niemand tegen gekomen die daadwerkelijk een relatie met haar wil.

Andrea Emilova Ivanova heeft bijna €24.000 uitgegeven aan 43 cosmetische ingrepen, waaronder vier nieuwe hyaluronzuurinjecties in haar jukbeenderen. De 25-jarige ondergaat maandelijks meerdere behandelingen om de titel van 's werelds grootste lippen te behouden. Ze is vastbesloten haar lippen nog verder te vergroten.

Andrea heeft veel aandacht gekregen op internet, maar heeft nog geen geluk in de liefde gevonden. Ze is nu bereid om mee te doen aan een realityshow zoals "De Bachelor" om de liefde van haar leven te ontmoeten. Hoewel ze veel mannelijke bewonderaars heeft, zijn er - gek genoeg - ook mannen die haar vreemd en gek vinden (lipshamers? - red.)

Ondanks haar bereidheid om deel te nemen aan een realityshow, heeft Andrea geen hoge verwachtingen van het vinden van de perfecte man. Ze is echter vastbesloten om hem te verrassen met haar goede gedrag en manieren. Dit zal tevens een persoonlijk experiment zijn om te zien of een vrijgezel geïnteresseerd zou zijn in deze dappere vrouw met 'verbeteringen'.

Interesse? (foto: Andrea Ivanova)
Interesse? (foto: Andrea Ivanova)

Endgame van Diablo IV uitgelegd

Activision Blizzrad heeft een video uitgebracht waarin ze uitgeleggen wat er te doen is nadat je het verhaal hebt uitgespeeld van Diablo IV. Want zoals in elke Diablo-game: het spel begint pas in de endgame.

Associate game director Joseph Piepiora, game director Joe Shely, lead game producer Kayleigh Calder en game producer Ash Sweetring gaan in op deze aspecten van Diablo IV in de onderstaande ontwikkelaarsvideo: Capstone and Nightmare dungeons, Paragon Boards en de Codex of Power , Overworld-ervaringen en de Fields of Hatred voor de PvP-liefhebbers.

Diablo IV komt 6 juni uit op pc, Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4.

FOK! Wat een weer: gedaan met het mooie weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een regengebied vanuit het westen doet vandaag ons land aan, in het zuidwesten regent het al, in het noorden en oosten is eerst de zon nog te zien. Tijdens de regen is het ook wat kouder; maximaal 8 graden terwijl er in het oosten nog dubbele cijfers gehaald kunnen worden. Vanmiddag regent het vrijwel overal, de zuidoostenwind is matig, aan de kust tot krachtig met windkracht 6.

Vanavond wordt het vanuit het westen weer wat droger, in het noorden is kans op wat mist. De wind draait naar noordwest. In de nacht naar vrijdag neemt de wind wat af. Morgen begint bewolkt met motrgen in het noorden, in de middag is de zon weer terug van weggeweest.

Tot morgen!

Op zoek naar geluk, in Kronenburgpark. (Foto: qltel)
Op zoek naar geluk, in Kronenburgpark. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen gehalveerd in vierde kwartaal van 2022

In het vierde kwartaal van 2022 waren ruim de helft minder transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Bij de nieuwbouwwoningen is het aantal transacties in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het vierde kwartaal ging het om ruim 5,3 duizend transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 2,8 procent tot ruim 51 duizend. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen.

In totaal zijn er in het vierde kwartaal 10,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het zevende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

25 duizend transacties nieuwbouwkoopwoningen in 2022
In 2022 kwam het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 25 duizend uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 werden alleen in 2019 minder verkopen geregistreerd, toen werden er net geen 25 duizend nieuwbouwwoningen verkocht.

Prijs nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 468 duizend euro
In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 468 duizend euro. Dit is lager dan het derde kwartaal, toen was de gemiddelde prijs 475 duizend euro.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 5,1 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het derde kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 11,9 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was lager dan die voor een nieuwbouwkoopwoning in het vierde kwartaal en kwam uit op bijna 416 duizend euro.

In 17 EU-landen stijgen prijzen harder
De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2022 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland op de achttiende plaats van landen qua stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie; vorig kwartaal was dit nog de twaalfde plek. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het vierde kwartaal van 2022 gestegen met 3,6 procent. De grootste stijgers zijn Kroatië (17,3 procent), Estland (16,9 procent) en Hongarije (16,5 procent).

Grootste cao-loonstijging in 40 jaar

De stijging van de cao-lonen bereikte in het eerste kwartaal van 2023 een nieuw hoogtepunt. Met 5,0 procent lag de ontwikkeling bijna twee keer zo hoog als een jaar eerder (2,7 procent). Het verschil met de inflatie is daarmee niet overbrugd. Op basis van de inflatiecijfers voor de eerste twee maanden en de snelle raming voor maart liggen de consumentenprijzen in het eerste kwartaal rond de 6,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De cao-loonstijging van 5,0 procent is de hoogste in 40 jaar. Het inflatiepercentage voor het eerste kwartaal is volgende week bekend. Op basis van de nu bekende cijfers (waarvan de snelle raming voor maart is berekend op grond van nog onvolledige brongegevens) ligt de reële cao-loonontwikkeling dit kwartaal rond de -1,5 procent.

Cao-loonstijging in horeca 8,0 procent
Op het niveau van bedrijfstakken stegen de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 met 8,0 procent het meest in de horeca. Hierin is ook de aanpassing van het wettelijke minimumloon verwerkt. De horeca had een jaar geleden nog een van de laagste loonstijgingen (0,3 procent).

De tweede grootste stijger van het afgelopen kwartaal is de bedrijfstak vervoer en opslag (7,8 procent). In de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed stegen de lonen het minst (2,5 procent).

Kleinste stijging bij gesubsidieerde instellingen
Van de drie onderscheiden sectoren stegen de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 het meest bij de overheid en de particuliere bedrijven (bij beide 5,3 procent). De sector gesubsidieerde instellingen (waaronder het merendeel van de zorg) bleef daarbij achter (3,6 procent). Het onlangs afgesloten akkoord over de cao Ziekenhuizen is hierin nog niet verwerkt.

Ontwikkeling contractuele loonkosten iets onder die van cao-lonen
Voor werkgevers is niet alleen de ontwikkeling van de cao-lonen van belang, maar ook de hoogte van de werkgeverspremies. De cao-lonen plus werkgeverspremies (zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en zorgverzekering) vormen de contractuele loonkosten. In het eerste kwartaal viel de stijging van de contractuele loonkosten iets lager uit dan de stijging van de cao-lonen. Het ging om 4,9 procent. Dat de stijging lager is komt onder andere doordat werkgevers die zijn aangesloten bij het pensioenfonds ABP geen premie meer hoeven te betalen volgens de Wet VPL. Het ABP is het pensioenfonds van de overheid, zodat deze wijziging vooral effect heeft voor deze sector.

De voorlopige cijfers over het eerste kwartaal van 2023 zijn gebaseerd op 88 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Ongeveer drie kwart van de werknemers valt onder een cao.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.