NBA: Negen playofftickets ingevuld, regulier seizoen nadert het einde

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie nadert men met rasse schreden de playoffs. Het gros van de teams heeft inmiddels tachtig wedstrijden gespeeld, een paar staan er nog op 79, en dus zijn er nog maar twee of drie wedstrijden per team te gaan voor het postseasonplaatje ingevuld kan worden.

Acht teams uit de Eastern Conference en acht uit de Western Conference komen na het reguliere seizoen nog in actie, waarbij de top-6 uit beide conferences zich automatisch plaatst en de nummers zeven tot en met tien via een klein extra toernooi nog strijden om de twee per conference beschikbare plekken op te vullen.

Eastern Conference
We beginnen in het oosten, waar op 14 maart de Milwaukee Bucks zich als eerste team plaatsten voor de playoffs. De Boston Celtics volgden vier dagen later, binnen een ruime week gevolgd door de Philadelphia 76ers en de Cleveland Cavaliers. Op 2 april voegden ook de New York Knicks zich erbij, dus is er nog één automatische plek over.

Op de zesde plek staan de Brooklyn Nets, met een record van 44-36. De Miami Heat staat op 42-37 en kan dus eventueel nog over de de Nets heen, hoewel dat lastig wordt. De Nets wonnen woensdagavond met 123-108 van de Detroit Pistons, waarmee de zesde plek bijna binnen is. De Atlanta Hawks, Toronto Raptors en Chicago Bulls kunnen plek zes niet meer halen, maar zijn wel zeker van een plek in de zogenaamde play-ins, waarbij de laatste play-offplekken verdeeld worden.

Western Conference
In het westen waren de Denver Nuggets op 16 maart de eersten die zich verzekerden van het postseason, een ruime week later volgden de Memphis Grizzlies, vijf dagen later voegden ook de Sacramento Kings zich daar bij en dinsdag was het de beurt aan de Phoenix Suns om definitief het ticket binnen te halen.

Vier van de zes automatische plekken in het westen zijn dus gevuld, terwijl de Los Angeles Clippers en de Golden State Warriors (beiden 42-38) de rest aanvoeren. De Los Angeles Lakers en New Orleans Pelicans staan er met 41-39 echter nog erg dicht bij, de Minnesota Timberwolves staan er met 40-40 met name goed voor wat betreft de play-ins. Daarvoor strijden ook de Oklahoma City Thunder, Dallas Mavericks (beiden 38-42) en Utah Jazz (36-43) nog volop.

De volledige standen zijn hier te vinden, de laatste wedstijden uit het reguliere seizoen - en dus de beslissende strijd wat betreft de tickets voor het postseason - staan zondag op het programma.