Poetin: 'Westen hielp Oekraïne met sabotage en terreurdaden tegen Rusland'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Westerse inlichtingendiensten ervan beschuldigd Oekraïne te steunen bij het saboteren van zijn land. In een gesprek met leden van zijn Veiligheidsraad om te bespreken hoe de controle over de in september vier illegaal geannexeerde Oekraïense regio's, kan worden aangescherpt, riep hij op tot een krachtigere reactie.

"Er is reden om aan te nemen dat de capaciteiten van derde landen, van Westerse speciale diensten, betrokken waren bij de voorbereiding van sabotagedaden en terroristische aanslagen", beweerde Poetin, zonder bewijs om zijn beweringen te ondersteunen.

De vier geannexeerde regio's zijn beschoten en gesaboteerd door Oekraïne om onrust te zaaien onder de lokale bevolking, aldus Poetin. De Russische autoriteiten moeten "hard en effectief optreden om de situatie onder controle te krijgen". Verschillende door Moskou aangestelde gouverneurs in de regio's Donetsk, Luhansk, Zaporizhia en Kherson werden gedood door IED's of bij andersoortige aanslagen. Poetin riep op tot meer inspanningen om de vier regio's volledig te integreren in de Russische Federatie en de bevolking te beschermen tegen aanvallen van Oekraïne.