FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 maart 2023

Random Pics van de Dag #881

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noorse biatleten domineren estafettes in Zweden

In het Zweedse Östersund zijn zaterdag de estafettes afgewerkt tijdens de voorlaatste World Cup-week van het biatlonseizoen. De vrouwen openden de dag, de mannen zorgden ook voor best een prima wedstrijd in de namiddag.

Vrouwen
Met Lou Jeanmonnot begon Frankrijk sterk, maar de verschillen voorin bleven klein: met name Noorwegen, Duitsland en Italië deden ook lekker mee. Hanna Kebinger had voor Duitsland halverwege de wedstrijd de leiding in handen, waarna Noorwegen met Ingrid Landmark Tandrevold naar de kop ging.

Tandrevold gaf het over aan slotloopster Marte Olsbu Røiseland en die schudde de concurrentie definitief af: winst voor Noorwegen, met Juni Arnekleiv en Ida Lien als eerste twee loopsters. Na Jeanmonnot kwamen Chloe Chevalier, Caroline Colombo en Anaïs Chevalier-Bouchet in actie voor Frankrijk, dat de tweede plek pakte, terwijl Janina Hettich-Walz, Kebinger en Vanessa Voigt zagen hoe de Duitse slotloopster en kopvrouw Denise Herrmann-Wick met matig schieten naar de derde plek zakte, nog wel vrij ruim voor Italië.

Mannen
De Noren moesten het doen zonder de afwezige broers Johannes Thingnes en Tarjei Bø én Sturla Holm Lægreid, maar dat deerde de ploeg weinig. Met Endre Strømsheim en Vebjørn Sørum deden de twee jongelingen in het begin het uitstekend, waarna Johannes Dale en Vetle Sjåstad Christiansen het af konden maken - Christiansen deed dat met name door de Franse slotloper Fabien Claude onder teveel druk te zetten en hem zo af te schudden bij de laatste schietbeurt.

Oscar Lombardot had het als Franse slotloper niet al te makkelijk, maar Antonin Guigonnat stabiliseerde de positie en toptalent Eric Perrot hielp de ploeg naar voren, waarna Claude wel de tweede plek binnen kon halen. Met Roman Rees begon Duitsland goed, waarna een zeer matig schietende Johannes Kühn het weggooide: tiende, halverwege. Philipp Nawrath en Benedikt Doll deden het echter meer dan uitstekend en brachten de Duitsers zelfs weer helemaal terug naar het podium: derde, voor Zweden.

Uitslag Sparta - Vitesse

Vitesse heeft vanavond tegen Sparta zijn vierde nederlaag op rij geleden. In Rotterdam ging het met 3-1 onderuit.

De bezoekers kenden nog wel een goede start door snel op voorsprong te komen, na een actie van Tronstad scoorde Oroz de 0-1. Lang kon het echter niet van de voorsprong genieten, een paar minuten later kopte Verschueren de gelijkmaker binnen. In de rest van de eerste helft was Sparta duidelijk de betere ploeg en vlak voor rust leverde dat resultaat op, saito scoorde de 2-1.

In de tweede bleef het spelbeeld hetzelfde en een offensief van Vitesse om de nederlaag te voorkomen zat er geen moment in. Toen het ook nog met tien man verder moest na rood voor Wittek was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Sparta kwam geen moment in de problemen en in de slotfase scoorde Kitolano nog de 3-1.

Sparta Rotterdam

3 - 1

Vitesse

 11' Verschueren
 45' Saito
 87' Kitolano
   7' Oroz
 
 Gele kaart: , Wittek, (Vitesse)
 Rode kaart: , Wittek (80) (Vitesse)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Sambo (Abels/81)
Vriends
Eerdhuijzen
Pinto (Meijers/74)
v.Mullem
Verschueren (Tahiri/90 5)
Kitolano
V.v.Crooij (Brouwer/90 5)
Lauritsen
Saito (Namli/82)
  Scherpen
Flamingo
Oroz
Meulensteen
Wittek
v.Ginkel (Cornelisse/85)
Bero
Tronstad
Manhoef
Sankoh (Bialek/71)
Kozlowski (Vidovic/ 71)

Uitslag AZ - FC Groningen

AZ blijft de druk op Feyenoord houden. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen wonnen de Alkmaarders met 1-0 door een doelpunt van Jesper Karlsson.

AZ kende een droomstart in eigen stadion. Jesper Karlsson opende na vier minuten al de score met een prachtige uithaal. Ondanks de vroege voorsprong had de thuisploeg het lastig met Groningen en de Groningers creëerde ook wat kansen en Elvis Manu raakte daarbij ook de paal.

Na rust kreeg AZ kansen op de 2-0 onder via Sven Mijmans en Karlsson, maar beide spelers kregen de bal niet voorbij de doelman van FC Groningen. Groningen probeerde nog wel een slotoffensief, maar uiteindelijk bleef de thuisploeg makkelijk overeind en hield de drie punten in Alkmaar. Door de zege sluit AZ de zaterdag af als tweede in de eredivisie. De ploeg van Pascal Jansen heeft een achterstand van twee punten op Feyenoord, maar hebben ook nog een wedstrijd minder gespeeld dan AZ.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Twente

FC Twente heeft eindelijk nog eens een uitwedstrijd weten te winnen. In Limburg won de ploeg van Ron Jans met 0-3 van Fortuna Sittard en dat was de eerste uitzege in vijf maanden tijd.

In de eerste helft had FC Twente het niet makkelijk met Fortuna Sittard. De Limburgers kregen enkele kansen op de openingstreffer, maar Twente doelman Lars Unnerstall redde meermaals. Ook Twente kreeg een goede kans om te scoren, maar bij rust was het nog 0-0.

In de tweede helft opende Václav Cerný de score en daarna ging het snel in Limburg. Binnen tien minuten liep FC Twente uit naar 0-3 dankzij twee treffers van Manfred Ugalde. De wedstrijd was ook direct gespeeld en het was de eerste uitzege voor Twente in vijf maanden tijd. De ploeg van Ron Jans blijft door de zege op de vijfde plaats staan in de eredivisie.

Uitslag FC Emmen - Excelsior

FC Emmen heeft zaterdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Thuis won het met 2-0 van Excelsior, waardoor Emmen nu op een voorlopige veilige vijftiende plaats staat en gaat daarmee Excelsior voorbij in de stand.

FC Emmen had in de eerste helft het meeste balbezit en kreeg ook wat kansjes, maar kwam niet tot scoren, waardoor het bij rust nog 0-0 was. Snel in de tweede helft kreeg Excelsior vanuit een scrimmage kans op de openingstreffer, maar tot tweemaal toe bracht Micky van der Hart redding.

Niet veel later kwam Emmen op voorsprong. Op het uur kopte Ole Romeny de 1-0 binnen en niet veel later maakte hij ook de 2-0, ditmaal vanuit een rebound. Door de zege gaat Emmen Excelsior voorbij in de stand en staat voorlopig op een veilige vijftiende plaats. Excelsior staat na vijf nederlagen op rij nu zestiende.

Roglic zorgt voor hattrick in Tirreno-Adriatico

Primoz Roglic heeft voor een zuivere hattrick gezorgd in de Tirreno-Adriatico. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma pakte voor de derde dag op rij de ritzege. Zonder ongelukken wint hij zondag voor de tweede maal uit zijn carriere het eindklassement van de Italiaanse rittenkoers.

Na bergrit van vrijdag stond vandaag de lastige etappe zesde etappe op het programma, met verschillende steile beklimmingen. Jumbo-Visma had lange tijd de controle in de rit van 193 kilometer. Lang controleerde de Nederlandse ploeg een kopgroep van elf renners, waarna Jumbo-Visma op iets minder dan veertig kilometer de koers openbrak. Onder leiding van de Belgen Tiesj Benoot en Wout van Aert trok de ploeg stevig door en zorgde dat het peloton snel werd uitgedund.

Jumbo-Visma had de overhand, maar nadat Wilco Kelderman wegviel met een valpartij zat de Nederlandse ploeg in de verdrukking. Zeker nadat Aleksandr Vlasov in de aanval was gegaan samen met Guillaume Martin, Alex Aranburu en Carlos Verona. De kopgroep van vier nam een voorsprong van een halve minuut, waarna Jumbo-Visma de hulp kreeg van UAE Emirates en later Ineos Grenadiers. Bij de voorlaatste steile beklimming werd het viertal gegrepen en probeerde Mikel Landa het met een aanval. Roglic reageerde vrijwel direct en ook Enric Mas, João Almeida, Tao Geoghegan Hart, Michael Woods en Giulio Ciccone konden mee. Op de slothelling kon er niet voor verschil gemaakt, waarna Roglic vrij eenvoudig het sprintje won voor Hart en Almeida.

Roglic zorgde daarmee voor de derde dagzege op rij en verstevigde daarmee ook de leiderstrui. Met zondag alleen nog maar een vlakke etappe te gaan lijkt een tweede eindzege in de Tirreno-Adriatico een zekerheid voor Roglic, die zijn week zijn rentree maakte in het wielerpeloton na zijn opgave in de Ronde van Spanje vorig jaar.

Results powered by FirstCycling.com

Pogacar wint koninginnenrit in Parijs-Nice

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in Parijs-Nice gewonnen. In de voorlaatste etappe met aankomst op de beklimming van Col de la Couillole was de 24-jarige Sloveense gele trui drager de sterkste voor David Gaudu en verstevigde daarmee zijn leiderstrui in de Franse rittenkoers.

Nadat de zesde etappe in Parijs-Nice vrijdag nog werd geannuleerd vanwege de harde wind stond vandaag gewoon weer een nieuwe etappe op het programma in de 'koers naar de zon.' De renners moesten vandaag 142 kilometer afleggen, waarvan de laatste zestien kilometer de beklimming van de Col de la Couillole.

Vanuit de start reed er lange tijd een grote kopgroep vooruit, maar aan de voet van de laatste beklimming had de kopgroep naar maar anderhalve minuut voorsprong. Op de beklimming ging de voorsprong snel naar beneden door het hoge tempo van Tobias Foss. De Noorse wereldkampioen reed in dienst van zijn ploeggenoot Jonas Vingegaard en halverwege de klim waren alle koplopers ingelopen, waarna Vingegaard zelf het tempo omhoog gooide.

Vingegaard werd al snel gecounterd door leider Tadej Pogacar. Met een demarrage nam de 24-jarige Sloveen een kleine voorsprong, maar Vingegaard kwam samen met David Gaudu terug op het wiel van Pogacar. Gaudu probeerde het met wat aanvalletjes, maar wist Pogacar niet in de problemen te brengen. Vingegaard moest wel lossen, maar kwam in de laatste kilometer terug, waarna de Deen de sprint begon voor de dagwinst, maar Pogacar was duidelijk de snelste, voor Gaudu. Vingegaard moest genoegen nemen met een derde plaats.

In het algemeen klassement blijft Pogacar leider. Met nog één etappe te gaan heeft de Sloveen een voorsprong van twaalf seconden op Gaudu, Vingegaard volgt op één kleine minuut van Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

Laatste corona-adviezen vervallen, gebruik gezond verstand bij luchtwegklachten

De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – kunnen komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten.

Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.

Nederland is wat betreft het coronavirus in de endemische fase beland. Een nieuwe fase waarin het virus weliswaar constant rondgaat onder de bevolking, maar waarbij bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer heeft opgebouwd. Hierdoor worden maar weinig mensen ernstig ziek. Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen.

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Met het afschaffen van de laatste corona-adviezen laten we een bijzondere periode achter ons, een periode die we niet snel zullen vergeten. Dat moet ook niet, want het coronavirus is er nog steeds en zal ook blijven. We zullen er simpelweg mee moeten leven en dat gaat gelukkig steeds beter.”

Gezond verstand
Het kabinet pleit ervoor om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  • blijf thuis wanneer je ziek bent,
  • overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  • vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  • hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  • zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Minister Kuipers: “COVID heeft ons laten zien dat we door een paar eenvoudige basisprincipes toe te passen, zoals handen wassen, in je elleboog hoesten - u kent ze allemaal – verspreiding van virussen kunnen beperken. Dat geldt niet alleen voor Corona, maar ook voor andere infectieziekten. Laten we daarom ons gezonde verstand gebruiken als we griep-of verkoudheidsklachten hebben. Dat is niet alleen goed voor de medisch kwetsbaren, maar voor ons allemaal.”

Geen nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar
Verder is besloten dit voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde te organiseren. Dit komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is. Een extra herhaalprik zou op dit moment maar een geringe extra bescherming bieden. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Zij kunnen doorverwezen worden door hun medisch specialist. De basisserie en de herhaalprik blijven beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die deze nog niet gehaald heeft.

Sluiten GGD-teststraten
De GGD-teststraten worden snel gesloten nu het OMT heeft aangegeven dat grootschalig testen geen toegevoegde waarde meer heeft. Dit betekent concreet dat de GGD-teststraten gaan sluiten en het doen van een test voor een herstelbewijs bij de GGD nog kan tot en met 17 maart. Het sluiten van de GGD-teststraten betekent dat mensen die een DCC-herstelbewijs nodig hebben om te reizen deze via de commerciële teststraat kunnen krijgen. Dat geldt nu al voor reizigers die een testbewijs nodig hebben.

Virus in de gaten houden blijft belangrijk
Omdat we niet precies weten hoe COVID-19 zich zal ontwikkelen, blijven monitoring en surveillance belangrijk om het coronavirus goed in de gaten houden. Ziekenhuizen spelen hierbij ook een belangrijke rol. Door goede surveillance kunnen we onder meer zien of er ziekmakendere of besmettelijkere varianten ontstaan en houden we zicht op de mate van bescherming door het vaccinatieprogramma.

Russische soldaten komen in opstand

Russen die naar het front zijn gestuurd om te vechten, beginnen te muiten en maken ruzie met elkaar. Ze zitten opgesloten in kelders, verdwaald in de chaos van een stagnerende offensief, een stortvloed aan video's en berichten uit de 'speciale operatie' van Vladimir Poetin.

Onlangs weigerden een aantal gemobiliseerde soldaten bevelenop te volgen waarmee ze 'de dood tegemoet gaan'. Sommigen doen rechtstreeks een beroep op Poetin door wanhopige videoberichten te posten, terwijl anderen de strijd aangaan tegen Kremlin-functionarissen die zijn gestuurd om de opstand te onderdrukken. Er komen berichten binnen over soldaten die ondergronds worden opgesloten omdat ze weigeren een levend doelwit te zijn in de frontlinie.

Facebook-moeder Meta overweegt opzet Twitter alternatief

Het Facebook-moederbedrijf Meta overweegt een alternatief voor Twitter op te zetten. Er wordt een onafhankelijk en gedecentraliseerd online netwerk voor tekstberichten overwogen, aldus een woordvoerder van Meta, die de mediaberichten hierover bevestigt.

"Wij geloven dat er kansen zijn voor een plek waar onder andere publieke figuren 'updates over hun interesses' kunnen delen."

Zou Meta succesvoller kunnen zijn dan Mastodon?
Als gedecentraliseerde dienst - een soort netwerk van kleinere netwerken - zou vergelijkbaar zijn met het reeds bestaande Twitter-alternatief Mastodon. Mede-oprichter en oude baas van Twitter, Dorsey, werkt ook aan een vergelijkbare gedecentraliseerde service genaamd Bluesky, die tot nu toe alleen door geselecteerde gebruikers kan worden getest. Meta, met miljarden gebruikers in zijn apps, bevindt zich misschien in een betere positie voor een Twitter-alternatief dan andere organisaties. 

Twitter heeft problemen
Na te zijn overgenomen door multimiljardair Elon Musk maakt Twitter een turbulente tijd door. Musk klaagt over teruglopende advertentie-inkomsten en heeft inmiddels meer dan de helft van de circa 7.000 werknemers ontslagen. Hij liet ook controversiële users, vooral uit het rechtse politieke spectrum, zoals ex-president Trump en zijn metgezellen, terugkeren naar het platform. De afgelopen weken waren er verschillende technische storingen op het platform, die volgens berichten in de media ook kunnen zijn veroorzaakt door het schrappen van banen.

Extreem weer in Californië, evacuatie van ruim 9.000 mensen

In de Amerikaanse staat Californië hebben de autoriteiten opdracht gegeven tot de evacuatie van ruim 9.000 mensen na hevige regenval vanwege het risico op overstromingen.

Verschillende locaties in Santa Cruz County, ten zuiden van San Jose, zijn getroffen door overstromingen. In de stad Soquel zijn verschillende wijken afgesloten van de buitenwereld nadat de watermassa's delen van de hoofdweg hebben verwoest. Ook in de San Francisco Bay Area zijn verschillende hoofdwegen onbegaanbaar door overstromingen.

In centraal Californië stroomde het overstromingswater van de rivier de Tule verschillende huizen in. Op video's zijn gebouwen en auto's te zien die minstens 60 centimeter diep in het water staan. In Oakland stortte het dak van een lunchroom in, waarbij een 57-jarige werknemer om het leven kwam. Volgens de koffiehuisexploitant wordt de oorzaak van de instorting nog onderzocht.

Warme, vochtige lucht doet sneeuw smelten in de Sierra Nevada
De storm met onweer, storm en plensbuien was deze winter de tiende op rij in Californië. De subtropische lucht van het onweersgebied veroorzaakt het smelten van de sneeuw in delen van de Sierra Nevada. Meteorologen waarschuwden dat de watervloed hierdoor zou kunnen toenemen. Op grotere hoogten daarentegen verwacht men tot 240 centimeter verse sneeuw. Voor de komende week is een nieuwe storm voorspeld.

De hevige regen- en sneeuwval van deze winter hebben ook hun goede kant: ze helpen de droogte van de afgelopen drie jaar in Californië te verlichten. Het waterpeil in het stuwmeer van Oroville is sinds 1 december meer dan 54 meter gestegen. De autoriteiten wilden daarom de overloop openen om het water uit het belangrijkste reservoir van Californië af te voeren. Zeven van de 17 grote reservereservoirs van de staat hebben echter nog steeds niet hun gemiddelde watercapaciteit bereikt.

Man (23) voelt zich bekeken en schiet: zeven jaar celstraf

Een 23-jarige man is deze week veroordeeld tot zeven jaar celstraf omdat hij in 2021 op het Krimpertplein in Zuidoost een andere man probeerde neer te schieten. Volgens de rechtbank ging het om een poging tot moord. Zo meldt AT5

Het slachtoffer liep rond 14.00 uur samen met zijn vriendin en haar kinderen op het Krimpertplein toen ze een man en een vrouw zagen. Die man zocht de confrontatie omdat hij zich bekeken voelde en er ontstond een woordenwisseling. Ook vroeg hij hoe lang ze nog daar bleven en zei hij dat hij terug zou komen.

Fietsend
Een kwartier later kwam de man aanfietsen. Daarna zocht hij weer de confrontatie. Uiteindelijk fietste hij weg. Het slachtoffer liep een stukje met hem mee. De fietser deed tijdens het fietsen zijn rechterhand in zijn rechterjaszak en haalde daar een vuurwapen uit. Hij laadde het vuurwapen met zijn linkerhand door en schoot daarmee al fietsend één keer vanaf het fietspad in de richting van het slachtoffer, die niet geraakt werd. 

De rechtbank stelt dat hij de opzet had om het slachtoffer te doden en dat hij met voorbedachte raad handelde. Er zaten namelijk zeventien minuten tussen de eerste confrontatie en het lossen van het schot. "Door verdachtes handelen is een zeer bedreigende en risicovolle situatie gecreëerd voor het slachtoffer en de omstanders", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Het slachtoffer had door het toedoen van verdachte dodelijk letsel kunnen oplopen."

Pistool uit Joegoslavië
De schutter is naast poging tot moord ook veroordeeld voor wapenbezit. Het ging om dit pistool, dat geproduceerd is in een Joegoslavische wapenfabriek en aanvankelijk werd gebruikt door het Joegoslavische politie en leger.

De 23-jarige man is in het verleden vaker veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De reclassering sprak van een 'delictpatroon' waarbij de ernst van de strafbare feiten ook nog eens toeneemt. Het herhalingsrisico werd als hoog ingeschat. Daarom krijgt hij na de celstraf ook een zogeheten 'Gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel' opgelegd, waardoor hij dan langdurig in de gaten wordt gehouden door de reclassering. 

Boeren en Extinction Rebellion protesteren in Den Haag, waterkanon staat klaar

Op de A12 hebben klimaatactivisten van Extinction Rebellion zich vastgelijmd. In het Zuiderpark, dat daarvoor als locatie is aangewezen, vindt een boerenprotest plaats.

Trekkers komen Den Haag niet in, deze worden weggestuurd of weggeleid. Rond 08.00 uur heeft gemeente Den Haag een noodbevel afgekondigd.

Meerdere vrachtwagens zijn het Zuiderpark in Den Haag opgereden nadat een shovel door een barricade van de  politie was gereden. De chauffeur van de shovel is gearresteerd, de shovel is in beslag genomen.

Later meer. 

Uniek Nederlands podium bij 500 meter shorttrack: Velzeboer wereldkampioen, voor Schulting en Poutsma

Xandra Velzeboer heeft haar wereldtitel op de 500 meter geprolongeerd op het WK shorttrack in Seoel. Ze was de hele dag al ongenaakbaar en ook in de finale stond er geen maat op de 21-jarige Nederlandse. Ze won voor Suzanne Schulting. Selma Poutsma maakte het Nederlands podium compleet door het brons te pakken.

Xandra Velzeboer was in de kwart en halve finale al duidelijk de snelste en ook in finale stond er op de 21-jarige Nederlandse geen maat. Ze nam direct de kopstart en reed onbedreigd naar de wereldtitel op de 500 meter. Suzanne Schulting, die eerder op de dag al wereldkampioen was geworden op de 1.500 meter, reed de hele race op de tweede positie en moest genoegen nemen met het zilver. Selma Poutsma maakte het Nederlands podium in Seoul compleet door als derde over de finish te komen.

Ook bij de mannen won Nederland een medaille. Jens van 't Wout leek in de finale als vierde over de finish te komen, maar na een straf voor de Chinees Xiaojun Lin pakte hij het brons. In een finale waar het enorm dicht bij elkaar lag wist Pietro Sighel net het goud te pakken. De Italiaan was net iets sneller dan de Canadees Steven Dubois.

Schulting verovert wereldtitel 1.500 meter shorttrack, geen medailles voor Van 't Wout en Knegt

Suzanne Schulting heeft in Seoul de wereldtitel veroverd op de 1.500 meter. De 25-jarige shorttrackster nam met zes rondes te gaan de leiding en stond die niet meer af. Ze won voor de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong en Canadese Kim Boutin.

Suzanne Schulting had ze zich eerder op de dag eenvoudig geplaatst voor de finale. In de finale hield Schulting in de eerste rondes van de 1.500 meter zich goed rustig, waarna ze met zes rondes de leiding nam. Ze voerde stelselmatig het tempo op en pakte de winst voor de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong. De Canadese Kim Boutin pakte net het brons voor de Belgische Hanne de Smet.

Bij de mannen op de 1.500 meter ging de winst naar de Zuid-Koreaan Park Ji-won. De topfavoriet maakte het voor het thuispubliek helemaal waar. Hij had een zelfde tactiek als Schulting en nam al vroeg de leiding en stond die niet meer af en won voor Pietro Sighel en Pascal Dion. Jens van 't Wout en Sjinkie Knegt werden vier en vijf, maar deden nooit mee voor de medailles.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

winterbanner

Goedemorgen!

Vandaag tot 10 uur code geel wegen verradelijke gladheid in het hele land.

Daarna is het gewoon simpelweg een prachtige, droge, zonnige dag. En dat in het weekend! Wel is het nog wat frisjes met 6 graden, de wind is zwak en komt uit het westen. Alleen het uiterste noordoosten kan een (winters) buitje verwachten in de middag. 

En wat de komende dagen betreft: ik houd het enkel bij vandaag, want het is een mooie dag!

 Wat zon, wat wolkjes, wat water, wat een weer! (Foto: DJMO)
Wat zon, wat wolkjes, wat water, wat een weer! ((Archief)Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.