Macron: China kan 'belangrijke rol' spelen bij eindigen oorlog Oekraïne

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping en de Franse president Macron ontmoetten elkaar vandaag in Peking. Macron zei dat hij gelooft dat China een belangrijke rol zal spelen bij het tot stand brengen van vrede in Oekraïne. De Chinese regering heeft de macht om onderhandelingen te starten en Rusland tot bezinning te brengen.

Ondanks de oorlog blijft China nauwe banden met Rusland onderhouden. Xi zei dat Frankrijk en China het vermogen en de verantwoordelijkheid hebben om hun verschillen te overwinnen te midden van historische veranderingen in de wereld.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zal later bij de besprekingen aanwezig zijn. Tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang benadrukte ze dat China van groot belang is voor Europa. Er zijn wederzijdse afhankelijkheden en een lange gemeenschappelijke geschiedenis. De afgelopen jaren zijn de onderlinge relaties echter complexer geworden, voegde Von der Leyen eraan toe. Het is daarom belangrijk om alle aspecten te bespreken.